RECENZE

 

Hudební recenze: Beans – Thorns

Pokud vás baví progresivní kombinace inteligentního hip-hopu a elektronické hudby, mohl by vás bavit i umělec, MC a člen tria Antipop Consortium - Beans. Ne náhodou vydal velkou část své kvalitní diskografie na experimentálním labelu Warp. Svou sólo novinku sice přesunul na svou vlastní značku Adored And Exploited, ale i tak to stojí za to. Více se dočtete v recenzi, kterou pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Když se někdo věnuje tak kontroverzně vnímanému hudebnímu žánru, jako je hip-hop, ale zároveň působí na známé experimentálně-elektronické značce Warp, musí na něm být něco výjimečného. MC & producent v jedné osobě říkající si Beans tuto charakteristiku splňuje na jedničku. Přesvědčivým důkazem je jeho originální a také neméně kvalitní hudební tvorba. Jak jinak by mohl svá sólová dílka vydávat na stejném labelu jako Autechre, Aphex Twin anebo Squarepusher? Jak jinak by mohl spolupracovat s lidmi a projekty jako Bill Laswell, Prefuse 73, Funkstorung anebo Dj Shadow?

Maestro Beans však vešel do povědomí fanoušků především jako třetina právem uznávaného tria Antipop Consortium pocházejícího z New Yorku. Libovali si v osobité kombinaci progresivního hip-hopu/rapu a elektronické hudby se sklony k experimentům i netradičním kombinacím. A šlo jim to skvěle, proto ani nepřekvapí, že i jim poskytl v minulosti azyl již zmiňovaný label Warp. Členové APC se někdy kolem roku 2002 dočasně rozdělili. Každý z nich se věnoval svým sólovým projektům, aby v roce 2007 ohlásili opětovné sjednocení. Rok 2008 se tak pro fanoušky tohoto umělce stává velice slibným ročníkem.

Video: Beans – Mutescreamer

Beans bývá někdy označován také jako leftfield MC. Možná pro obdivuhodnou flexibilitu a schopnost nasázet své sofistikované rýmy takřka do čehokoliv, bez ohledu na škatulky a rytmus. Nové album Thorns se ale od svých předchůdců trochu liší. Beans jej tentokrát stylizoval do o něco hip-hopovější a víc přímočaré podoby. Přesto zůstává na hony vzdáleno všemu běžně slýchanému a tradičnímu. Thorns v mnoha směrech vybočuje z obecně zažitých norem a klišé. Zlaté řetězy byste u tohoto pána hledali marně, stylovost a vůbec image reší jinak, s egem problémy nemá. Jeho muzika i texty jsou pak samostatnou kapitolou. Má v sobě beze sporu kus básníka. Nemyslím si, že by ho i přes zjevný posun ve Warpu nějak terorizovali, přesto se s novinkou raději přesunul na svou vlastní značku Adored And Exploited. Absolutní tvůrčí svoboda pro něj zřejmě znamená mnoho.

První, co na Beansovi zaujme, je jeho osobitý styl, a to bez ohledu na to, jestli se jedná o rýmy, muziku anebo postoje a image. Charisma, inteligence a zvukově-lyrický nadhled z něj doslova vyzařují. Jeho texty jsou plné zajímavých, více i méně pálivých témat, sympatického humoru, osobních zpovědí ale i ostré kritiky stavu společnosti a v neposlední řadě hip-hopu. Detaily ze svého života nešetří, servítky si nebere, ale k primitivně vulgárním výlevům má daleko. Naopak, tady se jedná o naprostou lyrickou equilibristiku. Obsah i forma jeho vypravěčských eskapád jsou strhující. Výborně cítí rytmus i ty nejjemnější hudební vibrace a souvislosti v jeho vlastních i cizích podkladech. Snad proto jeho projev & flow působí tak suverénně, hravě a lehce. Jestli  mi byl za poslední dobu nějaký MC opravdu sympatický, pak je to právě Beans aka Mr. Ballbeam.

V jeho prospěch hraje i fakt, že je kromě vynikajícího Mcího také skvělým producentem. Beansovy beaty sice zní dostatečně hip-hopově, na druhou stranu stále přesahují hranice svého žánru a obohacují jej o svěží postupy a směry. Lze zde vysledovat nejrůznější prvky a vlivy z let minulých ale i těch současných. Nalezneme zde mnoho forem hip-hopu, ale také inspiraci electrem, funkem, jazzem i sférou zvanou IDM (Intelligent Dance Music). Na své si přijdou především fanoušci hudební rozmanitosti a nepravidelně skotačivých beatů, co sem tam inklinují i k breakům. Aby toho nebylo málo, v rámci několika skladeb spolupracoval Beans s talentovanými kolegy producenty ala Dabrye (Tadd Mullinix) nebo Tyler Bany, s třemi skladbami vypomohli také věrní spolupracovníci Holy Fuck.

I když Beans ubral zvukové abstrakce, stále zní dostatečně experimentálně, minimalisticky, komplikovaně a sem tam i futuristicky. Na druhou stranu zřejmě touží i bavit, a tak je album poměrně přístupné a potenciálně atraktivní nejenom pro Warp specialisty. Fanoušci by i přes značný zvukový posun neměli být zklamáni. Povedlo se inteligentní, zábavné a originální album, které dělá hip-hopu čest. Za poslech tohoto alba se nebudete muset stydět vůbec před nikým. A je fuk, jestli to bude striktní hip-hoper, ještě striktnější fanoušek Warpu anebo vaše bábi. Tohle je totiž tak trochu jiný hip-hop na tak trochu jiném levelu. Příjemný poslech.


Hodnocení: 85%

Zvukové ukázky najdete zde.

Info:

http://www.myspace.com/mrballbeamakabeans
http://www.myspace.com/antipopny
http://www.adoredandexploited.com/
http://www.warprecords.com/beans/
http://www.warprecords.com/antipop/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016