PARTYINFO

 

SAMOROSTI 2013

Datum konání:
05.08.2013 - pondělí
Místo konání:
Praha - NoD
 
 
Karel Gott jako čestný člen přehlídky nezávislého umění Samorosti

Pražský Experimentální prostor NoD zahájí v pondělí 5. srpna svou první přehlídku nezávislého umění Samorosti 2013. Na výzvu k přihlášení svých děl reagovalo na 130 tvůrců, kteří své malby, fotografie, objekty, grafiky a jiné umělecké výtvory přihlásili. Z nich odborná porota ve složení zpěvačkaMonika Načeva, výtvarnice Kamila Ženatá, divadelní režisér Jan Nebeský a novinář Karel Oujezdskývybere vítěze, který získá příležitost vytvořit si vlastní výstavu v prostorách Café NoD. Čestným členem odborné poroty se stal Karel Gott. O druhé ceně rozhodne veřejnost svým hlasováním. Přehlídka Samorosti 2013 bude v prostorách NoD k vidění do 1. září.

 

V polovině června oslovil Experimentální prostor NoD široké řady tvůrců, amatérkých i profesionálních umělců k účasti na své přehlídce výtvarného umění s názvem Samorosti. Přehlídka Samorosti 2013 je soutěžní a jejím vyvrcholením bude předání Ceny publikaCeny odborné poroty.

V odborné porotě zasednou originální česká zpěvačka a herečka Monika Načeva, výtvarnice Kamila Ženatá, jež vedle své tvorby pořádá kurzy výtvarného umění, divadelní režisér Jan Nebeský, který ve svých divadelních inscenacích zdůrazňuje i výtvarné prvky, a novinář Karel Oujezdský, jenž se několik desítek let zabývá výtvarným uměním. Čestným členem odborné poroty se stal Karel Gott, který je nejenom slavným zpěvákem, ale sám již dlouhá léta maluje, je samorostlým výtvarníkem a má za sebou řadu výstav. V odborné porotě tedy zasednou osobnosti s přesahy do různých uměleckých oblastí.

 

 

Přehlídka Samorosti 2013 navazuje na dřívější české salóny, které se od šedesátých let nepravidelně opakují a které dávaly příležitost tvůrcům z řad profesionálních umělců i amatérů, kteří tvořili doma bez možnosti svá díla představit veřejnosti.

,,Přehlídka Samorosti 2013 ukazuje, že řada lidí se věnuje své tvorbě v ústraní, aniž by ji mohla zveřejnit a že se na výstavě objevují díla vytvořená nejrůznějšími metodami a technickými postupy, která často překvapí svým nezvyklým pohledem na dnešní skutečnost,“ vysvětluje kurátor Galerie NoD Jiří Machalický.

 

 

Celkem se na přehlídku přihlásilo přes 130 autorů – nejstaršímu účastníkovi je 70 let a nejmladší je studentka gymnázia. Pořadatelům přehlídky se podařilo oslovit nejen autory žijící v Praze, ale i z dalších míst v České republice a zahraničí. Mezi účastníky je i několik zahraničních tvůrců.

 

Vernisáž přehlídky Samorosti se uskuteční 5. srpna od 19:00 v Experimentálním prostoru NoD, kde bude ke zhlédnutí do 1. září. Cena diváků bude udělena na základě hlasování, které bude možné provést vhozením hlasovacího lístku do boxu umístěném v Café NoD do neděle 22.8. Vyhlášení vítězů a dernisáž pak proběhnou 26. srpna od 19:00.

Samorosti 2013
Přehlídka nezávislého výtvarného umění
Vernisáž 5.8. od 19:00
Výstava potrvá do 1. září
Hlavní kurátorka: Veronika Zajačiková

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016