RECENZE

 

Komiksová recenze: DMZ: Válečná zóna

Pokud tady zahnete do špatný uličky, je klidně možný, že schytáte kulku do hlavy, jen to hvízdne. Pokud si tady nedáte bacha, kam šlapete, můžete vylítnout do luftu. A pokud si tady někoho fakt znepřátelíte, kardinální změna vašeho jídelníčku na sebe nedá dlouho čekat. Tady na Manhattanu už to zkrátka není, co to bejvalo.

 

"Umělecký ateliéry. Kavárny na střechách. Pěstírny tofu. Studenti architektury, stavební projekty. Dětské nemocnice. "Život za války." Jako bych byl v cizí zemi. Jsem tu nemožnej, ku**a. Jak to, že to zdejší snášejí tak lehce? Připadám si, jako kdybych měl zezadu na hlavě velikánskej terč, do pr***e."

Reportér a nositel Pulitzerovy ceny Viktor Ferguson se vydává pro další luxusní reportáž. Tentokrát míří na ostrov Manhattan, do demilitarizované zóny, kde už pět let probíhají líté boje mezi Spojenými státy americkými a takzvanými Svobodnými státy. Tedy probíhaly, jelikož již tři dny trvá nejisté příměří. Místním civilistům se ale o nějakém klidu může jen zdát. Pořád jsou totiž konfrontování s divokými tlupami "milicí" v jednotlivých čtvrtích, se vzbouřenci, vrahy, bombami v automobilech a všelijakými dalšími potížemi. Tyhle záležitosti ale Viktor Ferguson nemusí moc dlouho řešit, jelikož umře po pár minutách, co jeho vrtulník přistane.

Jediným, kdo ze skupinky novinářů a doprovodných policistů přežije, je Matty Roth, naivní a ctižádostivý fotoreportér, pro kterého může být DMZ životní šancí. O to větší, když zkušený válečný kolega zaklepal bačkůrkami. Matthew má tedy na výběr. Buď se pokusí přežít tuto šílenou divočinu a dostat se z ostrova nebo využije příležitosti a vybuduje si kariéru. Po reportážích přímo z centra válečné zóny se přeci všechna média musí utlouct. K jejich vytváření je ale nutné splnit stejnou podmínku jako u možnosti první – přežít.

Tomu, že není zrovna snadné udržet se na nohou nebo nebýt rozplesknutý po stěnách, uvěříte celkem rychle. Jestli totiž komiks DMZ: Válečná zóna v něčem regulérně vede, pak je to trefné uvedení do kritické situace. Scénárista Brian Wood čtenáře hned v úvodu zavede do zmatku, který na Manhattanu panuje, a předvede mu, jak každá chybka může znamenat smrt. Nepravděpodobné místo k občanské válce, jakým je New York, rychle přijmete za své a zmatek pocítíte stejně jako Matthew. Obdobně jako on si poté pomalu navyknete na jisté zákonitosti, které se tady vyplatí striktně dodržovat.

Wood do každého sešitu přidává nějakou novinku, další prohlídku newyorských uliček, díky čemuž alespoň tento první book působí značně povídkovým dojmem. Rozsekání do relativně svébytných částí trochu zamrzí, zároveň však odpovídá pohledu Matthewa. Jako reportérovi, kterého před kulkou v hlavě chrání leckdy jen jeho novinářská kartička, mu přeci jde o to, aby poznal co nejvíce o životě místních lidí a pověděl pravdu těm, co si sedí v klidu a bezpečí.

Solidní dojem průzkumníka ve čtenáři samozřejmě vyvolá i italský kreslíř Riccardo Burchielli. Ve velkých obrazech nechává vyniknout detaily zničeného města a všudypřítomných barikád, při akci zase klade důraz na přehlednost a dynamičnost. Je to znát především při závěrečné honičce, kdy si Manhattan s Matthewem nejdříve proběhnete a až při případném dalším prolistování je čas na bližší okouknutí. Tempo dokáže solidně strhnout.

Radost z toho, nakolik svižně první knihu DMZ přelouskáte a uděláte si k ní čárku, že rozhodně stojí za pozornost, vystřídá drobný smutek. Objeví se prostě proto, že na pokračování si zase musíte nějaký ten čtvrtek počkat. Ale tak už to holt bývá u všeho. Čím víc nás ale rozstřílenému a rozbombardovanému New Yorku propadne, tím dříve bychom tam mohli nakouknout znovu.

DMZ: Válečná zóna

Scénář: Brian Wood
Kresba: Brian Wood, Riccardo Burchielli
Překlad: Richard Podaný
Nakladatelství: BBart
Počet stran: 128
Cena: 399,- Kč
Info:
http://www.bbart.cz/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016