RECENZE

 

Technoservis Nula2

Daho přináší další recenze nových singlů z oblasti techna.

 

newsPaul Bailey - Drama
1881 Recordings 007
www.1881records.co.uk

Pro mnohé bude nová deska Paula Baileyho Damage doslova bleskem z čistého nebe! Vůbec se totiž ani v nejmenším nepodobá předchozím počinům tohoto technoveterána, a vrací se hodně hodně do minulosti. Všechny čtyři tracky mají stejně oldschoolový nádech a naprosto odlyšnou kompozici, než jsme dnes všichni zvyklí a mnohé to rozhodně přinejmenším zarazí. Titulní "Drama" stojí na rovné rytmice a silném, melodickém, synťákovém motivu, který snad dostane po chvíli každého z Vás. Následující "808 Hurricane" je absolutně vyjímečnou kompozicí útočící na mozek a jeho centra. Jde o docela drsný zvukový tobogán, ze kterého na zhruba šest minut není úniku a nikomu tu nepomůže naprosto nic! Geniální track!  B-strana už je spíše odvar z předcházející side A, ale rozhodně není o nic slabší. Je více jak nutné podotknout, že pro správné pochopení tohoto vynikajícího kousku je třeba alespoň nepatrně znát historii Paula Baileyho Damage a podotknout jeho zřelý vztah k opravdu starému birminghamskému soundu. Nemalou roli tu hraje také podání djingu a celková hudební teorie, kterou tento Pan Dj prezentuje. "Drama" není deska pro každého!

Hodnocení: 85%

bicknellSteve Bicknell - In Order to Remember One Needs to Know
Cosmic 019r / Lost
www.lost.co.uk

Originály titulu "In Order to Remember One Needs to Know" Steve Bicknella, které světlo světa spatřily před mnoha lety, jsou dodnes nejen veleúspěšným a fungujícím djským náčiním, ale také kvalitní hudbou, jaká se neobjevuje až tak často. Po více jak pěti letech si zmiňované tracky vzal na paškál sám Steve Bicknell a přizval si i nemalou pomoc v podobě Juana Atkinse. Redefinion je série, která nabízí aktuální pohled na dříve vydaná díla, v podobě novodobých remeaků. První na řadě je remix v podání právě Juana Atkinse. Přináší vyklidněnou klubovou podobu, původně více našlapaného originálu. Prvotní feeling tracku však zůstal zachován a bez problémů ho rozpozná snad každý. Steve Bicknell na B straně řádně přitvrdil a přihodil do kotle notnou dávku ostrých, řinčících perkusí. I rytmika byla přeonačena na nerovnou, což dodalo kompozici zcela jiný ráz. I další Bicknellův remake doznal značných změn oproti původním originálům. Poněkud temnější podoba taktéž vylučuje větší podobnost s originálem. Fandové Steve Bicknella budou nadšeni a doufám, že i všichni ostatní, co mají rádi dobrou taneční hudbu v inteligentní formě.

Hodnocení: 70%

cosmicS.B. Project - Beyond Binaries
Cosmic 028
www.lost.co.uk

Steve Bicknell opět rozjel aktivity okolo vlastního labelu Cosmic a vydává zde hned několik nových titulů najednou. Patří mezi ně i "Beyond Binaries", který vydal pod pseudonymem S. B. Project. Stejně jako v nimulosti jde o čistě klubové a minimalističtější tracky, dynamické mono-mašinky s nenásilným groovy podkladem. Znenadání se do průběhu vkradou zkreslené mužské hlasové samply a dokreslují celkově nenápadnou podobu kompozice. Vzhledem k tomu, že dnes takových desek extra moc nevychází, mohly by právě tyto nové počiny Steve Bicknella někoho nemálo potěšit. Rozhodně by měli nastražit sluchovody všichni milovníci zvuku Bena Simse, či Jeff Millse, protože právě do této hudební sorty deska "Beyond Binaries" patří. Přesvěčte se !!!

Hodnocení: 70%

daloRumenige, Loktibrada, Makaton, Regis
Palicavonzvreca 006
www.olgaplusjozef.sk

Po více jak dvou letech opět ožívá slovenský label Palicavonzvreca a vydává další pokračovánítohoto oblíbeného, nejen slovenského technonátěru. Vedle domácích Rumenige a Loktibrada tady reprezentují Evropu ještě Makaton a Regis. Právě Karl Ó Connor otevírá tuto minikompilačku prací nahranou naživo při závěrečné akci U.clubu v červnu 2003. Jde o víceméně klasickou 'regisovinu' s rovnou rytmikou a známými samply na pozadí. Druhý track dodali Rumenige feat. Loktibrada. Zde se rovněž nedá hovořit o velikém novátorství, ale kdo má dodnes v oblibě slovenské, vyhroublé a asymetrické masakry, bude nadšen! Druhou stranu otevírá remix pro pana Makatona. Zodpovědný je opět Loktibrada a dá se říci, že se mu práce povedla. Tracku zůstal původní hlasový sampl, ale jinak je od základu překopán k nepoznání. Poslední "Karamel" je asi nejsladším okamžikem celé desky. Není v něm nic zázračného, ale v jednoduchosti je krása. Po delší době je také tento track víceméně originálnějším počinem podtatranských junáků. Celá deska je takový malý svátek slovenského techna, takže Borovičku do jedné ruky, Palicu do druhé a iděme na gymnastiku!

Hodnocení: 85% 

Recenze pro vás připravil vinyl shop Nula2.
www.nula2.cz
nula

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016