RECENZE

 

Rubrika: Plop!

Křížem krážem, letem nejen světem komiksu. Poznejte sílu Sin City! Těšte se na Smaxxe a hlasujte pro web Aardman Animations. Víte, kdy má být u nás uvedena filmová adaptace V for Vendeta od Wachowských? A Co vylezlo?

 

Křížem krážem, letem nejen světem komiksu. Poznejte sílu Sin City! Těšte se na Smaxxe a hlasujte pro web Aardman Animations. Víte, kdy má být u nás uvedena filmová adaptace V for Vendeta od Wachowských? A Co vylezlo?


Poznejte sílu Sin City!

Někteří zahraniční fandové, především ti s "poznávací značkou" US, už dávno ví, jak moc se filmová adaptace jednoho z nejkultovnějších "obrázkových příběhů" 90. let povedla. Někteří z vás už taky, protože si stáhli Sin City někde na inetu. Nicméně jsou i tací, kteří čekají na premiéru filmu v Českých kinech (snad jsem teď ze sebe neudělal toho jediného vola široko daleko) a pro ty je připravena malá rekapitulace.

Sin City sklidilo v amerických kinech velký úspěch, takže jeho české premiéra byla opět přesunuta. Nebojte se, nebude to později než v srpnu. Nové datum plánované české premiéry je 21. července. To by měla do tuzemských multiplexů a posléze i zapadlých vesnických promítacích sálů dorazit celá plejáda charismatických hvězd, mezi nimiž nebude chybět Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Elijah Wood, Jessica Alba, Rosario Dawson, Benicio del Toro a další. Seznam je dlouhý.

Navíc některé trailery, volně ke stažení na inetu, nenápadně oznamují, že o režii filmu se Robert Rodriguez rozdělil nejen s tvůrcem komiksových předloh Frankem Millerem, ale i se svým "bratrem" Quentinem Tarantanem. Ten figuruje jako "special guest director", což znamená že si pravděpodobně střihnul třeba jen jednu scénu z filmu. I tak je to ale pro mě, fandu Millera, Rodrigueze a hlavně Tarantina, rozhodně fajná zpráva.

Mimochodem, nezapomeňte, že s premiérou filmu u nás by se na pultech obchodů mělo objevit nové vydání Sin City, úplně prvního booku série, od Comics Centra.


smaxCo dál

BB/Art vydává tento týden další komiks do své sbírky ve zvláštní edici BB/Art Komiks. Je jím Smaxx. Stejnojmenný hlavní hrdina i jména autorů Alana Moora a Zendera Cannona dávají tušit, že Smaxx bude mít něco společného s Top 10. Zároveň by to měla být fantasy s hromadou popkulturních odkazů. Dál BB/Art chystá pokračování souhrnného vydání „Reflexovského“ stripu Hana a Hana. A v červnu by se měl objevit book Batman: Ticho II.

Tady se můžete podívat na ediční plán Comics Centra. Vypadá to fajn, leč některé z titulů byly slibovány už na minulý rok! Zvlášť zajímavě vypadají Dějiny světového comicsu od Milana Krumla.

V for Vendetta, nový projekt bratra a sestry Wachowských, kteří mají na svědomí trilogii Matrix, by měl mít českou premiéru 22. prosince 2005. Ve filmu podle kultovně uctívaného komiksu Alana Moora (jak jinak) si mimo jiné zahraje Natalie "senátorka Amidala" Portman.

Moc, moc vydařené stránky studia Aardman Animations byly nominovány na Webby Award v kategorii Movie & Film. Aardman Animations mají na svém kontě mimo jiné několik krátkých filmů s Wallacem & Gromitem, televizní sérii Ze života zvířat i film Slepičí úlet. V současnosti pro stříbrné plátno připravují celovečerní dobrodružství Wallace & Gromita.


Craulo vylezlo

Komiksová historie světa # 3: Od vzestupu Arábie po renesanci
BB/Art Komiks, pevná vazba, A4, černobílý, 300 str., 590 Kč
scénář a kresba: Larry Gonick

Zelený Raoul: Deset let České republiky očima ufona
Baset, pevná vazba, A4, barevný, 544 str., 699 Kč
scénář: M. Hrubý, M. Tesař, T. Baldýnský
kresba: Štěpán Mareš

připravil Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016