RECENZE

 

Komiks Batman

Tohle nebyl den jako každý jiný. Náctileté rukojmí a partu profesionálních grázlů by Batman ještě čekal. Ale co s tím vším měl sakra společného ještěrovitý zabiják Killer Croc? Tohle nebyl jeho styl. A zároveň to nebylo jediné překvapení na pořadu dne…

 

Tohle nebyl den jako každý jiný. Náctileté rukojmí a partu profesionálních grázlů by Batman ještě čekal. Ale co s tím vším měl sakra společného ještěrovitý zabiják Killer Croc? Tohle nebyl jeho styl. A zároveň to nebylo jediné překvapení na pořadu dne…

Killer Croc: "Jdu pryč. Jdu si pro svý prachy. Klidně mě sleduj. Od snídaně jsem nic nejedl."

Batmanův příběh Ticho patří mezi jedno z nejoceňovanějších dobrodružství temného rytíře. Stejně jako v USA i u nás se objevuje ve dvou dílném souborném vydání. Zatímco Ticho II BB/Art Komiks chystá na červen, Ticho I už se pár měsíců smysluplně rozvaluje na pultech obchodů. Přehlédnout knihu s elegantním artworkem, pevnou vazbou, přebalem a pohodlnou plátěnou záložkou jde dost těžko. Natož ji odolat.

Zvlášť když se kresby ujal opěvovaný Jim Lee (WildC.A.T.S., Gen 13, X-men). A co si budeme povídat, i když Jeph Loeb dodal poutavý a zábavný scénář, tentokrát je to hlavně o kresbě. Leeho pavučinově prokreslený „image-like“ styl upoutá od prvního okamžiku. Batman je v jeho podání přesně tou navenek klidnou a tichou, uvnitř však obrovskou zodpovědností šílenou autoritou, o které se leckterému komiksovému fandovi tajně zdá. batman

Ve chvílích, kdy se příběh láme v retrospektivy, Lee příhodně mění techniku, a tak ještě více podpoří atmosféru vzpomínání. I zdánlivě banální, tisíckrát viděná scéna s vykřikujícím policistou dokáže hodně překvapit – to když se v hledí policistovy přilby objeví odraz rozzuřeného padoucha! Za to si zaslouží potlesk nejen Lee, ale i šikovný inker Scott Williams.

Příběh (Ticho I vyšlo konkrétně v sérii Batman # 608 – 612) přivádí na scénu téměř všechny osobnosti Batmanova světa. Posuďte sami: krokodýlí zabiják Killer Croc mutuje a nemyslím tím zrovna to, že by řešil akné a první sex jako každý správný teenager. Navíc se dal na únosy, což se k němu vůbec nehodí. Do toho se Catwoman vrací ke zločinu a Poison Ivy v jejích nekalých plánech podporuje kdosi velmi vlivný.

Ještě, že je nablízku Huntress! …Batman se jako Bruce Wayne vydává do Metropolis a setkává se s Lois Lane i Clarkem Kentem, aby o pár stránek později bojoval takřka na život a na smrt se samotným Supermanem. Do děje zasáhne i komiksová postava, kterou určitě znáte ale rozhodně jste ji v česky hovořícím komiksu ještě nikdy neviděli!

Jeph Loeb sice vystavěl v podstatě klasický akční příběh, dokázal z něho ale vytěžit maximum. A právě takové drobné detaily jako noviny Daily Planet, článek napsaný Lois Lane a fotka od Jimmyho Olsena dělají z Ticha I ke kochání vhodnou záležitost. Ta může být navíc pouze prvním dějstvím něčeho mnohem většího!

Radim Bartík

Hodnocení: 100%

Batman: Ticho I
BB/Art Komiks & CREW, pevná vazba, B5, barevný, 128 str., 390 Kč
scénář: Jeph Loeb
kresba: Jim Lee
inker: Scott Williams
překlad: Jiří Pavlovský
www.bbart.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016