RECENZE

 

Filmová recenze: Lara Croft - Tomb Raider: Kolébka života

James Bondová? Indiana Jones v sukních? Lady Croftová podruhé opouští bezpečí joysticků a comicsových stránek, svléká pixely i malířskou tuž a obléká Angelinu Jolie, aby našla místo, kde se zrodil život, zabránila padouchům ve zneužití starověkého artefaktu a jako člen "ligy vyjímečných" na své náklady (zase) zachránila svět.

 
James Bondová? Indiana Jones v sukních? Lady Croftová podruhé opouští bezpečí joysticků a comicsových stránek, svléká pixely i malířskou tuž a obléká Angelinu Jolie, aby našla místo, kde se zrodil život, zabránila padouchům ve zneužití starověkého artefaktu a jako člen "ligy vyjímečných" na své náklady (zase) zachránila svět.

Lara: "Dostaneš pět miliónů."
Terry: "Pět miliónů? To je tvá životní pojistka?"
Lara: "Žádnou nepotřebuju."


Zatímco Řeckem otřásá vlna erupcí, armáda lovců pokladů a vykrádačů (vykrádaček?) hrobů v jeho vodách pátrá po zapomenutém chrámu Alexandra Velikého. Jako první ho najde samozřejmě Lara (Angelina Jolie) se svými přáteli. Neuvěřitelné bohatství (a mapu k tajemství zrodu veškerého života na Zemi) má na dosah, když je překvapí konkurenční team zloduchů. Jako jediná se zachrání Lara. Střih.

Lara je naštvaná. Ukázalo se totiž, že konkurenční team zloduchů bez jediného mrknutí oka nechal zařvat její přátele. Nebohý komorník Hillary to od ní při běžném tréninkovém cvičení málem schytá, naštěstí je v rodinném zámku Croftů dost luxusně vypadajících váz na to, aby mohla Lara na malé kousíčky místo Hillaryho roztřískat právě je. Střih.

Lara, černě oděná, v kůži, jede na ještě černějším hřebci dobře udržovaným anglickým parkem. Zpoza stromů postupně vyskakují terče a Lara je sestřeluje brokovnicí. Přitom samozřejmě nezapomene ukázat nějaký ten akrobatický kousek. Pořád vypadá naštvaně. Přilétá vrtulník a Lara se vrací do zámku. Střih.

Na můj vkus je začátek trochu moc přehuštěný. Ne, že bych uvízl ve filmech pro pamětníky (nic proti nim, mnohdy jsou zajímavější než bombastické hollywoodské blockbustery), spíš si v podobných zběsilostech libuju. Ovšem musí mít aspoň minimální účel (tedy sebe parodický jako u Charlieho Andílků). U druhého Tomb Raidera chtěli tvůrci hned ze startu ukázat, že Lara je pořádně ostrá holka, nezadá si s žádným současným akčním hrdinou a tak dále, ovšem tak nějak, jak to říci a přitom slečnu neurazit, tomu chybí ta pořádná, adrenalinem smrdící šťáva.

Po přehnaném začátku sice následuje zvolněná "vysvětlovací" sekvence a situace začíná vypadat nadějně, ale bohužel jen vypadat. Trochu mi to připomíná kamarádovu historku. Jeho přítelkyně jedla čokoládu (zajímavý začátek), celá se od ní upatlala (slušná akce) a pro kamaráda to začalo vypadat dost dobře, ale pak se jí udělalo špatně (přehnaná akce bez atmosféry, křížek po funuse a nuda nejen v Brně).

Přitom se tvůrci mohli poučit už z prvního Tomb Raidera. Lady Lara Croft se za těch pár let, co se prohání počítačem i po stránkách comicsů, vyvinula (dámy prominou dvojsmysl) v postmoderní, popkulturní, kultovní hrdinku a nejeden mladý muž (včetně mě) si nad postel nalepil plakát s její podobiznou. Už tenkrát jsme se všichni těšili na filmovou konkurenci nezapomenutelného Indiany Jonese a už tenkrát jsme dostali "bezzubou", téměř asexuální variantu pro kluky od desíti do třinácti. Něco jako Lovci pokladů, Xena nebo Herkules na Nově.

Jan de Bont na režisérské stoličce znamenal naději na změnu (především díky skvělé Nebezpečné rychlosti a ještě lepšímu Twisteru, které má na svém kontě). A co jsme dostali podruhé? Prakticky to samé, snad jen s tím rozdílem, že Lara je malinko víc sexy (ostatně Angelina Jolie se postupně ukázala jako velmi dobrá volba, což je jediný jednoznačný klad obou snímků).

Je to zlo, holka. Mám tě fakt rád, ale, i když to tak na první pohled nevypadá, chybí ti pořádné "koule" (dámy dvojsmysl opět prominou)... Aspoň, že ta desetiletá dvojice, co v kině seděla vedle mě, se bavila.

Radim Bartík

Hodnocení: 40%

Lara Croft: Tomb Raider- Kolébka Života
Lara Croft Tomb Raider - The Cradle of Life

USA 2003
režie: Jan de Bont
hrají: Angelina Jolie, Gerard Butler, Ciarán Hinds a další

© 2003, Techno.cz. Text: Radim Bartík (bartias@techno.cz) Foto: archiv
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016