RECENZE

 

Hudební recenze: Various Artists Shotgun - Official Promo Compilation (Dynamic Line)

Pokud teď nevěřícně kroutíte hlavou, nechápete souvislosti nebo jste jen tak na skok zastavili ukazováček při scrolování myši, naprosto vás chápu. Možná i znáte ten malý festival na severu Čech, kde stačí zavrávorat, špatně šlápnout a ihned jste v jednou nohou v Německu, nebo v Polsku. Jasně, mluvím o festivalu Shotgun v Hrádku nad Nisou, kde se hraje pro některé z vás trochu "divná" hudba, pro druhé je to zase to pravé ořechové a možná i to hudebně nejlepší, co česká festivalová scéna vůbec nabízí. Jaká je jeho první festivalová kompilace?

 

Vysvětlení je (oproti realizaci) docela snadné. Ne že by jiné festivaly byly špatné, ale Shotgun má svoji vlastní a jedinečnou duši. Něco, co jiné dávno vyměnily za bankovky a cinkající mince. Shotgun je festival připravený bez velkých sponzorů a hlavně kompromisů. Je to mejdan na sklonku léta, jehož hlavní myšlenkou je nekompromisní hudební vize několika kamarádů.
 
A že jste čekali recenzi na hudební CD? Ano, vždyť ano. A myslíte, si, že by jste tyhle řádky správně pojali a pochopili bez toho dlouhého úvodu? Pochybuji. Tak a můžeme se dát do toho. Kompilační dvojCD Shotgun - Official Promo Compilation totiž naprosto přesně vystihuje duši festivalu. I když se jedná o neoficiální release pro promo účely téhle akce, zasloužilo by si stoprocentně oficiální vydání. Tolik fajn muziky, která se z valné většiny může chlubit českým autorstvím, mě mile překvapilo a doslova odstartovalo odpočítávání do začátku festivalu. DoubleCD je tématicky rozděleno do dvou částí. 

První CD - Dubstep, Breaks, Minimal, Experimental a pak CD 2 - Techno, Drum & Bass. První disk odstartuje s příjemnou elektronickou záležitostí človíček, který se na poli české taneční scény pohybuje už nějaký ten pátek a je jím DJ Blue. Druhým účinkujícím je jablonecký DJ Ans, zástupce mladé krve, avšak vynijakící producent s raketovým startem do ostrovných hitparád, jehož tracky najdete například na velice oblíbeném download portálu Beatport. Čistě dubstepová "Mechanical Dub" prověří důsledně vaše domácí soundsystémy. Basy se valí prostě odevšud. Další kousek je od jednoho z organizátorů festivalu. Ano, není to nikdo jiný, než šoumen a výborný DJ v jedné osobě, DJ Spyro. Dovolím si tvrdit, že jeho tech-breaková věc "Housle v rybníce" je jednou z nejpovedenější na celé kompilaci. Spyro také v poslední době expandoval do světa s odbivuhodným techno trackem "Lupy jako plachty", s nímž sklidil nemalý úspěch. To už mluvíme o česko-anglickém labelu Beatbutchery. Dál nás čeká čistokrevný minimalisnus v podání rovněž úspěšného projektu Insect Elektrika, nebo zábavný elektro track od mejdany rozevlátých komiků Machine Funck. Předposlední místo na prvním CD obsadil svérázný jednočlenný projekt Ventolin s nalomeným trackem "Bongo Tune". Samotný závěr disku patří asi podle hesla "to nejlepší na konec" projektu Midi Lidi. Originální "pohádkové" vyprávění českých textů Vás nemine ani zde. Houpavé, taneční elektro, jako vyšité na konec téhle kapitoly.     

Druhé CD - už je o poznání ostřejšího ražení. Docela od Přemka ho odstartoval domácí Elektrabel, človíček, který musel poslat svou muziku Jeff Millsovi, aby ten pak řekl zbytku světa, jakého fantastického producenta skrývá Česká Republika. Tomáš dává svou náloží energie a technomašinérií "Bing 08" jasně na jevo, že se s námi na Shotgunu mazlit nebude. Druhý track a hned druhé současné eso české technoprodukce. To je kutnohorský projekt Cyp. "Control Yourself" remixoval jeho španělský kámoš Victor Martinez, ale lukášovu originální tvorbu snad není třeba do podrobna představovat. Jeho industriální pojetí techna jistě věrné technohlavy znají z vydavatelství Inceptive, Pohjola a mnoha digitálních labelů. No a na řadu přicházejí zahraniční hosté. Prvním je španělský projekt Exium, který patřík druhé vlně španělské technoprodukce a jež se vždy vyznačoval originalitou, industriálním pojetím zvuku a energií nabitými tracky. Skladba "Noisal" je toho skvělým důkazem.
     
No a to jsme se pomalu ale jistě přehoupli do druhé části disku, kde se ke slovu hlásí zlámané beaty v podobě D&B. Stěnu zlomených beatů odstartoval domácí DJ Sayko se skladbou "Bullet Train".  Na záda mu v zápětí dýchá populární projekt Noisia a jejich "The Flow", odlehčená záležitost se zkreslenýmy hlasovými samply. V logické návaznosti nastupuje brutální pecka "Same Old Blues" od Apex. Taneční atmosféru uvolní až Die & Clipz se zasněnou a melancholickou "Work It Out" kde jim support dělá se svým sexy hlasem vokalistka Jenna G. Druhé CD a vlastně celý projekt uzavře dvojice Anakin a Akira aka Deadly Viperz se skladbou "Just News", což je taktéž lehoučká jungleová balada.
       
Myslím, že na tak "malý" severočeský festiválek v zaprděném koutku české republiky toho je docela požehnaně, nemyslíte? Docela to vypadá, že moje úvodní povídání nebylo až tak zbytečné a stálo by zato na Shotgun vyrazit, ne? Nevím, jestli se i vám poštěstí a tohle parádní dvojCD se vám někdy dostane do rukou, ale pokud na Shotgun vyrazíte, vlastně si můžete být jisti, že jakoby jste ho vlastně slyšeli. Obě věci, jak CD, tak festival Shotgun totiž spojuje neutuchající láska k dobré hudbě a ochota pro ni udělat téměř cokoliv, aby byla správně pochopena, přístupna všem a v neposlední řadě, aby vás také samozřejmě od začátku do konce tahle hudba pobavila. Často je velice obtížné tyhle dvě věci skloubit, ale jak na CD Shotgun - Official Promo Compilation, tak tady na severu na festivalu Shotgun se to prostě daří. Poslouchejte hudbu ušima jako my a pochopíte ji také. 


hodnocení:  80%
formát:  2CD
vydavatelství:  Dynamic Line (samovýroba) 
info: 
www.shotgunfestival.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016