PARTYINFO

 

MIDNIGHT SESSION

Datum konání:
10.12.2012 - pondělí
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Jóhann Jóhannsson & Hildur Guđnadóttir
 
1 čtenář Techno.cz byl na této akci
 
Islandský hudební mág Jóhann Jóhannsson se vrací do Prahy

Spojení dvou výjimečných islandských hudebníků nabídne 10. prosince Palác Akropolis. Na pozvání průběžné přehlídky severské hudby Midnight Session zavítají do Prahy skladatel a klavírista Jóhann Jóhannsson a čelistka Hildur Guđnadóttir. Jedna z největších hvězd soudobé post-klasické hudby, v jehož tvorbě se mísí prvky minimalismu, avantgardy, barokní i filmové hudby se do Prahy vrací po dvou letech. V nich se Jóhannsson věnoval hlavně filmovým projektům. Hildur Guđnadóttir patří mezi čelné představitele současného propojování klasické hudby s elektronickým ambientem. Kromě sólových nahrávek je také například stálou spolupracovnicí skupiny múm.

 

Islandského skladatele Jóhanna Jóhannssona už v Čechách rozhodně není potřeba obšírně představovat. Zvukový vizionář už více než dekádu prozkoumává terén od soudobé avantgardy přes filmovou hudbu, galerijní zvukové instalace až k laptopovému popu a patří mezi nejvýznamnější severské hudebníky současnosti. S každou nahrávkou navíc nachází nečekané cesty realizace své hudební filosofie, v jejímž centru je organické prorůstání akustických a elektronických zvuků. Z jeho desek stojí za pozornost Fordlandia - orchestrální pocta Fordově utopickému městu v Jižní Americe či elektronická meditace IBM 1401 - A User's Manual využívající zvuky prehistorických počítačů. Jóhannsson je také zakladatelem reykjavíckého uměleckého kolektivu a labelu Kitchem Motors a skupiny Apparat Organ Quartet. V posledních letech se nejvíce věnuje filmové hudbě, za kterou obdržel ceny z festivalů v Rhodes Island a Sapporu. Kriticky oceňovaný je i nedávný společný počin s dokumentaristou Billem Morrisonem nazvaný The Miners' Hymns. Letos se také vydání na nosičích dočkala jeho hudba k „městské symfonii“ Copenhagen Dreams dánského filmaře Maxe Kestnera.

Zatímco při poslední pražské návštěvě před dvěma roky se Jóhannsson nechal v Rudolfinu doprovázet Pražským komorním orchestrem, tentokrát zahraje svoje skladby v intimních aranžích jen s klavírem a přispěním violončela islandské hudebnice Hildur Guđnadóttir. Rodačka z Reykjavíku má za sebou spolupráci s krajany Múm či Benem Frostem, ale i dalšími spřízněnými kapelami jako jsou The Knife, Wildbirds & Peacedrums nebo Pan Sonic. Skládá také hudbu k tanečním představením či galerijním instalacím. Své sólové počiny vydává Hildur Guđnadóttir na proslulé britské značce Touch. Mimořádného ohlasu se dostalo například její uhrančivé kolekci Without Sinking z roku 2009, kde hostuje i Jóhann Jóhannsson. Poprvé se ale potkali už v roce 2006 v Jóhannssonově skladbě Tu Non Mi Perderai Mai z výroční kompilace labelu Touch. Pravidelně se také koncertně doplňují a zahráli na několika významných festivalech soudobé či experimentální hudby. Jejich nejnovějším společným počinem je soundtrack k černobílé filmové klasice Pandořina skříňka z třicátých let, na němž se k nim přidal ještě legendární britský gramofonista Philip Jeck.

Společný prosincový koncert Hildur Guđnadóttir a Jóhann Jóhannsson v rámci cyklu Midnight Session představí oba hudebníky v jejich intimnějších polohách, jež jim dovolí rozehrát delikátní nálady na pomezí komorní hudby a ambientu. V pondělí 10. prosince by v Paláci Akropolis neměli chybět žádní fanoušci severské hudby a její svébytné estetiky.

Support – Irena a Vojtěch Havlovi.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016