RECENZE

 

Hudební recenze: Damian Marley – Welcome to Jamrock

Klan Marleyů je rozrostlý a dobře reggae zná! Damian Marley kráčí ve stopách svého slavného otce a zároveň předkládá svojí vlastní, originální verzi oblíbené karibské muziky.

 

"Human kind is gonna make it…"

Album Welcome to Jamrock má na první pohled velké ambice. Titulní singl rotuje na MTV bok po boku s oprášenou písní Boba Marleyho. Damian se stejně jako všichni ostatní Marleyovci, kteří zvolili hudební kariéru, musí už od samých začátků potýkat s legendou slavného otce. Ani některé z písní na jeho novém albu se proto neubrání srovnání.

Jenže Damian na to jde hodně dobře. Zpočátku to skoro nevypadá, že by nějaký Marley senior vůbec existoval. Confrontation je těžkou ragga (respektive dancehall – záleží, který název upřednostňuje-te) palbou hned ze startu napadající světový Babylon. Přímočaré naléhavosti nelze odporovat! Leckterá ruka Středoevropana se zvedne v souhlasném gestu, i když málokdo bude kvůli jamajskému slangu rozumět více než polovině textu.

Následující There For You chytře rozptyluje. Ať už Damian vyznává lásku komukoliv (třeba i Bohu?), v každém případě jde o milostnou baladu. Další na řadě je zase vážnější, sakra povedená, Welcome to Jamrock a do úvodní čtveřice zbývá už jen rozjuchaná The Master Has Come Back jako dělaná na večírky. Různorodější úvod bychom si opravdu nemohli přát.

Damian na první poslech jednoduše umí. Na albu vrství reggae a ragga s takovou zručností, že se z hlavy samy sypou zprofanované fráze typu "jablko nepadlo daleko od stromu, bla, bla…". Chvílemi se objevují i náznaky r’n’b, dojímající saxofonové tóny doprovázené něžně vybrnkávanými kytarovými akordy v Beautiful jsou neodolatelné.

Druhá polovina alba je sice méně různorodá a častěji dává vzpomenout na slavného otce, pokud mě uši neklamou Move dokonce záměrně částečně cituje. Welcome to Jamrock jako celek ale působí takřka neprůstřelně. A není vůbec žádný problém pustit si to aspoň dvakrát po sobě.

Hodnocení: 90%

Damian Marley: Welcome to Jamrock
Tuff Gong / Universal Records 2005
www.tuffgong.com, www.universalrecords.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016