RECENZE

 

DVD recenze: Komando

Neštvěte Arnolda! Schwarzenegger jako jednočlenná úderná jednotka v ryzím akčním "béčku". Chtěli ho zlikvidovat, a tak mu unesli dceru. Místo toho zlikvidoval on je! Komando oblíbené i proklínané.

 

John Matrix: "Ty se mi líbíš… Proto tě zabiju jako posledního."

Bývalý velitel elitní bojové jednotky plukovník John Matrix (Arnold Schwarzenegger) pověsil řemeslo na hřebík. Se svou dcerou Jenny (Alyssa Milanová) žije poklidný rodinný život v ústranní. Idylu přeruší Johnův velitel generál Franklin Kirby (James Olson), který ho varuje před dávným kolegou.

John se kdysi s Benettem (Vernon Wells) nepohodl a naštvaný zabiják se teď chce mstít. Jenny je unesena a John musí spolupracovat. Dostane za úkol zabít prezidenta jihoamerického státu a tím svrhnout tamní demokratickou vládu. Matrix se ale zbaví svého ozbrojeného doprovodu, vyskočí ze startujícího letadla a vydá se za únosci.

Komando je klasické akční "béčko". Základem nejsou rafinované dějové zvraty, ale explozivní akční scény typu "jeden proti všem". Tvůrci dvacet let starého filmu sázeli na charisma a svaly populárního kulturisty Arnolda Schwarzeneggera. Ten se jako jednočlenná úderná jednotka nezastavitelně řítí celým filmem a postupně likviduje všechny, kdo mu vstoupí do cesty.

John Matrix: "Zelené barety si dávám k snídani. A zrovna teď mám hlad."

Schwarzenegger nikdy nebyl velký herec, většinou spíše střídal jen dva výrazy - drsňák a hodně naštvaný drsňák. Ty ale tentokrát bohatě stačí. Můžou za to především vydařené akční scény vyšroubované až do komického absurdna. Díky tomu je Komando v jistých (i nekulturistických) kruzích památné.

Hlavní hrdina úplně sám vystřílí celou soukromou armádu jako na střelnici. Ještě než vojáci padnou, křečovitě tančí v krupobití z Matrixova kulometu, jež stejně nekompromisně kosí i okolo stojící květiny. Zloduchové jsou na cucky, dopadají na zem a pomalu se na ně snáší okvětní lístky. Jak poetické. Ale Komando proslavily i suché ironické hlášky, kterými Matrix častuje své protivníky.

Malou Jenny Matrixovou si navíc zahrála mladičká Alyssa Milanová, dnes nejpůvabnější ze všech tří čarodějek ve stejnojmenném televizním seriálu. Komando rozhodně nepatří mezi klasická díla světové kinematografie. Mnoho fanoušků akčních filmů a "Velkého Arnieho" však ví své a tohle dřevní "béčko" by za nic nevyměnilo. Škoda, že DVD v bonusech nabízí pouze trailer.

Hodnocení – film: 80%
Hodnocení – disk: 20%

Commando
USA 1985, 86 minut
scénář: Steven E. de Souza
režie: Mark L. Lester
hrají: Arnold Schwarzenegger, Vernon Wells, Alyssa Milanová, James Olson

detaily disku
obraz: 2,35:1
zvuk: anglicky (DD 2.0)
titulky: české
bonusy: trailer
www.bontonfilm.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016