RECENZE

 

Comicsová recenze: Sláine – Rohatý bůh 03

Legendární keltský válečník Sláine je hlavním hrdinou comicsové fantasy ságy, která konečně dospěla k neodvratnému konci. Rohatý bůh je trochu něco jiného než Staré pověsti české.

 

Sláine: "Polib mi břiť!"

V předchozích dvou knihách se schylovalo k neodvratnému střetu mezi Drunovými pány, uctívači Temných bohů, a kmeny Bohyně země. Ty sjednotil válečník, bývalý žoldnéř a zloděj dobytka, nyní král králů Sláine Mac Roth. V závěrečné třetí části bitva naplno propuká. Obě strany bojují nejen pomocí napínaných svalů a chladného kovu. Ale i magie.

Kmeny Bohyně země mají Planoucí oštěp slunce, který je živý a žízní po krvi. Stříbrný meč měsíce, který protne každý kov. A Kotel krve se schopností oživovat mrtvé. Je to krvavá válka. Na obou stranách navíc stojí Rohatý bůh a přízeň Bohyně země je dosti vrtkavá. Na obou stranách totiž stojí její děti, které se v záchvatu ječivé agónie navzájem vraždí.

Sláine: Rohatý bůh je volným přepisem keltských mýtů. Nefalšované comicsové sáze tedy úplně podléhá scénář od Pata a Angely Millsových. Ten se v případě závěrečné části omezuje prakticky jen na popis bojů a nejrůznějších náhlých zvratů, které tlačí štěstěnu válečníků tu na jednu, tu na druhou stranu.

Válka je nepřímočará a zdánlivě nekonečná tak, jak má v každé správné legendě být. Její děj jakoby znovu zaznamenává jediný "dnes žijící" účastník, Sláinův skřet Ukko, jenž uvízl kdesi mimo prostor a čas. Díky němu je ponurý a složitý děj místy nečekaně brán s nadhledem. Jednoduchými vtípky opravdu nechybí.

Celé by to ale nebylo tolik působivé, kdyby se o kresbu, respektive malbu, nepostaral obdivovaný Simon Bisley. Díky němu frenetické mystično ožívá přímo před očima, mrazí z něj v zádech a v ústech je po něm téměř cítit pachuť krve. Atmosféra je hororově temná, tak akorát na dobrou noc a trpké sny.

Sláina můžou čeští čtenáři znát z několika krátkých příběhů vydaných v magazínech CREW a Comics, stejně jako z vynikajícího dvoudílného alba Zabiják démonů/Královna čarodějek. Je tedy jasné, co se od Rohatého boha dá očekávat. Rohatá řezničina sice postrádá rafinovanost, ale ne kouzlo jedinečné atmosféry temných bájí.

Hodnocení: 80%

Sláine: Rohatý bůh 03
Netopejr & CREW 2005, formát 230x295 mm, pevná vazba, barevný, 72 stran
Sláine: The Horned God poprvé vyšlo v magazínu 2000 AD prog # 682 – 698.
scénář: Pat Mills, Angela Mills
kresba: Simon Bisley
překlad: Jan Kantůrek
www.netopejr.cz, www.crew.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016