RECENZE

 

Komiksová recenze: Y: Poslední z mužů - Jako jeden muž

Co byste dělali, kdyby všichni muži zničehonic zemřeli a zůstal pouze jeden jediný? Schválně si to zkuste představit. Chlapi by se samozřejmě měli vtělit do onoho vyvoleného, jinak to z jejich strany ztrácí význam. Až to budete mít, svoji vizi si můžete porovnat s extrémně talentovaným scénáristou Brianem K. Vaughanem.

 

"Nejhorší je, že těsně předtím, než se to stalo, jsem vyplázla tři litry za nový prsa. Že nám jsou teď kozy k něčemu platný, co?"

Předpokládám, že většinu pánů alespoň na chvíli napadl ten klídek, s jakým by si užívali s nádhernými slečinkami. Však bychom neměli žádnou konkurenci, takže poskytnutí našeho těla k uspokojení přirozených tužeb by valná většina dívek a dam určitě kvitovala s povděkem. Navíc by se muselo zabránit vyhynutí lidské rasy, čehož se stále relativně spolehlivě dosáhne právě intimním fyzickým kontaktem. Zajisté sami cítíte, že toto je regulérně nejčastější mužská odpověď na úvodní otázku. Jenže co by na ni řekly ženy?

Brian K. Vaughan se nad tím zamyslel a připravil postkatastrofický příběh, jehož hlavním hrdinou je mladík Yorick. Setkáváme se s ním pár minut před tím, než na světě  během jednoho okamžiku vymřou všichni savci s chromozomem Y. Tokijská burza mrtvá. Zákazníci amsterdamského Red Light Districtu mrtví. Brazilský rozhodčí dívčího fotbalu mrtvý. Všichni, všichni jsou mrtví, Yoricku. Během chvilky ztratily supermodelky zaměstnání a řečnický obrat "babo raď" získal zcela nový rozměr.

K idylce má taková situace opravdu daleko a Yorick už tuplovaně nemůže mluvit o tom, že by se mu život ulehčil. Jak se píše v knize: "Ve světě, kde je penis nedostatkovým zbožím, jste štvancem jak těch, které vás chtějí použít k plození, tak těch, které vás považují za relikvii temných dávnověků a chtějí vás zlikvidovat. A to ani nemluvíme o tom, že nikdo netuší, proč Yorick přežil a jestli ve svých genech neskrývá recept na záchranu lidské rasy."

Brian K. Vaughan příběh rozehrává velmi sympaticky. Nahazuje silné ústřední otázky, jejichž odpovědi prostě budete chtít zjistit, k tomu přidává atraktivní figurky jako novodobé amazonky, komando republikánek nebo ruské vojandy, a celé to zaobaluje do postmoderní formy plné flashbacků a flashforwardů. Kdo sleduje seriál Ztraceni, určitě si na něj u tohoto booku několikrát vzpomene, jelikož hrátky s časovými rovinami jsou si velmi podobné. Vaughan ostatně ke scénáristické Lost partě přiskočil ve třetí řadě, takže podobnost není čistě náhodná.

Z Y: Poslední z mužů je znát, jak plešatý tvůrce moc dobře věděl, co dělá a čeho tím chce docílit. Základní struktura se vážně povedla, ale stále je potřeba brát na vědomí, že Jako jeden muž funguje jako start k velkolepé desetisvazkové řadě, tudíž abyste se někam dostali, musíte si přelouskat i další díly. Naštěstí by se na ně nemělo čekat dlouhou dobu, jak bývá v Čechách zvykem. Nakladatelství BBart a Crew další pokračování přislíbili ještě na tento rok.

Prozatím se tedy můžete pustit do kvalitního začátku komiksové série, která získala například v roce 2008 ocenění Willa Eisnera za Nejlepší sérii a Nejlepší kresbu a barvy. Propracovaných, zábavných a chytlavých thrillerů, které navíc dávají prostor zásadním genderovým problémům, se vážně moc nenajde.

Y: Poslední z mužů - Jako jeden muž
Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pio Guerra
Překlad: Petr Zenkl
Nakladatelství: BBart, Crew
Počet stran: 128
Cena: 349,- Kč
Info:
http://www.bbart.cz/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016