RECENZE

 

Hudební recenze: Trash Art compiled by DJ Slater

Je to electrohouse, progressive house, trance? Hranice je velmi tenká. Možná v dnešní době už ani není třeba používat pojem "hranice". Což si asi budete říkat u všech skladeb na kompilaci "Trash Art", která vyšla na labelu Tribal Vision.

 

Bývaly doby, kdy mi naskovala drobná vyrážka i při pasivním poslechu nějaké kompilace nebo produkce se značkou CZ v rodném listu (co si budeme namlouvat, opravdu kvalitní českou elektronickou nahrávku nebo label aby člověk  pohledal). Vyléčil mě až speciální přípravek nazvaný Tribal Vision, český label založený v roce 2004. Releasů zde za tři roky vyšlo požehnaně a zatím to nevypadá, že by se na nasazeném trendu mělo cokoliv změnit. Poslední kompilace Trash Art  je na světě  teprve dva měsíce. Připravil  ji sám majitel labelu - Michal Smetana aka DJ Slater.

Tribal Vision je sice český label, ale nutno podotknout, že zde vydává pouze jeden tuzemský producent, a to čím dál úspěšnější Roman Rai (DJ Slater přiznává, že zatím u nás nenašli nikoho natolik zajímavého, kdo by na Tribal Vision koncepčně sednul). Roman však svou produkcí dokáže bez problémů strčit do kapsy prakticky kohokoliv. I zahraniční akvizice labelu, a že jich není málo. V rámci Trash Art patří jeho skladba rozhodně k těm nejlepším. Bez debat!

Celá kompilace zní svůdně a možná v ní objevíte i náznaky electro-retro nálady. Ale co dnes není retro? Vždyť například disco je tu s námi již několik desetiletí a  přitom nestárne. A nezestárne! Zvláště pak ne Disco on the Mothership od zmiňovaného Raie. Je to electrohouse, progressive house anebo snad trance? Hranice mezi nimi je velmi tenká. Možná si budete říkat u všech skladeb na této kompilaci, že už v dnešní době ani není potřeba používat pojem "hranice". Proč stavět hranice tam, kde můžeme jezdit volně bez pasů a víz?
Slovo "trash" sice znamená škvár, brak, podřadné zboží, odpadky... Ale šeredně by se mýlil každý, kdo by na tomto výběru brakovou muziku čekal. Žádné zbytky vytáhnuté z odpadkových košů, pouze okouzlující skladby (například Nick Hogendoorn & Eelke Kleijn - Rabbit Whole), třpytí se na slunci. Chcete snad něco víc? Třeba nahlédnout do budoucnosti? I to půjde. Díky Fitalicovi. Kouzlo budoucnosti spočívá ve volnosti a tu vám Fitalic milerád dopřeje. Sice si ještě nějakou dobu budeme muset počkat na létající auta, objednávání hamburgerů přímo z vašeho okna  mrakodrapu, ale už ne dlouho. Pokud máte náladu občas jen tak pobíhat po rozkvetlé zelené louce, klidně můžete. Můžete takřka všechno (Flowjob - Run Baby Run). Jedinou věc ale asi nedokážete: vyhnat z hlavy hříšné myšlenky projektu Duca (Dirty Mind).

Kompilace Trash Art se nesnaží být nesmrtelná nebo vizionářská. Jen existuje. A to bohatě stačí.

Hodnocení: 85 %


Trash Art compiled by DJ Slater
datum vydání: 2006, prosinec
formát: CD, nemixované
čas: 78 min
label: Tribal Vision
kat.č.: TVRCD012
www.djslater.net
www.tribalvision.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016