PARTYINFO

 

PLANET CONNECTION

Datum konání:
27.03.2013 - středa
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
The Balanescu Quartet
Info:
http://www.balanescu.com
 
 
Balanescu Quartet oslaví dvacet pět let na rumunském večírku Planet Connection

Hostem rumunského večírku Planet Connection bude legendární smyčcové těleso Balanescu Quartet. V Paláci Akropolis připomene 27. března čtvrtstoletí své existence, během níž se pod vedením houslisty Alexandra Bălănescu pravidelně vydávají na dobrodružné výpravy za hranice moderní vážné hudby. Proslavili se na začátku devadesátých let smyčcovými interpretacemi skladeb Kraftwerk, na dalších projekt propojili klasickou hudbu s balkánským folklorem či elektronikou. Balanescu Quartet za sebou ale mají také spolupráci mimo jiné třeba s Davidem Byrnem, Michaelem Nymanem či Spiritualized. Chybět nebude ani doprovodný program zachycující kulturu Rumunska včetně ochutnávky tradičních specialit.

 

19:00 cestovatelská beseda – Martin Krajíček Rumunsko: Krajina hor a Dunajské delty

20:30 koncert – Balanescu Quartet

Málokterý hudební soubor z posledního čtvrtstoletí pomohl vážné hudbě vykouknout ze svého uzavřeného ghetta tak jako Balanescu Quartet. „Housle existují už více než dvě století a my se je snažíme přivést do harmonie s moderními kompozičními postupy,“ vysvětluje svůj přístup zakladatel kvartetu, houslista a skladatel Alexander Bălănescu. Narodil se v rumunské Bukurešti v roce 1954 a poprvé koncertoval jako dětský virtuóz už v devíti letech. Na konci šedesátých let jeho rodina zemi opustila a on mohl absolvovat prvotřídní hudební vzdělání v Londýně a New Yorku. V osmdesátých letech se stal žákem významných minimalistických skladatelů jako byli Michael Nymana a Gavin Bryars a po dlouholetých zkušenostech v jejich kvartetech založil v roce 1987 svůj vlastní.

V počátcích své kariéry natáčel Balanescu Quartet kompozice Davida Byrneho či Johna Lurieho a v roce 1992 přišel i výrazný komerční úspěch se smyčcovými interpretacemi skladeb elektronické skupiny Kraftwerk. Desku Possessed vydala proslavená značka Mute a Balanescu Quartet se tak stali kolegy třeba Depeche Mode nebo Nicka Cavea. Následné album Luminitza (1994) už představilo Balanescovy vlastní kompozice, v nichž objevoval své rumunské hudební kořeny, ale třeba také inovativně používal elektrické rytmy a samply.

Čtvrtstoletí Balanescu Quartet je ale hlavně ve znamení spolupráce s hudebníky napříč žánrovými škatulkami - od psychedelických rockerů Spiritualized (s nimiž nahráli oceňované album Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space), přes libanonského hráče na úd Rabih Abou Khalila až po klasiky tanečního popu Pet Shop Boys, které na konci osmdesátých let doprovázeli na turné. Alexander Bălănescu je také podepsaný pod soundtracky k filmům Andělé a hmyz či Jak jsem strávil konec světa a jeho housle zní například z většiny snímků Petera Greenawaye. Zatím posledním velkým projektem je divadelní cyklus The Island & God's Playground s herečkou Adou Mileaovou.

V Paláci Akropolis vystoupí Balanescu Quartet v sestavě Alexander Balanescu (houle), James Shenton (housle), Katie Wilkinson (housle) a Nick Holland (cello) a představí průřez čtvrtstoletím své tvorby, která je ve znamení překračování zavedených pravidel a neúnavného hudebního hledačství.

A co na Vás čeká v cestovatelské besedě Martina Krajíčka?

„Rumunsko je zemí, kde se stále dají najít hory bez záplavy turistů - stačí jen vědět kdy a kam se vydat. Ze svých jedenácti výprav Vám představím místa nejkrásnější. Prolezeme jeskyně na Bihoru, zdoláme strmý hřeben Piarty Craiului, barevný podzim nás zastihne na Muntele Mare a první sníh na Retezatu. Zažijeme také putování po horách v zimě na sněžnicích, spaní ve stanu a záhrabu. Na závěr se vypravíme na týdenní dobrodružnou plavbu na nafukovací kanoi deltou Dunaje až do Černého moře.“

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016