RECENZE

 

Comicsová recenze: Wolverine a Hulk

Dva drsní bouchači, kteří jsou významnými členy klubu comicsových tvrďáků, společně zachraňují malou holčičku a jejího otce. Háček je v tom, že tahle dvoučlenná rodinka bude nejspíš už hodně dlouho po smrti… Vizuální fetiš z pera a štětce Sama Keitha!

 

Po: "Logan má tři sta dvacet sedm chlupů. Vím to, protože jsem je spočítala."

Logan alias Wolverine měl jeden z takových těch dost blbých dní. Už ani nevěděl, proč pilotoval rozpadající se rachotinu přes vrcholky zasněžených hor. Nevzpomněl si ani když s ní ztroskotal a čekalo ho jedině vyhlížení záchranného týmu chvílemi proložené vytrháváním chlupů. Pak se najednou objevila malá holčička, řekla že se jmenuje Po a že s tatínkem zadržuje dech pod hladinou nedalekého jezera.

Wolverine si umí poradit se vším, jen ne s malými neodbytnými holčičkami.  Proto šel s ní. Tak trochu i kvůli tomu, aby mohl přijít na kloub jisté záhadě. Jak může holčička kdesi zadržovat dech, když ho tady neodbytně verbuje. Tuhle palčivou otázku však brzy vystřídala ještě palčivější – jak má sakra uklidnit zelenou horu testosteronu Hulka alias strejdu Bruce?

Wolverine a Hulk patří mezi největší comicsové mlátičky (první takřka nesmrtelný se zázračnými uzdravovacími schopnostmi a vražednými drápy připravenými porcovat na počkání, druhý extrémně neinteligentní, silný, naštvaný a čím naštvanější, tím nebezpečnější). Stejnojmenný titul přesto není přímočarým měřením sil obou hrdinů, i když už od prvního pohledu do atraktivní kategorie nablýskaných crossoverů zapadá jako Romeo do Julie.

Sam Keith, autor scénáře a zároveň výtvarník, z této zápletky udělal příběh o trpělivosti, sebezapírání a přívětivosti. Wolverine musí vydržet nejen nesčetné Hulkovi rány bez toho, aby si to s ním rozdal na život a na smrt. Musí navíc skousnout i vyžvatlané hlouposti s přibývajícími stránkami stále protivnější Po. Nejde tedy vyloženě o akci, ale spíš o takřka existenciální psychologii.

Ale akce je tu taky. Nemluvě o tom, že Sam Keith, proslulý svým jedinečným stylem, vybavil Wolverina a Hulka doslova fetišistickou kresbou. Na jedné stránce se plynule prolínají hned tři různá kreslířská pojetí od foto realistického ztvárnění po dětsky stylizované čmáranice. Kromě akčního a stylového fetišismu se Keith zaměřil i na humor, který podtrhuje místy parodickou kresbou. Toto nevšední dílko si rozhodně zaslouží vaši plnou pozornost.

Hodnocení: 100%

Wolverine a Hulk
CREW a Netopejr 2005, formát B5, brožovaný, barevný, 96 stran
Poprvé vyšlo jako Wolverine Hulk # 1 – 4.
scénář a kresba: Sam Keith
překlad: Viktor Janiš
www.crew.cz, www.netopejr.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016