RECENZE

 

Technická recenze: Sluchátka Bose QuietComfort 20

Podle čeho si vybrat ty správné špunty do uší? Co by mělo být měřítkem, abyste skloubili cenu v poměru kvality zvuku a pohodlí při každodenním používání? Motivací by mohla být následující recenze na sluchátka Bose QuietComfort 20 s technologií, která eliminuje okolní hluk "Acoustic Noise Canceling". První sluchátka do uší s touto technologií.

 

Bose sluchátka QuietComfort 20 nejsou žádnou novinkou, ale nyní přišla s novým designem a to jak v provedení pro milovníky nakousnutých jablek, tak i uživatele Samsung a Android telefonů. Do našich rukou se dostal model určený pro Apple produkty.
Bose QuietComfort 20

O dokonalost zvuku sluchátek se stará TriPort technologie s aktivním EQ (ekvalizérem). Aktivní EQ zpracovává všechny zdroje, které putují z připojeného zařízení do sluchátek (jako jsou MP3 nebo jiné formáty) tak, abyste je mohli poslouchat v nejlepší možné kvalitě ve všech frekvenčních pásmech (basy, středy a výšky) a to i při jakékoli úrovni hlasitosti. Tím nedochází k žádným slyšitelným zkreslením nebo úbytku basů, středů nebo výšek, pokud uberete, nebo naopak přidáte hlasitost.

Bose QuietComfort 20

Basy jsou příjemně silné bez slyšitelného dunění, středy výrazné a výšky jsou čisté a dobře čitelné. Vše navíc umocněné prostorem a celkově působí frekvenční spektra při poslechu vyváženě, přičemž v nich odhalíte zcela nové detaily vaší hudby. Žádné frekvenční pásmo není upřednostňováno nad ostatními. Prostorový zvuk si nejvíce užijete při poslechu trance skladeb, kdy budete mít pocit, že basy k vám putují ze všech stran a vysoké tóny budou stále přesné a zřetelné. Skvělý zvuk si oceníte i při poslechu jiných žánrů, pokud nejste zaměřeni výhradně na taneční hudbu.

Bose QuietComfort 20

K tomu přidejte nejsilnější devizu QuietComfort, kterou je technologie Acoustic Noise Cancelling. Ta se elektronicky postará o opravdu dokonalé potlačení okolního hluku, takže si můžete svou hudbu dopřát i v seberušnějším prostředí. A to doslovně. Tím se můžete naprosto oddat jen poslechu a nevnímat jakékoliv rušivé elementy. Pokud jezdíte každodenně do práce pomocí MHD nebo často létáte do zahraničí, tahle sluchátka se stanou vaší nepostradatelnou součástí. Nemluvě o práci v nějaké open space kanceláři. Budete jen vy a vaše hudba. Nejednou se přistihnete, jak rytmicky pohupujete nohou a nenápadně kývete hlavou. Věřte, že  naplněný pocit blaženosti a radosti z takového poslechu zcela zatemní myšlenky na nějaké etické a společenské chování, pokud se budete zrovna nacházet na ulici, v metru nebo zaplněné kanceláři.

Bose QuietComfort 20

Ovšem jsou situace, kdy takto dokonalá eliminace hluku nemusí být úplně ideální a vy budete potřebovat aspoň na chvíli vnímat své okolí. Například letové informace na letišti, hluk ulice při přecházení na méně přehledných místech atd. K tomu slouží tlačítko na in-line dálkovém ovladači, které spustí takzvaný "Aware" režim. To vám následně umožní slyšet důležité informace nebo zvuky, které by jinak eliminace hluku úplně potlačila. V praxi to například usnadní objednání drinku, když se k vám dostane letuška při vašem letu do zahraničí. Jedním stiskem se dostanete do režimu "Aware" a v klidu si objednáte. Musíme zmínit i komfortní silikonové vložky do uší, které umožňují sluchátkám perfektně držet a nevypadávat. Na pohled se vytvarování silikonů bude zdát někomu divné, ale hned po prvním použití už byste za nic jiného neměnili. Malý silikon s nezvyklým tvarem a ještě divnějším zasunutím do ušních boltců prostě funguje luxusně a ani po hodinách používání nebudete vědět, že sluchátka máte pořád v uších. Žádné vypadávání nebo nepříjemné tlačení  nečekejte. 



Aby těch superlativ nebylo příliš, jsou i věci, které by se daly těmto sluchátkům vytknout. O spuštění technologie Acoustic Noice Cancelling se stará dobíjecí li-ion baterie. Ta je součástí kabelu a nachází se na samotném konci. Z ní pak vede jen krátký napojený kabel s úhlovým konektorem pro připojení k telefonu nebo jinému zařízení. Tím pádem budete mít v kapse hned dvě věci namísto jedné. Objem se vám zvětší a nastávají i komplikace při vyndávání telefonu, protože vždy zavadíte i o baterii. V ten moment nastává dilema, jestli baterii nechat jen tak viset, nebo ji zasunout do kapsy?! Naštěstí je celá pogumovaná a nijak neodře nebo nepoškodí vašeho mobilního miláčka. 

Bose QuietComfort 20

Nelibí se mi ani cena, která činí 8.490,- Kč. To dá jen málokdo za in-ear sluchátka. Nicméně se nejedná o zcela obyčejné špunty, ale první sluchátka do uší s eliminací okolního hluku a k tomu i tak musíte přistupovat. Za komfort se holt platí. 

Bose QuietComfort 20

O Bose QuietComfort 20 mohu závěrem s klidem říci, že se jedná o jedny z nejlepších sluchátek do uší s eliminací okolního hluku, co se mi dostaly do ruky. Pokud jste ochotni utratit výše uvedenou sumu, pak jsou tato sluchátka přesně pro vás a rozhodně vás nezklamou. 

Bose QuietComfort 20 zapůjčil Rstore.cz.

Alois Suk

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016