RECENZE

 

Komiksová recenze: Lips Tulian

Hvozdy, co šumí po skalinách, se prohání Robin Hood českých luhů a hájů. Jmenuje se Lips Tulian. V sadě skví se z jara květ, hrdinný rek to na pohled!

 

"Ha! Zdá se, že jsou to ti zlotřilci!"

Ani kdyby se nad Tatry blýskalo a hromy by divě bily, Lipse Tuliana by to nemohlo zastavit. Komiks s charakterním šéfem zbojnické bandy, který by bez obav mohl měřit síly i se samotným Jánošíkem a to i přesto, že postrádá slušivé punčošky, vznikl podle brakových románů Kvidona z Felsů.

Scénář od Jaroslava Weigela už dnes sice spadá do kategorie "milé retro", podobně jako roztomilý křeček bříškem nahoru, na kterého jste od Vánoc tak nějak pozapomněli. Originální a v detailech nenápadně parodující kresba Káji Saudka ale ihned vysvětluje, s čím jsme to přišli intimně do styku!

Příběhy o "nejobávanějším náčelníkovi lupičů" Stříbrný poklad a Konec Sahrbergovy bandy vycházely v době nadvlády soudruhů Rudochů (počátek 70. let) na pokračování v Mladém světě a dlouho byly jedním z mála kvalitních, ideologicky nezatížených, komiksů u nás.

První příběh popisuje výpravu Lipse a jeho oddané bandy na zámek pro stříbrný poklad, v druhém musí udatný hrdina chránit svou čest i milou. Jistý proradný zabiják Sahrberg totiž vraždí pod jeho jménem. Když se Lips rozhodne Sahrbergovo řádění zatrhnout, musí zachraňovat holý život své milované Hedviky.

Souborné vydání v edici GN: Gragické novely vydavatelství Egmont má pevnou vazbu a formát evropského alba. Vzhledem k neexistenci Saudkovy monografie je toto album jednou z mála lehce dostupných příležitostí k seznámení s originálním stylem našeho nejslavnějšího komiksového kreslíře.

Hodnocení: 80%

Lips Tulian
Egmont ČR, pevná vazba, 315x235 mm, černobílý, 40 str., 179 Kč
scénář: Jaroslav Weigel
kresba: Kája Saudek
www.egmont.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016