RECENZE

 

Filmová recenze: Rozchod!

Když Gary potkal Brooke, nutil jí hotdog. Byl z toho vážný vztah a Brooke by teď k obyčejnému párku v rohlíku ráda dostala i trochu kečupu, hořčice nebo čehokoliv, co by Garyho přimělo pořádně umýt nádobí. Jinak z toho prostě bude rozchod!

 

Brooke: "Moje sestra byla trochu zmatená…"
Gary: "Ojela celé fotbalové mužstvo!"

Gary (Vince Vaughn) je takový ten srandista, co zvládne holku sbalit i na stadiónu v davu lidí, vyfounkout ji jejímu nápadníkovi, přestože ona sama nechce. Brooke (Jennifer Aniston) se zase umí vztahu totálně oddat. Děti sice zatím neplánuje, ale byla by ráda kdyby Gary dokázal koupit tolik pomerančů kolik řekne, hromadná večeře s rodinou proběhla bez zádrhelů a nakonec společně s Garym umyli nádobí.

Gary teda tu večeři přetrpí, ale proč by měl drhnout nádobí hned co za hosty bouchnou dveře. Radši se natáhne pěkně na gauč a užije pár klidných chvilek za zvuků postaviček vřískajících v playstation hře GTA. Což není nic pro Brooke. Naštve se a jako typická baba dá ultimátum: je mě pro tebe škoda, takže tohle je konec.

Brooke věří, že drsná hláška Garyho trkne, zamyslí se a uvědomí si, jak je pro něj taková skvělá ženská nepostradatelná. Typickému chlapovi Garymu jsou však rafinované ženské finty totální záhadou a bere rozchod jako definitivní vztahový kolaps. Ale je tu ještě ten byt, vypiplané hnízdečko, kterého se nechce ani jeden z nich vzdát. A i kdyby chtěl, nemůže si dovolit platit hypotéku sám.

Johnny: "Potím se jako děvka z Tihuany."

Rozchod! se zabývá tím, co se stane, když se dva rozejdou, ale okolnosti je donutí bydlet v jednom bytě. Neřeší a nepitvá, co se děje, když se ti dva denně potkávají a zas a znovu se tak ocitají tváří v tvář následkům fatálního rozhodnutí. Rozchod! řeší komický potenciál těch situací. Zhrzení milenci se chovají jako malá naštvaná děcka a dělají si schválnosti, aby si navzájem dokázali svou nezávislost. Jednoduše: je to komedie a ne psychologická studie.

A podle toho taky vypadají situace, ve kterých se Gary s Brooke ocitají. Hlasitý chlapský rock vesele přeřvává hlasitě emancipovanou Alanis Morisette a sem tam se v obýváku, který obsadil Gary, odehraje večírek svlíkacího pokeru. V ložnici Brooke zase brzy ráno trénuje mužský vokální sbor jejího bratra. Jenže Brooke už se poměrně brzy snaží vymyslet, jak všechno uvést do starých kolejí, jak toho Garyho přilákat zpět.

Hádky Garyho s Brooke jsou až překvapivě věrné a skoro až nepříjemně připomínají tyátr, který se občas odehraje doma u každého z nás. Nevím, z čeho čerpal Vince Vaughn, ale kdybych chtěl věřit bulvárním titulkům, muselo by být jasné, že Jennifer Aniston se během natáčení trochu vztekala na svého bývalého. Rozchod! ale i bez toho nabízí pár výborných scén, které oceníte o to víc, nakolik se budete orientovat v tom, co všechno se zrovna na plátně děje.

Brooke si zajde na depilaci, nechá si tam dole udělat "Tellyho Savalase" (Kojaka) a pak Garymu předvede ono neorané pole, posléze i ochotníka, co by ho rád obdělal. K tomu hraje Savallasův hit Who Loves You Baby. Garymu pak nezbyde nic jiného než masakrovat nebohé civilisty v GTA. Tak zábavná ale tahle komedie není pořád a svižné tempo nakonec zdevastuje typické rádoby moralizování a zbytečné vysvětlování. Nakonec zbyde jen "nešťastný happy end" jako vycucnutý z Prime.

Hodnocení: 60%

The Break-Up
USA 2006, 105 min
režie: Peyton Reed
scénář: Jeremy Garelick, Jay Lavender
hudba: John Brion
hrají: Vince Vaughn, Jennifer Aniston, Jon Favreau, Judy Davis, Justin Long
www.thebreakupmovie.net

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016