RECENZE

 

Komiksová recenze: Daredevil: Muž beze strachu 2

Pokud chcete ozkoušet, jak se přibližně cítí nevidomí, zaskočte v hlavním městě na interaktivní Neviditelnou výstavu. A pokud byste se rádi informovali, s jakými trably se vypořádávají slepí superhrdinové, jděte do Daredevila Briana Michaela Bendise.

 

Na spoilery je lepší upozornit dříve nežli později, takže pro jistotu přichází drobné hlášení. Na následujících řádcích se objeví několik maličkostí, které by potenciálně někdo mohl považovat za prozrazování důležitých událostí. Pakliže vás jen zajímá, jestli se druhý omnibus Daredevila pod scenáristickým vedením Briana Michaela Bendise povedl, odpověď zní: "Ano, povedl". K tvrzení, že by série měla aspirovat na titul tuzemského překladového komiksu roku, nepřibyly žádné pochybnosti, leč je potřeba použít konkrétní příklady pro osvětlení a zdůvodnění, čím se řada odlišuje od konkurence.

Daredevil

Děj čtenáře opětovně hází do špinavého rybníka Hell’s Kitchen, kde se od minulého ponoru nic nezměnilo. Matt Murdock stále zápolí s protivníky na dvou rovinách svého života. Ve své civilní roli právníka čelí nařčení bulvárního tisku, že se právě jeho tvář skrývá pod maskou Daredevila. A jako rudý ďábel zjišťuje, v jaké komplikované situaci se nachází místní podsvětí. O Kingpinovi si všichni mysleli, že je mimo hru, a tak si zločinci uhryzávali kousky z jeho vybudované pozice. Jenže mohutný svalovec se vrací a krom něho se objeví také dávní nepřátelé Owl a Bullseye, staří kámoši Luke Cage, doktor Strange nebo Peter Parker a na exkurzi do slavné newyorské čtvrti zavítají i členové jakuzy.

Pro Daredevila může mít každý nový handicap fatální následky. Hned v úvodu se kupříkladu během jedné záchranné akce seznámí s nevidomou Millou Donovanovou, k níž začne cítit výrazné sympatie. Svým chováním navíc zaráží své superhrdinské i civilní přátele, kteří netuší, k čemu jeho činy směřují. A z tohoto strohého popisu, kdo všechno v druhém souboru vystupuje, zase mohou čtenáři nabýt dojmu, že půjde o samoúčelnou přehlídku slavných postav. Jenže Bendisovo vyprávění je ve skutečnosti ohromně komplexní a poskytuje spoustu variant, s jakými se dá pustit do jeho čtení. Výslednou hloubku a eventuální zážitek nejde v krátkosti popsat.

Daredevil

Pokud by se někdo onou samoúčelností charakterů chtěl přeci jen ohánět, je vhodné dodat, že dobráci i zločinci mají k své přítomnosti a svému chování vždy alespoň dvojí motivaci. Bullseye má na Daredevila pifku z minulosti a zároveň se chce zase pustit do stálého vražednického poměru, tentokrát pod patronací Kingpina. Bývalý šéf podsvětí zase přišel o všechno, byl zrazen svými nejbližšími, a tak touží po pomstě stejně jako po pozici, na jakou byl zvyklý. Láska sice hory přenáší a vzájemné zakoukání slepců Milly a Matta je očividné během jejich prvních rozhovorů, ale Bendis funkčnost vztahu pojišťuje ještě společnou snahou pomáhat.

Americký scenárista s kreslířem Alexem Maleevem dávají tentokrát zřetelné rovnítko mezi Daredevila a Hell’s Kitchen. Maskovaný mstitel žije pro Ďábelskou kuchyni, a ta by zase bez něho nebyla tím, čím je. V minulém díle Murdock bojoval v soudní síni, potýkal se s mediálním zmatkem a mohl více ztratit než získat. Nyní si již uvědomuje svoji sílu a šanci obrátit ponurou čtvrť konečně k lepšímu. S trochou cynismu už ho nebaví bušit do záporáků od nevidím do nevidím. Přítomny jsou tedy radikální činy, které se oblasti týkají, a zároveň jsou na minimum osekány události s místem nesouvisející. Když se Milly provdá za Matta, čtenář to zjistí jen tak mimochodem v průběhu rozhovoru. Žádná příprava na obřad, žádná oslava, jen strohé konstatování na pár řádcích. A když se hodí ukázat, co se děje mimo Hell’s Kitchen, vystačí jeden úderný obrázek na jednu oblast.

Daredevil

Řazení panelů a vedení čtenářovy pozornosti, druhy vyprávěcích postupů a skrz koho je vyprávění vedeno, dialogy, kterých je hromada, ale díky své realističnosti ani na chvíli neomrzí. U druhého Daredevila je zkrátka enormní nadbytek prvků, které by si zasloužily samostatné analyzování. A co je nejlepší, naznačené přesahy oproti běžné superhrdinské tvorbě nic nemění na faktu, že je to pestrá a moderní zábava i pro ty, kteří se nehodlají nimrat v detailech. Takže na viděnou v květnu, kdy by měla vyjít třetí bichle.

Daredevil: Muž beze strachu 2
Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: Alex Maleev
Překlad: Tomáš Jeník
Nakladatelství: BBart
Počet stran: 384
Cena: 890,- Kč
Info: http://www.bbart.cz/

Martin Čuřík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016