RECENZE

 

Komiksová recenze: Batman: Rok jedna

Jméno Franka Millera už se snad zarylo do paměti i všem komiksovým panicům. Přeci jen je to autor, který stvořil noirové Sin City a testosteronovou nálož v podobě 300. Tentokrát vyšlo další z jeho slavných děl. Hlavní postavy? Batman a komisař Gordon, kteří poprvé přichází do temného Gothamu.

 

Všichni ho znají, všichni ví, že nosí masku s netopýřími oušky a v kostýmu má schované snad celé železářství. Ale jak to s ním skutečně začalo? A tím začátkem není myšlena tragická příhoda o tom, jak malý Bruce Wayne jednou při večerní procházce k zastřeleným rodičům přišel. Ne, myslí se tím, jak byla odstartována doba, kdy si na sebe poprvé vzal tmavý mundůr a jal se postupného odvšivování ulic Gothamu od drobných zlodějíčků po ty největšší mafiánské mocipány. Jak zkrátka Batman přišel na svět.

Vrtalo to hlavou asi každému alespoň částečně zasvěcenému čtenáři komiksů, a tak se nakladatelství DC rozhodlo dodat odpovědi. A kdo jiný by měl dostat do svých pracek zrod Temného rytíře, než ten, který stejnou postavu zobrazil v jeho důchodcovských letech. Frank Miller byl prostě stejná sázka na jistotu jako pět tisíc na zelenou v den svatého Patrika. Možná i o něco vyšší. A nyní má konečně tuzemský čtenář příležitost přelouskat si Millerův výtvor v rodném jazyce.

O co tedy jde. Jak už bylo řečeno, jde o zrod legendárního komiksového superhrdiny. Jeho první nemotorné eskapády s potíráním zločinu, využití prvních vynálezů v tvrdé praxi, první konflikty s médii. Není to žádná rozjuchaná sranda. Frank Miller je ostatně profík na syrové a temné příběhy, takže ani Batmanův počátek není zrovna vykreslen v pestrobarevných odstínech. Ulice Gothamu jsou nebezpečné a zkorumpované. Na dovolenou byste sem asi nejeli. Dá se ale celkem pochopit, že se najde někdo, komu se z celé té špíny dělá špatně a rozhodne se s tím něco na vlastní pěst konečně udělat. S Brucem Waynem se dá lehce ztotožnit a jeho motivace jsou v rámci mezí pochopitelné. A ačkoliv je přes den považován za multimilionářského namyšlence, večer si navlečený do černého kostýmu nemůže být ničím jistý. Každý má zkrátka krušné začátky.

Rok jedna se ale na bojovníka proti zločinu zaměřuje pouze v jedné z linií. Většina booku je věnována komisaři Gordonovi, který stejně jako maskovaný mstitel v Gothamu teprve začíná. Musí se postupně vypořádat s nevlídnými a podplacenými kolegy a také bojovat sám se sebou. Do města totiž přijel se svojí těhotnou ženou, ale začal nacházet až příliš velké zalíbení v jedné spolupracovnici z policejního sboru.

Miller vše sleduje pochmurným okem a všudypřítomné depresi napomáhají také texty, které jsou především vnitřními komentáři samotných postav. Údernými, stručnými a citově zabarvenými komentáři. Legendární scénárista dokáže vychytat to nejpodstatnější a plácnout to důrazně čtenáři přes obličej. U Roku jedna by ale určitě neuškodilo, kdyby se rozepsal trochu víc. Samotný příběh má kolem devadesáti stránek a občas se nedá ubránit pocitu, že všechno sice působí dynamicky a nekompromisně, ale prohloubení některých pasáží a postav by bylo jen k dobru věci. Gothamem se například mihne Harvey Dent a obleček si nasadí také Kočičí žena, prostoru však příliš nedostanou.

Co se týče kresby, Mazzucchelli Batmanovi sluší. Ponurá atmosféra z jeho práce jenom sálá a temnotu rozmázne všude okolo vás. Coloring v současné době už přeci jen vypadá zastarale, ale není to nic, co by výsledný dojem strhávalo. Barvy jsou čisté a ostré natolik, že tento book funguje i po dvaceti letech od svého vzniku. Rok jedna dokáže skutečně vtáhnout.

České vydání navíc obsahuje vydatnou porci bonusových materiálů. Obálky původní řady, spousta kresebných náčrtků s rozfázováním scén a také několik náhledů do Millerova scénáře.  Lepší verze se snad ani nedala přát. Netopýrův úvod tedy není majestátní. Maskovaný mstitel do drsného Gothamu přichází civilně a nejistě. Ale je to nejistota, která je tak blízká většině lidí a která z Roku jedna dělá skvělý komiks. Proto by byla zásadní chyba tohle dílko ignorovat.

Batman: Rok jedna
Scénář: Frank Miller
Kresba: David Mazzucchelli
Překlad: Jiří Pavlovský
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 136
Cena: 349,- Kč
Info:
http://www.crew.cz/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016