RECENZE

 

Finští experti na glitch a IDM přicházejí s novou deskou

Finsko není jen vynikající hokejový mančaft či Kimi Raikkonen prohánějící se ve svém Ferrari. I když podobná rychlost není duu Pan Sonic až tak cizí, alespoň co se týče vydávání jejich desek. Za posledních necelých deset let jich vydali opravdu nespočet a teď na sebe upozorňují další z nich. Jmenuje se Katodivaihe.

 

Stejně jako se mi hlava motá z převážné většiny finských názvů jednotlivých skladeb na tomto albu, podobně mi můj rozum neslouží ani při jejich poslechu. K názvům přidali Pan Sonic i jejich anglické ekvivalenty, ovšem k hudbě samotné už žádného překladatele či alespoň průvodce nedodali, takže se s jejich instrumentální vizí musí každý poprat sám.

Dobře a rychle se zorientovat v jejich nepřehledné skrumáži clicks'n'cuts a noise zvuků je docela potřeba a poznáte to hned v prvních chvílích desky Katodivaihe. V něm se, ve skladbě Virta 1, snoubí různorodé zvuky pozemské i nepozemské s melodickou basou. Pravidelný rytmus dodává celému tracku ještě jakýsi řád, ovšem například ve skladbách Koneistaja nebo Kytkennät už na nic takového nenarazíte.

Chaotická změť noise pazvuků a paskřeků vás bude nejspíš tahat za uši a tak tedy zhodnocení, zda je to fajn nebo ne, po mě vážně nechtějte. Tímto zvukovým očistcem si musí každý projít sám. Trochu těch "líbivých" tracků se od Pan Sonic také dočkáte, ale není jich mnoho. Minimalisticky laděné skladby Laptevinmeri či Kuumuudessa Muodosutva udělají radost všem příznivcům zvukově flegmatických skladeb. Tykitys potěší všechny příznivce crossoveru techna a pořádně nabroušené metalové kytary, jestli se tedy i tací mezi vámi najdou. Hitchocockovsky hororový je pro změnu track Haiti.

Je zvykem přisuzovat deskám, které se nesnaží o nějaké široce veřejné pochopení, slovíčka jako cool či originální. Splácat desítky nemelodických zvuků do sebe by ale dokázalo i malé dítě, kdybyste ho posadili před tu správnou mašinku, zapnuli rec a nechali ho pár minut "řádit". Pan Sonic ovšem dali svému nekontrolovatelnému albu jakýsi vnitřní duševní řád, který povyšuje tenhle zdánlivý neumělecký chaos o třídu výš. Katodivaihe je neučesaná, sprostá a drsná jak smirkový papír, ovšem i tak se s ní dá příjemně pomazlit.

Ukázky: www.smallfish.co.uk/shop/jukebox/?id=CwiJDDEwMAMA

Pan Sonic - Katodivaihe
Label: Blast First Petite
www.blastfirstpetite.com
www.phinnweb.org/panasonic/


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016