RECENZE

 

Comicsová recenze: Alois Nebel # 03: Zlaté hory

Křivolaká cesta zavedla drobet poblázněného nádražáka Aloise Nebela do Zlatých hor, zpátky domů. Kruh se takřka uzavřel. Zbývá odhalit pohnutky polského psychopatického vraha Němého a vzít si paní Květušku.

 

Alois Nebel: "Voda odtud vytéká většinou na sever. Některým lidem láme kosti a jiným je rovná."

Závěrečná část Nebelovské trilogie Zlaté hory je podle očekávání jedno velké finále. Aloisovi, který na drezíně brázdí místní kolejnice s písní o přednostovi stanice z Burianovy veselohry na rtech, za podivných okolností znovu zkříží cestu Němý. Ony "podivné okolnosti" Němého takřka stojí život a Alois se musí o těžce raněného postarat.

Ve stejnou dobu do Zlatých hor zavítá na letní byt i paní Květa, se kterou se Alois sblížil během svého pobytu v Praze na Hlavním nádraží. Je těhotná. Svou roli v závěrečné kapitole sehrají také tři ukrajinští dělníci, Wachek, Wachkův starý otec, jeho temná minulost a také ještě temnější historie jesenických hor. Začíná totiž konec světa - neboli velké povodně na Moravě v roce 1997.

Pokud v prvních dvou částech dovedl Jaromír 99 svou kresbou dokonale vystihnout atmosféru Jesenických hor a pražského Hlavního nádraží, pro Zlaté hory platí, že při četbě promoknete až na kost. Zhruba dvě třetiny knihy se odehrávají za neustávajícího deště. Ten je vykreslen s takovou sugestivitou, že už po několika stranách se vám bude chtít vyhrabat ze skříně pláštěnku.

Příběh je znovu plný flashbacků, které odhalují myšlenky i pozadí jednotlivých postav. A stejně jako v předchozích částech do děje náhle vstupují lakonické útržky naší reality. Tentokrát to je zpráva Českého hydrometeorologického ústavu o povodních v devadesátém sedmém.

Autoři si očividně dali záležet, aby jejich trilogie působila co nejpřirozeněji a co nejskutečněji. Ostatně pokud se v příběhu objeví cizinci, zásadně mluví svou rodnou řečí bez ohledu na to, že někteří čtenáři ruštinu nebo němčinu prostě neznají. Situace, v nichž se postavy ocitají, jsou ale natolik výmluvné, že k jejich porozumění není znalost cizích jazyků nutná.

S blížícím se koncem se v comicsu na moment objevují samotná autorská dvojice, aby se "domluvila", jaký konec zvolí – smutně melancholický nebo vesele šťastný? Zlaté hory končí tak i tak. Jednu rovinu ale Jaroslav Rudiš a Jaromír 99 přeci jen vyzvedli. Která to je, už si musíte, milí comicsoví čtenáři, zjistit sami.

Hodnocení: 90%

Alois Nebel # 3: Zlaté hory
Labyrint  2005, formát 165x230 mm, brožovaný, černobílý, 120 stran
scénář: Jaroslav Rudiš
kresba: Jaromír 99
www.aloisnebel.com, http://labyrint.net

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016