RECENZE

 

Filmové recenze: Za plotem vs. Doba ledová 2

Animáků bude letos opravdu hodně. Krom pixarovských Aut v kinech narazíte i na komiksovou adaptaci Za plotem a pokračování zmrzlé Doby ledové. Fajná příležitost podívat se chlupáčům na zoubek.

 

Verne: "Nechceme mít NIC společného, s NIČÍM, co je TAM ZA PLOTEM!"

Za plotem:  RJ (anglicky Bruce Willis, česky Pavel Soukup) je mýval, který se vyzná. Svět lidí ho už dávno proškolil, takže pro něho není problém ukořistit jídlo přímo z automatu. Vlastně je to problém! RJ ne a ne vyrazit chutné křupky z té prosklené plechové krabice. Když selžou i jindy spolehlivé popelnice, zbývá jediná možnost. Jistý medvěd ještě spí a RJ se rozhodne čerpat z jeho osobních zásob.

Vezme jen to nejnutnější (což znamená celý vozík žrádla) plus vysněné křupky. Ty se mu ale stanou osudnými. Medvěd se vzbudí, RJ se lekne a vozík je rázem v tahu. Když medvěd překvapeně zjistí, že jeho luxusní spíž rozválcoval kamion, dá RJ ultimátum. Buď sežene všechno tak, jak bylo, nebo z něho bude zubní kartáček.

Naštěstí se nedaleko ze zimního spánku probudila smečka zvířat, kterým za norou přes zimu vyrostlo zbrusu nové předměstí. Za plotem jsou hromady jídla… Animovaný „zářez“ studia Dreamworks vznikl na motivy komiksového stripu. V něm roztomile cynická zvířátka požírají zbytky z popelnice a sarkasticky komentují konzumní způsob života lidí.

Film je pro děti, a proto je pochopitelně o něčem úplně jiném. Sleduje klasické schéma zrada – láska – umoudření – ponaučení. To, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí platí i pro zvířátka z příměstského lesa a zvlášť toulavého mývala. Je to spíš pro děti, ale nezpívá se tu. A želvák Verne jednou nebo dvakrát nedopatřením vypadne ze svého krunýře, načež je vidět jeho holý (zelený) zadek! Že by náznak satanismu?

Many: "Ještě pořád si myslíš, že ona je pro mě ta pravá?"
Sid: "Jasně, jsou s ní tuny zábavy a s tebou vůbec. Doplňujete se."

Doba ledová 2 – Obleva: Ledy tají, což znamená nejen to, že se mamut Many, šavlozubec Diego a lenochod Sid více sbližují. Doba ledová končí a protože se naši hrdinové zrovna nachází v údolí, které vypadá jako gigantický lavor, budou brzy v průšvihu - až po uši.

Jejich jedinou šancí je vyrazit na druhou stranu od praskající ledové hráze, kde čeká „loď“ v podobě obřího vykotlaného stromu. Že to nebude pohodová jarní procházka, je asi celkem jasné. Kromě záchrany holých zadnic (tady jsou taky želvy, bohužel ne nahé) musí tři přátelé zvládnout i další trable: Many se zamiluje do mamutice, co si myslí, že je vačice, Sid se stane bohem, což ale není zas taková výhra, a Diego má trauma z vody.

Pamatujete si ještě na jedničku? Asi jo, byl to nečekaný hit. O jeho slávu se tenkrát zasloužila hlavně šavlozubá veverka Scart, která neustále pronásledovala a dobývala svůj žaludový poklad. Ve dvojce to není jinak, Scart má dokonce daleko více prostoru. Pohříchu je to ale to jediné, kvůli čeho stojí za to Dobu ledovou 2 vidět.

Animace je sice promakanější (je vidět snad každý chloupek a na valící se vodopád jsem valil oči), ale příběh degeneroval do prapodivné dětské road movie. V téhle primitivní pohádce jde jen o ty nejbanálnější rozumy a ponaučení. Kdyby to aspoň bylo vtipné! S vyjímkou Scartových výstupů moc není.

Hodnocení (Za plotem): 60%
Hodnocení (Doba ledová 2 – Obleva): 40%

Over the Hedge
USA 2006, 83 min
režie: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
scénář: L. Blum, L. Cameron, D. Hoselton, K. Kirkpatrick
hudba: Ruppert Gregson-Williams, Ben Folds
hrají: Bruce Willis, Nick Nolte, William Shattner, Thomas Hadden-Church
hrají (v českém znění): Pavel Soukup, Jiří Štěpnička, Bohdan Tůma
www.overthehedgemovie.com

Ice Age: The Meltdown
USA 2006, 91 min
režie: Carlos Saldanha
scénář: Gerry Swallow
hudba: John Powell
hrají: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah
hrají (v českém znění): Jiří Lábus, Ota Jirák, Zdeněk Mahdal, Kateřina Brožová
www.iceagemovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016