RECENZE

 

Hudební recenze: VA - Verve // Remixed 4

Už za pár dní vyjde na známé značce Verve Records čtvrtý díl originální kompilační série Verve Remixed. Naleznete na ní 12 remixů hudebních klasik od zajímavých – více i méně slavných producentů. Pokud Vás zajímá, jak by zněli James Brown, Nina Simone, Astrud Gilberto, Sarah Vaughan či Roy Ayers na hudebních podkladech z roku 2008 od umělců ala Cinematic Orchestra, Diplo, 9th Wonder anebo Kenny Dope, přečtěte si recenzi, kterou pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Když se spojí ten nejluxusnější materiál zlatého fondu světové hudby a parta současných producentů, jimž nejsou cizí slůvka jako progresivita či talent, je dost pravděpodobné, že výsledný produkt bude dostatečně atraktivní jak pro hudební fanoušky tak pro samotné umělce. To si možná řekli pánové a dámy z kultovní značky Verve Records založené vizionářem Normanem Granzvem už v roce 1956. A nemýlili se. Kompilační série Verve Remixed si velice rychle získala své příznivce po celém světě, a tak není divu, že za necelý týden vyjde již její čtvrtý díl.

James Brown

Poměrně jednoduchá koncepce této série tedy spočívá v "převlékání" nesmrtelných skladeb od nesmrtelných anebo minimálně nadčasových umělců z katalogu Verve Records do zbrusu nových, více i méně moderně znějících "kabátků". Když se podíváte na tracklist kteréhokoliv dílu Verve Remixed, je vám jasné, že tato značka má co nabídnout. Ten čtvrtý svým předchůdcům ostudu rozhodně nedělá. Dinah Washington, Nina Simone, James Brown, Astrud Gilberto, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald anebo Roy Ayers, to je opravdu zvučná selekce první třídy.

Kenny Dope

Lidé z Verve Records se díky renomé a významu své značky nemusejí bát oslovit velká producentská jména, a tak každý z dílů disponuje atraktivním seznamem zúčastněných remixérů. Někteří z nich se tak mohou vrátit ke svým kořenům, jiní si mohou alespoň částečně splnit sen spolupracovat s výše uvedenými osobnostmi anebo se jednoduše postavit zajímavé profesionální výzvě. Mezi nejvýraznější jména tohoto dílu pravděpodobně patří houseový veterán Kenny Dope (James Brown - There Was A Time), baile-funkový génius Diplo (Marlena Shaw - California Soul), hip-hopový estét a fajnšmekr 9th Wonder (Roy Ayers - Everybody Loves The Sunshine) či hvězdy labelu Ninja Tune - Cinematic Orchestra (Ella Fitzgerald - I Get A Kick Out Of You). Mezi další zajímavá jména určitě patří lidé jako Mike Mangini, Mocky, Cédric Marszewski aka Pilooski, Karriem Riggins, Chris Shaw, duo Carim Clasmann & Galia Durant aka Psapp anebo kolektiv Antibalas.

Nina Simone

Mnozí z nich si navíc dopřávají luxus velké žánrové svobody a často více i méně opouštějí svá standardní zvukově-producentská teritoria. Možná i právě proto je hudební obsah série Verve Remixed, včetně aktuálního dílu, maximálně eklektický a hudebně barevný. Můžete zde naleznout harmonicky prokombinované elementy jazzu, nu & future jazzu, soulu, funku, hip-hopu, nejrůznějších forem houseu, jemně nalomeného i nekompromisně zlámaného beatu, downtempa a mnoha dalších hudebních škatulek a příchutí. Celková rozmanitost kompilace se projevuje ještě v jednom směru, a to zvukovou konfigurací jednotlivých skladeb s ohledem na čas a historii. Ne každý si libuje v moderním až futuristickém zvuku, a tak se někteří z remixérů rozhodli přiblížili svým "obětem" a muzikálně cestovat časem.

Roy Ayers

Kenny Dope ušil James Brownovi muziku takřka na míru, rozhýbal by s touhle vypalovačkou snad i mrtvého. 9th Wonder se při "převlékání" Roye Ayerse nechal inspirovat starým soulem i současným downtempem, ale nezapře ani své esteticky jedinečné hip-hopové cítění. Cinematic Orchestra v minulosti udivili některé fanoušky svým hudebním vývojem, a tak nepřekvapí, že jejich remix Elly Fitzgerald je maximálně vyklidněný, jemný a tak nějak křehký, chvílemi dokonce působí efektem ukolébavky (v nijak špatném slova smyslu). Podobně harmonicky se s Anitou O'Day (Tenderly) vypořádal Mocky, jenž dal vzniknout velice příjemnému a sofistikovanému downtempu. V rámci Truth & Soul remixu Cry Me A River Dinah Washington pak vysloveně cestujeme časem do minulosti. Atmosférou, náladou i zvukem bych tomuto kousku možná i uvěřil, že se jedná o originál. Diplo se svým kumpánem Mad Decentem se rovněž krotili a jejich společný remix (Marlena Shaw - California Soul) se elegantním způsobem vrací do hudební historie black music. O něco více se rozdováděla parta Antibalas (Patato & Totico - Dilo Como Yo) servírující příjemně pulsující afro-latino-tribal vibe. Pilooski (Nina Simone - Take Care Of Business) přidal energickou rytmiku, ale ponechal skladbě naléhavý náboj. Asi nejvíce se však odvázal Mike Mangini (Nina Simone - Gimme Some), jenž předvádí božskou Ninu v úplně odlišném světle. Vzešla z toho odhodlaně pozitivní, neméně intenzivní a každopádně slastně euforická "juchajda". Takhle bych asi mohl pokračovat. Jinými slovy, každý z dvanácti remixů či jeho autorů má čím zaujmout anebo potěšit.

Sarah Vaughan

Stejně jako je subjektivní lidské vnímání hudby, patří spousta věcí na této kompilaci do sekce "diskutabilní". Pro jedny jde o poctu, pro jiné o rouhání. Otázkou také zůstává, nakolik mají na sympatickém výsledku podíl nadčasové originály a jejich interpreti a na kolik zúčastnění remixéři. Tuto záhadu budete moci rozluštit, pořídíte-li si k jednotlivým dílům Verve Remixed i jejich kompilační sourozence Verve Unmixed. Osobně mi tato atraktivní kombinace starého a nového velice chutná. Čtvrtý díl působí vyrovnaně, i když některé skladby mě baví víc, jiné míň. Tak už to bývá. Troufám si tvrdit, že se na kompilaci nenachází žádný vysloveně nudný či špatný remix. Jde dost o to, co vás baví. Verve Remixed 4 se dá se poslouchat kontinuálně v celku i v náhodném režimu jen tak na relax, sem tam na tanec a jindy na spoustu dalších příjemných činností. Je možné, že na tracklistu jednotlivých dílů naleznete desky, co znáte ze sbírek svých rodičů. Můžete tak absolvovat fajn expedici do hudební historie, případně porovnávat a objevovat. Pokud bylo cílem této kompilace oživit vzpomínku na legendy, přiblížit tuto hudbu mladé generaci, získat nějaké ty nové fanoušky a ještě coby bonus nabídnout příjemně svěží hudební kombinace, klidně by to mohlo klapnout.

Hodnocení: 75 %

VA
Verve // Remixed 4
(2008 - Verve Records)

http://www.verveinteractive.com/verve/index.html
http://www.vervemusicgroup.com
http://www.vervemusicgroup.com/artist/default.aspx?aid=4558

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016