PARTYINFO

 

FESTIVAL SPECTACULARE

Datum konání:
20.01.2014 - 31.01.2014
Místo konání:
Praha
DJs:
Jon Hopkins, Nils Frahm, Fennesz, Hauschka, Samuli Kosminen, proběhne také křest 2CD Clarinet Factory a mnohé další
 
3 čtenáři Techno.cz byli této akci
 
Co zaznělo na tiskové konferenci k Festivalu Spectaculare?

V úterý 14. ledna se v kavárně na Nové scéně Národního divadla konala schůzka pro novináře, která je měla informovat o blížící se události, jíž bude hostit hned několik pražských kulturních zařízení. Hlavním tématem byl tedy Festival Spectaculare a hlavního slova se ujali dva z jeho pořadatelů, konkrétně Jiří Sedlák a Josef Sedloň. Přiblížili nám náplň festivalu, která podle jejich slov měla přesahovat jak do hudebního, tak do vizuálního umění. Své nadšení pro program celé události sdíleli i dva členové kvarteta Clarinet Factory, kteří se rozpovídali zejména o své historii, která už toto uskupení, ač pod jiným názvem, prý datuje po dobu dvaceti let. Shrnutí tiskovky potom hledejte v následujících větách... 

 

Ve druhé polovině ledna přivítá Praha novou hudební událost. Palác Akropolis pořádá první ročník Festivalu Spectaculare, který navazuje na několikaletou úspěšnou koncertní sérii Music Infinity. Tentokrát však má mít kromě hudební produkce také velký podíl na programu i vizuální stránka, a pojítkem mezi hudbou a vizuálním uměním se tak má stát pohybové divadlo, tanec či projekce. Festival bude zahájen 20. ledna na Nové scéně Národního divadla, kde se nejdříve představí oceňovaný belgický soubor Cie Mossoux-Bonté. Druhá část večera bude patřit českému kvartetu Clarinet Factory, jehož hudba proplouvá hned mezi několika styly – od klasiky přes jazz a ethno až k improvizaci. Zároveň na festivalu pokřtí nové dvojalbum, kterým si připomenou dvě dekády existence. Jejich vystoupení doplní Christopher Willits, který je znám zejména pro atmosférické kousky, jež umí vyčarovat svojí kytarou.

Spectaculare

Důležitým faktem je, že Spectaculare není pevně zasazen do jednoho konkrétního prostředí, ale bude se konat hned na několika místech v Praze. Jmenovitě jej bude hostit Nová scéna Národního Divadla, Centrum současného umění DOX, Studio Hrdinů – Veletržní palác NG, Palác Akropolis, Bio OKO). V harmonogramu festivalu převažuje večerní koncertní program, ale značnou část programu zahrnují i projekce filmů s hudební tematikou či workshopy.

Večerní program odstartuje v týdnu od 27. ledna a na první dva dny se usídlí v Centru současného umění DOX. V pondělí 27. ledna se divákům představí rakouský experimentátor Fennesz, a to za doprovodu grafika a zakladatele vydavatelství Touch, VJe Jona Wozencrofta. Následovat je bude Trio Marsen Jules, které slibuje propojení klavíru, houslí a atmosférické elektronické hudby. O vizuální doprovod se postará VJ Anders Weberg.  

O den později, tedy 28. ledna bude DOX patřit dvěma hudebníkům amerického původu. Jako první rozezní jeho prostory hudba Brocka Van Weye, který nejčastěji vystupuje pod hlavičkou svého projektu bvdub. Jeho hudba se pohybuje na hranicích ambientu i chilloutu a často v sobě komponuje vokální pasáže. Druhým hostem bude Rafael Anton Irisarri, který ve své hudbě kombinuje prvky vážné hudby, ambientu, elektroniky a tzv. "field recordings", tedy nahrávek sebraných z okolního prostředí. O vizuální stránku se postarají VJs Dan Gregor a Dušan Urbanec. Rozhovor s Rafaelem, ve kterém mluvil jak o své hudební produkci nebo i o českém publiku, čtěte zde.

