PARTYINFO

 

STRUNY PODZIMU

Datum konání:
29.09.2013 - neděle
Místo konání:
Praha - Rudolfinum
Live:
Daniel Hope
Popis:
start 19:30
 
 
Jordi Savall na Strunách podzimu
Dnes budou Struny podzimu jazzové

Další výpravu za vynikajícími interprety světové moderní jazzové scény pořádá pro své publikum festival Struny podzimu. Již dnes 8. října vystoupí v Divadle Hybernia jazzman, skvělý improvizátor a brilantní pianista Leszek Możdżer. Mladý, avšak celosvětově respektovaný polský klavírista Leszek Możdżer přijíždí ve vzácné sestavě se švédským basistou Larsem Danielssonem a izraelským bubeníkem Zoharem Frescem, s kterými představí výběr ze společných alb The Time a Between Us and the Light. Trio je výjimečnou symbiózou různých kultur, nabízí temperamentní, uhrančivou hudbu, v níž se mísí soudobý jazz, východní etnické inspirace, evropská moderna i klasická hudba.

 

Leszek Możdżer hýří aktivitou v nejrůznějších projektech. Má za sebou úspěšné spolupráce s takovými velikány jako Tomasz Stańko, Arthur Blythe, Billy Harper, Pat Metheny či Archie Shepp, za piano zasedl v nejprestižnějších koncertních sálech. V jeho diskografii najdeme přes 100 alb. I to dokládá, že Możdżer patří k největším objevů polského i světového jazzu poslední dekády.

Poslední vstupenky v ceně od 350 Kč jsou v prodeji ve vstupenkovém centru Strun podzimu, sítích Ticketpro a Perfect System a hodinu před začátkem koncertu v místě konání. Koncert začíná v 19.30 hod. Více informací na www.strunypodzimu.cz.

Historie tria Możdżer – Danielsson – Fresco se začala psát roku 2004, kdy pod názvem Dream Team společně vystoupili na varšavském festivalu Jazz na Starém Městě. Sestava pak natočila v roce 2005 první společnou desku The Time, se kterou zaznamenala rekordní prodeje. Trio ve spolupráci úspěšně pokračovalo i na albu Between Us and the Light. V roce 2007 pak Możdżer s Danielssonem navíc vydali duety na albu Pasodoble. Společnou diskografii tria pak doplnilo CD a DVD Live z roku 2008.

Uskupení je vzácným průmětem největších předností jeho členů – Możdżer do tria přináší precizní pulzaci rytmických sekvencí, Danielsson temperamentní projev a Fresco živelné improvizace prosycené orientálními motivy. Výsledkem je rytmicky uhrančivý celek s lyrickým vyzněním.

Leszek Możdżer je pokračovatelem tradice polských klavíristů, kteří dokázali interpretační fenomén jazzu propojit s polskou hudební tradicí kořeněnou polsko-francouzským romantismem Fryderyka Chopina. Sám svůj vztah k jazzu vyjádřil slovy: „Opravdový jazz je vyjádřením té nejhlubší, nejvnitřnější pravdy, a proto jsem se rozhodl tuto hudbu hrát.“ V jednadvaceti letech získal cenu Krzysztofa Komedy a stal se členem kvarteta saxofonisty Zbigniewa Namysłowského.

Vedle Chopina hraje hudbu Witolda Lutosławského a současných skladatelů Zbigniewa Preisnera či Jana Kaczmarka, píše pozoruhodnou hudbu do muzikálů (např. Hair – Love, A Midsummer Night´s Dreams) a pro divadelní hry, s Preisnerem, Tomaszem Stankem a varšavským symfonickým orchestrem složil hudbu k filmu Damage režiséra Louise Malle. Napsal vokálně instrumentální dílo Missa gratiotaria pro akademický sbor gdaňské univerzity. Możdżer do orchestrace vložil také party pro svého současného partnera Zohara Fresca a pro vibrafonistu kvarteta Fourth Floor Jana Frechera.

