RECENZE

 

Komiksová recenze: Ultimate Fantastic Four 1: Zrod

V komiksových kuloárech se traduje vtip, jaký je rozdíl mezi hodinkami, holinkami a Mr. Fantastic. A ačkoliv každý, kdo viděl Žhavé výstřely, zná zajisté odpověď, ne každý už ví, proč je vlastně Mr. Fantastic natahovací. Ideální čas si tedy doplnit prázdná místa atraktivní formou.

 

„Bože na nebesích, ty ale smrdíš!“

„Ggyaarrggh!“

„Ne, jsem si celkem jistý, že to smrdíš ty.“

 

 

Fantastická čtyřka letos slaví padesátku! Domovské nakladatelství Marvel pro ně zajisté připraví nějaký příjemný komiksový večírek, ale pro tuzemské publikum je podstatnější, že se objevuje jejich první samostatné album v českém jazyce. Jeden z nejslavnějších superhrdinských týmů si sice za ta léta vybudoval bohatou historii, ale za ní by se ohlíželi zřejmě jen ortodoxní fandové. Proto nepřekvapí, že úvodní seznamovačka nese podobu moderního restartu, který disponuje potenciálem zaujmout širokou veřejnost.

Aby taky ne, když se na něm podíleli scenáristi Brian Michael Bendis a Mark Millar a kresebně se o něj postaral Adam Kubert. První zmiňovaný u nás nedávno exceloval ve spojení s Daredevilem, Millar se díky Kick-Ass a Mrtvý nebo živý představil jako tvůrce veselých brutalit a Adam Kubert zaujal hlavně tím, že od něj v Čechách nic nevyšlo. Syn slavného otce Joea však patří k důležitým jménům amerického mainstreamu. Jeho řemeslná jistota a čuch na vizuálně přitažlivé záběry se projeví během prvních stran Ultimate Fantastic Four.

 

 

Zrod demonstruje základní rozložení sil budoucího kvarteta. Nejprve poznáváme nadprůměrně inteligentního Reeda Richardse, kterého si již v raném věku najde vláda Spojených států. V ústavu pro vývoj technologií začne Richards rozvíjet svůj talent a využívat ho v rozličném spektru záležitostí. Taktéž se zde seznámí se Susan Stormovou a jejím bratrem Johnnym. Sue reprezentuje ženskost a mateřskou stránku, Johnny zase mladickou vitalitu a nerozvážnost. Během jednoho eventuálně průlomového experimentu se k nim připojí ještě svalovec Ben Grimm. Nezůstanou spolu ale dlouho.

Pokus se totiž nevydaří a čtyřka se rozlétne po světě. Všichni se následně proberou s mimořádnými schopnostmi - Reed se dokáže natahovat, Sue zneviditelnit a Johnnymu nedělá problém změnit se v lidskou pochodeň. Akorát Ben přišel o svoji lidskou podobu, když se z něho stala nabručená hromada kamení. Takový zevnějšek nezamaskují ani brýle s falešným knírem.

 

 

Hlavní aktéři jsou tedy přeměněni, čtenářům během několika působivých akčních vložek předvedou získaná nadání a zlehka se umete cestička pro pokračování. Přestože tady figuruje ústřední soupeř, je patrné, že z narativního hlediska zastupuje zcela podřadnou roli. Snaží se sice působit dojmem spojováku několika časových období, ale jeho vynecháním by se nic podstatného nezměnilo. Důležité události se točí, jak název ostatně napovídá, pouze kolem zrodu superhrdinského týmu.

S nevýrazným záporákem se pojí i nevýrazné finále, které se dá považovat za klíčovou slabost jinak svižného, nápaditého a zábavného vyprávění. Pokud si však Fantastická čtyřka udrží alespoň stávající úroveň, bude všechno v pohodě. Příště by to navíc měla být pohoda s jistým Victorem na postu protivníka, Warrenem Ellisem za scénářem a Stuartem Immonenem zapsaným pod kresbou.

 

Ultimate Fantastic Four 1: Zrod

Scénář: Mark Millar, Brian Michael Bendis

Kresba: Adam Kubert

Překlad: Jiří Pavlovský

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 144

Cena: 329,- Kč

Info: www.crew.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016