Spectaculare

Ve středu 29. ledna bude Festival Spectaculare hostit Studio Hrdinů, které je situováno ve Veletržním paláci. Soubor Tantehorse: Physical Mime Theatre se představí v novém tanečně – výtvarném představení Faith, které pojednává o ztrátě víry v umění – o kráse rozkladu, násilí drilu a o nesnesitelní přítomnosti a minulosti. Celé vystoupení doprovodí živou hudbou německé kvarteto Bohren & Der Club of Gore, jehož zvuk je nejčastěji připodobňováno k soundtracku Twin Peaks a vyznačuje se zejména ponurými a zádumčivými náladami dark-jazzu.

Ve čtvrtek 30. ledna se festival naposledy přesune, tentokrát do Paláce Akropolis, který bude hostit dva finálové večery, jež mají být samotným vyvrcholením celé akce. Ve své premiéře se představí mladý a talentovaný Frederic Robinson, který míchá vlivy drum'n'bassu se soudobou vážnou hudbou. Druhá část večera bude patřit londýnskému Jonu Hopkinsovi, který má na svém kontě mj. i spolupráci s legendárním Brianem Enem nebo populární kapelou Coldplay. V loňském roce vydal v pořadí čtvrtou sólovou desku, která mu dodala ještě větší ohlas. Nikdo mu nemůže upřít ani originální hudební projev ani osobitý live act. Oba producenti se představí za doprovodu VJe Koloucha. Čtvrteční program ještě bude pokračovat na obou barech Paláce Akropolis, na kterých se představí zástupci české scény: Sonority live, Subject Lost live, Volnej průběh DJs, Nika77, Josef Sedloň a Jock The Lock.

Spectaculare

Pátek 31. ledna bude patřit o poznání klidnější hudbě. V Paláci Akropolis zahraje německý klavírista a skladatel Nils Frahm. Ten se do Prahy vrací už poněkolikáté, tentokrát však s mnohem větším věhlasem a hlavně s novým, velmi povedeným albem. Nils Frahm ve své hudbě kombinuje zejména experimentální elektroniku, současnou vážnou hudbu a také často improvizuje. Druhým hostem finálového večera bude německý klavírista a skladatel Volker Bertelmann, známější pod uměleckým jménem Hauschka. Je taktéž zástupcem hudby, která se pohybuje na hranicích ambientu a komorní vážné hudby, ale k její tradici přistupuje neortodoxně – aby získal doposud neexistující zvuky, všemožně transformuje zvuky klavíru, modifikuje tak například táhla nebo přikládá plastové lahve na struny. Doprovázet ho bude Samuli Kosminen, finský perkusionista a mistr samplingu, který mj. působí v islandské kapele Múm, spolupracuje se slavným Kronos Quartetem či Jóhannem Jóhannsonem. Po skončení hlavního programu bude hudební produkce pokračovat u obou místních barů – představí se kolektiv projektu Seed, a to Mike.H, Not_me a V! (Oozlum), a další zástupci české scény: Left Handed live, Pierre Urban, Myclick, Dan Cooley.

Workshopy – Palác Akropolis:

21. 1. 16:00 Christopher Willits: Ableton – poslední verze 8 a 9

25. 1. 12:00 Clarinet Factory: workshop pro děti

29. 1. 16:00 Rafael Anton Irisarri: Field recordings/Found sounds

Filmy – Bio Oko:

22. 1. 18:00 Supersilent7

22. 1. 20:30 Einstürzende Neubauten: Halber Mensch

22. 1. 22:00 Steve Roach: Time of the Earth

26. 1. 18:00 Dead Can Dance: Towards The Within

26. 1. 20:30 Sigur Rós: Inni

Vstupenky jsou v předprodeji od 250 do 450 kč.

Permanentka: Při jednorázovém zakoupení na pět hlavních večerů od 27. do 31. 1. (neplatí na zahájení 20. 1. na Nové scéně Národního divadla a na doprovodný program) získáte slevu 25% z ceny. Tento balíček pěti vstupenek je k dostání POUZE v pokladně Paláce Akropolis.

Cena za workshopy je 100/150 Kč, vstupenka na filmové projekce každá za 110 Kč nebo 500 Kč za všech 5 projekcí.

Více informací naleznete na: https://www.facebook.com/festivalspectaculare nebo http://www.spectaculare.cz.

připravila: abayo

foto: archiv

 
Nový Festival Spectaculare přiveze velká jména

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Report z festivalu Spectaculare od abayo
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016