RECENZE

 

Hudební recenze: Dubshape - Droplets

Má lahodnou caipirinhu, světoznámý karneval a skvostné pláže, nejvodnatější řeku a nejrozsáhlejší prales a pozadu nezaostává ani se svou taneční scénou. Zmínka je o Brazílii, odkud pochází dvoučlenný projekt Dubshape. Stojí za ním pánové Ale Reis a Joao Lee, kteří se v měřítku mezinárodní scény do povědomí lidí teprve dostávají, v domácí Brazílii jsou však symboly žánru deep, popř. minimal house již delší dobu. Naposledy toto duo zaujalo skladbami na značkách jako např. 8Bit nebo Supernature. V hledáčku naší recenze je však jejich deska "Droplets", která vyšla nedávno na labelu Kompakt.

 

Jak již bylo uvedeno, Dubshape, jejichž domovem je mnohamilionové Sao Paulo, nejsou v Brazílii žádní nováčci. Pravidelně zde mj. vystupují ve vynikajícím klubu The Edge, kde předskakují headlinerům jako např. Booka Shade, Steve Bug nebo svému brazilskému kolegovi Gui Boratto. Pokud se podrobíte hlubší analýze jejich producentské činnosti, zcela jistě Vás nemine jejich první EP pod názvem "Spaced Out", které si letos v dubnu vybral Nick Curly pro svůj label 8Bit. Celá tato deska obsahovala nadprůměrné skladby a šikovnost Jihoameričanů nemohla zůstat neoceněna. Následovaly remixy a skladby na značkách Murmur nebo Supernature, kde se Dubshape rozhodli usídlit natrvalo. Majitelé Supernature, rovněž dvoučlenný projekt Audiofly, si hudbu této dvojice oblíbili a usoudili, že zvuk Dubshape do rodiny labelu Supernature perfektně zapadá. 

Přibližně před měsícem přišel na trh se svojí kompilací "Total 9" o mnoho známější Kompakt, kde se objevila jedna ze dvou verzí skladby "Droplets" (Early Night Mix). První den v září přišlo samostatné vydání a Vy, ať už se rozhodnete pro vinyl nebo digitální formát, při jeho obsahu najdete dva stejnojmenné tracky ve dvou odlišných úpravách. Již samotný název obou variací poukazuje na odlišnost těchto mixů a nutno říct, že věrohodně.

První úpravu v pořadí, tedy Early Night Mix, otevírají nosný beat a pozvolna se rozeznívající, příjemně uvolněné plochy. Po minutě přichází hlavní motiv, kterým je smyslně kosmická, hravá a harmonická melodie. Skladba však nestojí strnule na místě, její vývoj je naopak velmi poutavý a dynamický. Po třech minutách času utváří hlavní náplň skladby rázné temné plochy, které předznamenávají vrchol tracku; ten přichází v další minutě, kdy autoři usoudili, že "hi-hatky" jsou pro tuto část skladby nadbytečné a působivě si pohráli s efekty hlavních motivů. Štafetu pak opět přebírají zasněné plochy a pokračování skladby je ve znamení původně nastaveného deep houseového rytmu.

Druhou polovinu releasu Droplets tvoří Late Night Mix, který obsahuje údernější kopák, chybí zde již ony pohodu vyvolávající plochy a je řádně dbáno na to, aby výsledný zvuk měl úspěch u tancechtivých. Skladba graduje přibližně v polovině jejího trvání a celkový vývoj není ve srovnání s prvním mixem tak pestrý. Ona mírná diverzifikace v tanečním pojetí mezi oběma skladbami je však záměrem a Vy se tak můžete jednoduše předem rozhodnout, kterou verzi si vyberete.

Soudě podle počtu nových skladeb, resp. remixů, které Dubshape v poslední době vydali, dřímá v této dvojici velký potenciál. Doufejme, že jeho projevy budou minimálně stejné kvality, jak tomu je u desky Droplets, popř. ještě vyšší. 

Hodnocení: 80%

Info:

Název: Dubshape - Droplets
Label: Kompakt
Formát: 12", CDR
Obsah: 1. Droplets (Early Night mix)
2. Droplets (Late Night mix)
Země: Brazílie / Německo

Ukázky:

Droplets (Early Night mix)
Droplets (Late Night mix)

Links:

http://www.myspace.com/dubshape
http://www.kompakt-net.com/


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016