RECENZE

 

Filmová recenze: Úsvit mrtvých

Vypadá váš soused divně, děvčata? Potí se, chroptí a slintá vždy, když vás potká na chodbě? Snaží se vás dohonit, provádí přitom divné trhané pohyby a nepřestává , ani když mu přivřete ruce dveřmi od výtahu? Ono se to má tak, až v Pekle nebude místo, mrtví budou chodit po Zemi.

 

usvit1Michael: „Musíme mu poslat nějaké jídlo!
CJ: „Mám nápad, budeme tahat sirky a kdo si vytáhne nejkratší, poběží tam se sendvičem.“

Ana (Sarah Polleyová) se přece měla docela fajn. Neplacené přesčasy se dají nějak zkousnout, hlavně že si po cestě domů můžete poklábosit s milou sousedovic holčičkou a pak hurá pomilovat se ve sprše s manželem. Idylka přestává být nadýchaná, když se jí druhý den ráno milá sousedovic holčička pokusí sežrat manžela a manžel vzápětí zaútočí na samotnou Anu. Tady začíná něco smrdět. Daleko víc, než králiček Azurit, kterého jste v dětství tajně svázali šňůrou na prádlo a zastrčili pod pračku.

usvit6Smrdí totiž celé město, plné nemrtvých, zatraceně čiperných a hladových spoluobčanů. Dílem náhody Anin slepý útěk zkříží cestu policejnímu důstojníkovi a několika dalším přeživším. Společně zamíří do blízkého obchodního centra, které jim může nabídnout relativně bezpečný úkryt. Ovšem na jak dlouho? Má cenu čekat na vládní pomoc? Má vůbec cenu čekat? A když ne, kam mají hrdinové jít???

Původní Úsvit mrtvých George A. Romera je už dnes klasikou kinematografie (aspoň co se hororového žánru usvit7týče) podobně jako Texaský masakr motorovou pilou. Stejně jako Texaský masakr motorovou pilou se i Úsvit mrtvých dočkal svého remaku. Rozdíl je v tom, že Úsvit mrtvých nevznikal jako komerčně laděné postrašení teenagerů, tudíž v něm nikomu třikrát nepromokne těsné tričko, natož aby po place běhala prsatá kočička.

Herecké výkony jsou moc dobré, aspoň pokud oceňujete, že se nikdo ze zúčastněných nesnaží chovat teatrálně. Charakterizace postav se sice nevyhnula určitému klišé (velký zlý polda, do sebe zahleděný kretén, láskou zaslepený chlapík, sympatický hrdina nebo drsný blbeček, který se nakonec ukáže jako správný chlap), ale tohle je horor a jako takový už s klišé pracuje.

Zack Snyder se coby zanícený hororový fanoušek (stejně jako většina štábu zanícený přinejmenším tolik, co polovina hnisajících zombies) pustil do svěřeného projektu zuby, nehty, motorovou pilou hlava nehlava. Výsledek je vynikající. Úsvit mrtvých je děsivý, napínavý a nechutný tak jako má správný úsvit mrtvých být.usvit3

Navíc je i dost přesvědčivý. Jednak tím, jak naturalisticky zobrazuje (nebo naturalisticky naznačuje) hrůzné řádění nemrtvých pozůstatků lidí. Jednak tím, že neodvádí pozornost směrem k napínané tkanině vlhkého trička. Těžko vás tentokrát napadne, že až se ta holka na chvíli zastaví, rádi byste ji někde koupili drink. Naopak budete v noční tramvaji usilovně přemýšlet, jestli by nebylo lepší toho podezřelého chlapíka preventivně plácnout ocelovou trubkou mezi oči.

Radim Bartík

Hodnocení: 100%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Dawn Of The Death
USA 2004
scénář: James Gunn
režie: Zack Snyder
hrají: Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber
http://www.dawnofthedeadmovie.net/


Techno.cz doporučuje:
- každodenní soutěže o volné vstupenky do kina
- aktuální přehled filmů v síti Village Cinemas

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016