RECENZE

 

Filmová recenze: Mrtvá nevěsta Tima Burtona

"Kdo to je?" – "To je Nevěsta, zlato." – "A kdo je Nevěsta?" – "Nevěsta je mrtvá, zlato. Nevěsta je  mrtvá…" Tim Burton zase kouzlí s loutkami. Bude to podobný kult jako Nightmare Before Christmas?

 

Nebožtík Elder: "Proč chodit nahoru, když lidé umírají touhou dostat se sem dolů."

Viktor se žení. Tu šťastnou ale ještě nikdy neviděl, takže není divu, že je přeci jen trochu nervózní. Naštěstí je Viktorie dost půvabnou mladou dívkou. Snoubenci si rychle padnou do oka, svatba je za dveřmi a po deseti minutách filmového času by směle mohl naskočit velký růžový nápis HAPPY END a zbytek by odsprintovaly titulky.

No jo, jenže jsou tu ještě rodiče. Znáte je, to jsou ti lidé, co střeží vaše panenství, kontrolují vaše pohlavní choroby a tajně vás sledují, aby zjistili, jak často si stahujete porno. Viktorovi rodiče podobné radovánky prozatím hodili za hlavu a soustředí se na svatbu.

Věc se má totiž tak: Když si Viktor Viktorii vezme, získají jeho rodiče kýžený titul a její rodiče potřebné peníze. No a co, v každé rodině se najde něco, co musí zamilovaní překousnout. Ale Viktor je z celé události tak nervozní, že si nedokáže zapamatovat svůj svatební slib.

V rámci tréninku navlékne snubní prsten na cosi, co vypadá jako seschlá větévka, z čeho se ve skutečnosti "vyhrabe" neméně seschlá kostnatá ručka, tu bez prodlení následuje mrtvá nevěsta a hned je tady noc oživlých mrtvých. Zombie se vrátily! Budou se sát lidské mozky!

Finnis Everglot: "V mé polévce je oko."

Nebo jenom usrkávat či tak něco (a vlastně ani ne). Spíš než Romera si vážení oprašte Beetlejuice, tohle jsou totiž živí nemrtví podle Tima Burtona a taky ta nevěsta je jeho. Z viktoriánského a poněkud pošmourného světa své vyvolené Viktorie se Viktor vmžiku přenese do fantaskního záhrobí.

Pestrobarevní swingující kostlivci tady nejsou vyjímkou a je jasné, že Burtonův dlouholetý spolupracovník Danny Elfman se zase mohl pořádně vyřádit ve skládání různě potrhlých písniček. Je to náramně zábavné, je to i velká legrace a radost z toho trčí jako zabodnutá vidlička z prázdného očního důlku.

Když si uvědomíte, že to jsou všechno loutky, musí vás přepadnout pýcha. Jestli máte stejně jako já rádi Burtona a jeho šíleně "střapaté" filmové vize, je ta radost spojena s tím, že oblíbený režisér opět nezklamal. Ba dokonce leccos přidal nad očekávání.

Hlavní postavy skvěle namluvili Johnny Depp, Helena Bonham Carterová, Emily Watsonová a ve vedlejší roli se mihnul i Christopher Lee. Natáčelo se totiž v přestávkách mezi dokončováním Karlíka a továrny na čokoládu. Burtonovi s režií pomáhal Mike Johnson a to hlavní je: Z Mrtvé nevěsty Tima Burtona jsem odcházel stejně nadšený, jako když jsem si poprvé sáhnul na dívčí ňadro. Nádhera.

Hodnocení: 100%

Recenze vnzikla ve spolupráci s Village Cinemas.

Corpse Bride
Velká Británie / USA 2005
režie: Tim Burton, Mike Johnson
scénář: John August, Pamela Pettlerová
hrají: Johnny Depp, Helena Bonham Carterová, Emily Watsonová, Christopher Lee
http://corpsebridemovie.warnerbros.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016