RECENZE

 

Hudební recenze: Kubatko - Should I Run

Co se týče výročních anket, vyšel dlouhohrající debut Kubatkovi v ne zrovna výhodnou dobu. Pro ankety za rok 2008 už mnoho lidí asi nestihne zareagovat a příští rok už zase mnoho lidí zapomene. Co se však týče hojnosti českých desek za minulý rok, vyšlo album Should I Run, tedy debut Jakuba Holovského alias Kubatka, právě včas. Alespoň se ten rok 2008 nezdá tak chudý, protože opravdu příliš mnoho českých alb cestu na světlo světa nenašlo. A i v těch výročních cenách by bylo škoda na tenhle na poslední chvíli vydaný kousek zapomenout, protože je opravdu skvělý.

 

V době, kdy mnozí mají starosti s maturitou či výběrem vysoké školy a tak tak stíhají cokoliv jiného, Jakub vydává své první skladby a to na českém labelu Vodkaredbull Records a také třeba na německém Protogenu. Jeho tracky se od té doby, tedy od roku 2006, podívaly třeba už do Británie, Ameriky anebo Španělska. U nás si Jakub založil vlastní label Beyond Belief a na něm vydal také očekávané album Should I Run, kde mimo svého drum´n´bassového "já", kterému se věnuje od svých začátků, zhodnotil také svou novější deephouseovou vášeň. Dalo by se říct, že Brooklyn aka Juanita Juarez plus Patrick Bergmann plus Nipp rovná se Kubatko. Celkem jednoduchá rovnice, která platí a pokud znáte muziku oněch hudebních proměnných, můžete přibližně tušit, co vás čeká spolu s Kubatkem. Samozřejmě v hudbě taková přesnost jako v matematice neplatí. Naštěstí.

Několik úvodních desítek minut alba "Should I Run" patří rovným beatům. První track pojmenovaný stejně jako celá deska rozjíždí desku v příjemném houseovém rytmu. Jednoduché motivy, malebné zvuky, deep nálada. "Stroking Wind" je na spodku ještě více zadumanější, doplňují jej tranceové motivy a celkem věrně se tato hudební kompozice hodí i do současného zasněženého prostředí. V deep-trance duchu se nese i další skladba a opět dává volný prostor vaší představivosti, což já osobně u hudby velmi kvituji. "Out Of My Life" se zpočátku zdá jako první vlaštovka Kubatkovy zlámané tvorby, ovšem nenechte se zmýlit úvodem této opět specificky melodické skladby, která svou melodičnost sestavuje z jednotlivých ploch na backgroundu.

Od páté, z celkového počtu dvanácti skladeb, už ale na řadu přichází beat nerovný a vydrží až do konce vyměřeného času téměř osmdesáti minut. Co se oproti struktuře beatu nemění, je ona specifická melodika, kterou Kubatko vtiskl do celého alba a působí tak velmi kompaktně. Ne však sterilně, což potvrzují hlavně tyto drum´n´bassové skladby. Drum´n´bass přece nemůže znít tak moc deep, jako deep house, byť by se snažil sebevíc. Tak proč ho trápit. Naopak, svěží klavírek nebo sóla pro saxofon z něj mohou udělat rozverné skladby, které vás rozhýbou, rozskáčou a klidně i roztančí. Určitě nejde nezmínit skladbu "Seaside 93", kde mimo mnou milovaného saxofonu nechybí ani "lidský faktor" v podobě samplů hlasu. Kdo přesně si zahrál na saxofon bohužel nevím, nicméně na této skladbě se spolu s Kubatkem podílel také belgický producent Dries Vergauwe aka Marcas. Není to jediný host na albu. Na skladbě "Tetrized", která začíná v rytmu spíše baladickém, ovšem po chvilce se rozjede do "klasické" rychlosti, si zarapoval MC Repete a v songu "Time Unfolding" si pro změnu zazpívala Rashida Clendening aka Audio Angel a spolu s Kubatkem na této skladbě spolupracoval také producent Devoe.

Kubatko má připravené ještě další trumfy pro všechny, kterým by "obyčejný" drum´n´bass mohl přijít po čase sterilní. V "Makin´ Me Blank" uplatnil lehkou změnu stavby rytmiky a track následující, "Lost Passion", překopal od základu, takže ve výsledku zní tento song jako takový zrychlený 2step, což není vůbec nepříjemné.

Should I Run je vynikající debut. Na jednu stranu působí velmi kompaktně díky použitým zvukům, na stranu druhou je jako den a noc, když nabízí jak rovné, tak zlámané rytmy. Neruší ani jedno. Pro mě je tato deska určitě jednou z nejlepších, které v roce 2008 vyšly a jsem jen moc zvědav, jakým směrem se bude Kubatko dál vyvíjet. Jestli víc house nebo víc drum´n´bass. Obojí mu jde skvěle, i když já si o něco více ulítávám přeci jen na těch lámaninách. Nabízejí o něco více prostoru k experimentování.

Hodnocení: 90%

Myclick (techno.cz)

Kubatko, Kubatko, Kubatko... Je úplně všude! Hrají ho v radiu, hrají ho dýdžejové, skladby rovné i zlámané mu vydává celý svět a pokud zrovna ne, pak si natruc a s klidným svědomím své debutové album vydá sám. :) Právě o tom klídku, cestách rovných i klikatých jeho deska Should I Run je a palec nahoru má už za snahu o spojení dvou nesmiřitelných táborů, které uznávají jen ten svůj styl, když vše ostatní musí být logicky špatné, že? Dlouhé tři roky si Jakub obě nepřátelská území osahával a výsledkem je tucet bonbónků, z nichž každý má úplně jinou příchuť, ale všechny jsou přitom hodně sladké... Sladké, ne přeslazené! Hlava se vám zatočí už s úvodními Stroking Wind a Did Another Wrong Thing, v nichž všechno do sebe logicky zapadá tak, že srdíčko sálá. To fanoušek High Contrasta určitě zbystří u Always With You, která se honosí jak silnými basy tak něžnou melodickou linkou a skřípání zubů Jamie Myersona je při poslechu Day And Night, I Sit And Wait slyšet až k nám. Proč jen ho to tehdy také nenapadlo? Vždyť ta rytmika je tak úchvatná! Tou rozhodně nejvášnivější je pak rozevlátá Lost Passion. Dokáže však být vlastně autor naštvaný na celý svět, má vůbec nějaké starosti a problémy, nechá se rozhodit maličkostmi a nebo se mu po celý den zdají jen tyhle hezké načechrané sny se zářivými červánky? Na to je až příliš pracovitý... Možná, že až u vrtulkové Tetrized si to uvědomíte. Ano, s lidským hlasem se tu poměrně šetřilo a to je velká škoda, ty melodie nejsou zrovna snadno zapamatovatelné, abyste si je hned druhý den hvízdali a slovíček, s nimiž byste pilovali anglinu, se tu také příliš nedočkáte. Nebude to tedy jen jedním uchem dovnitř a druhým ven? Každopádně pokud potřebujete po dalším náročném dnu něco na uklidnění, nesahejte už zase do lékárničky pro barevné lentilky, ale udělejte si čaj, dejte si polštář pod hlavu a pusťte si Should I Run! A jestli náhle vyskočíte a zadupete sousedům nad hlavou, pak se za to vůbec nestyďte, to k téhle desce totiž také patří...         

Hodnocení 80%

KUBATKO – SHOULD I RUN
formát: CD
čas: 79:33
label: Beyond Belief
kat.č.: BBELIEFCD01
info:
www.kubatko.info, www.myspace.com/kubatko

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016