Švéd Lars Danielsson sestavil zkraje devadesátých let kvarteto s bývalým saxofonistou Milese Davise Davem Liebmanem, klavíristou Bobo Stensonem a bubeníkem Jonem Christensenem, ve kterém si vyzkoušel i vlastní skladatelské a aranžérské nápady, které pak uplatňoval také pro větší hudební formy bigbandové a symfonické. Výčet Danielssonových spoluhráčů je úctyhodný, patří sem bratři Breckerové, John Scofield, Mike Stern, Charles Lloyd, Terri Lyne Carringtonová, Trilok Gurtu, Dave Kikoski. Zeptáte-li se Danielssona, jaká hudba ho ovlivnila, vyjmenuje v prvé řadě rockovou a soulovou scénu šedesátých let, z nástrojových předchůdců pak jazzové basisty Raye Browna, Jaco Pastoriuse a Anthonyho Jacksona. Čerpá rovněž z klasické komorní hudby a skandinávského folklóru.

Izraelský rodák z židovsko-turecké rodiny Zohar Fresco spoluzaložil kapelu Bustan Abraham (1991–2003), s níž nahrál šest alb. Hudbu bandu, v němž fúzovaly orientální arabské a západní židovské hudební vlivy, rytmizoval typickými arabskými nástroji, jakými jsou pohárový buben darboka, rámový buben daf či jeho menší varianta riqq, a samozřejmě archetyp veškerých rytmických projevů – tleskání dlaní. Pracoval také s Philipem Glassem nebo Artem Tunçboyaciyanem.

Další nabídka Strun podzimu

V dalších podzimních týdnech nabídnou Struny podzimu například osmdesátiletého jazzového guru Waynea Shortera. Hudební most mezi Východem a Západem postaví legendární Jordi Savall. Během podzimních týdnů vystoupí i mistr bossa novy Vinicius Cantuária nebo rozervaný písničkář Rufus Wainwright. Na festival mohou vyrazit i ti nejmenší. 18. – 20. října se opět uskuteční intenzivní tvůrčí víkend Struny dětem připravovaný pro rodinné publikum. Na závěr festivalu nebude chybět ani uvolněná afterparty Spotlight, kterou 9. listopadu roztančí v klubu Roxy mimo jiné Andreya Triana.

Předprodej vstupenek
Vstupenky je možné zakoupit či rezervovat on-line na www.strunypodzimu.cz anebo zakoupit ve Vstupenkovém centru Strun podzimu na adrese Palackého 1, Praha 1 (3. patro) a v sítích Perfect System a Ticketpro. Rezervace a informace lze provést přes www.strunypodzimu.cz či na telefonním čísle 606 021 050 nebo na e-mailu vstupenky@strunypodzimu.cz.

Sledujte Struny podzimu on-line
www.strunypodzimu.cz – detailní informace o koncertech, rádio Struny podzimu, videoukázky
www.facebook.com/strunypodzimu – aktuální informace z festivalového dění
www.myspace.com/stringsofautumn – hudební ochutnávky festivalového programu
www.youtube.com/user/Strunypodzimu – videa z vybraných koncertů

Struny podzimu 2013 - přehled koncertů
23. září / Státní opera                        BARBARA HANNIGAN & PKF – Prague Philharmonia

29. září / Rudolfinum                         DANIEL HOPE & orchestr L’ARTE DEL MONDO

8. října / Divadlo Hybernia                MOŻDŻER – DANIELSSON – FRESCO

10. října / Pražská křižovatka            JORDI SAVALL

15. října / České muzeum hudby           ALBÁNSKÝ ISO-POLYFONICKÝ SBOR & HYSNI ZELA

21. října / Stavovské divadlo             RUFUS WAINWRIGHT

23. a 24. října / Barrandov Studio – ateliér č. 4 ZIMNÍ CESTA / režie Jiří Heřman

30. října / Pražská křižovatka            VINICIUS CANTUÁRIA

6. listopadu / Lucerna                        WAYNE SHORTER

9. listopadu / Roxy, NoD                    Klubová noc SPOTLIGHT - Andreya Triana, Go Go Penguin a další

18. – 20. října / divadlo Minor         Struny dětem

 
Struny podzimu lákají na originální hudebně-divadelní projekt Daniel Hope na Strunách podzimu

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016