RECENZE

 

Hudební recenze: Jeff Mills - Gamma Player Compilation Vol. 1

Duchovní otec technomusic, Jeff Mills, je neopomenutelnou osobností taneční scény, na jejímž  pomyslném vrcholu se podybuje již pěknou řádku let. Poslední album "One Man Spaceship" vydal teprve před rokem a už je tu s novým CD, tedy respektive kompilací "Gamma Player Compilation Vol. 1 - The Universe By Night".

 

Přiznám se, že na počátku jsem byl z poslechu tohoto "alba" trochu rozpačitý. Jelikož jde o dříve vydané tracky, čekal jsem spíše mixovanou kompilaci z těch nejlepších kousků novodobé éry a produkce Jeff Millse. O nějakém extra mixování zde ale nemůže být vůbec řeč. Jednotlivé skladby jsou spíše jen pěkně napojené a puštěné ve správném okamžiku. Mills využívá melodických předeher v úvodu kompozice, aby navázal následujícím trackem. Celá kompilace pak vyzní jako čistě poslechová záležitost. Důvodem této skutečnosti rozhodně není, že by Jeff Mills neuměl mixovat.) Podstatu věci vidím spíše v tom, že se album skládá ze strukturálně složitějších a uměleckých kousků, jejichž prolínáním by se nedosáhlo moc pěkného výsledku, a proto má rozhodně větší efekt takovéto citlivé napojení jednotlivých kompozic. Najdeme zde skladby z alb "One Man Spaceship", "Time Machine", "Metropolis", "Every Dog Has Its Day" a i několika starších EP. Vše jsou spíše zadumanější a decentními samply vyšperkované  skladby, takže se netěšte na žádný ostrý technonášup. 


    
Kompilačka "Gamma Player Compilation Vol. 1 - The Universe By Night" jistě udélá radost všem skalním fandům Jeff Millse. Po stisku tlačítka Play na kvalitním soundsystému se vám dostane krásného sedmdesátiminutového vyprávění o šestnácti kapitolách. Pevně doufám, že i laik by po poslechu tohoto CD pochopil, o čem je tvorba jedné z nejstarších technohlav. Ovšem za mnohem podstatnější, a to pro kohokoliv, však považuji fakt, že nám se díky tomuto počinu dá pochopit, o čem všem je techno. Zvláště bych ho pak doporučil všem "umělcům" poukazujícím na zdánlivou povrchnost a prázdnotu nejoblíbenějšího stylu moderní taneční hudby!
 
Jeff Mills - Gamma Player Compilation Vol. 1 - The Universe By Night

hodnocení:   85%
formát:         CD
čas:              69:53
label:           Axis Records
info:             
www.axisrecords.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016