PARTYINFO

 

MY NAME IS TECHNO

Datum konání:
03.11.2012 - sobota
Místo konání:
Praha - Touster club
DJs:
Bas Mooy (NL), The Keeper, Shimity, LamyCZ, Xdoome, Hory_Doly, Ironiq, NegaTyFF
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:
start 21:00, vstup 100 czk
 
 
Bas Mooy: "Techno je hudební styl, který se musí vyvíjet"

Vyzpovídali jsme pro vás headlinera sobotního dílu My name is techno v Toustru, holandského producenta Bas Mooye. Hezké čtení . ;)

 

Ahoj Basi, začneme obligátní otázkou.  Jak se máš a co je nového u tebe?

Mám se opravdu dobře, díky za optání. Jinak jsem velmi zaneprázdněný,  zejména mám hodně práce ve studiu momentálně. Pracuji na některých remixech, nových tracích a dalších nových projektech, přicházejících v roce 2013. Dále pracuji na mých akcích "Strictly techno" v Rotterdamu  a také jsem začal dělat nový internetový obchod s techno tričkama. Zkoukněte si to na www.blackcottonshop.com. :) Přidáme spoustu nového zboží v průběhu příštích několika měsíců!

V České republice jsi hrál před pár lety a v Praze vůbec  poprvé. Jak moc se těšíš na pražské publikum a jaké máš vzpomínky na party u nás?

Vzpomínám, že jsem si užil vždy spoustu legrace, dobrou party, když jsem byl v České republice. A také jsem potkal spoustu skvělých techno smýšlejících lidí. :) Opravdu se těším na vystoupení, protože jsem slyšel samou chválu na české publikum a taky na místo konání, takže se moc těším na další víkend!:)

Událost "My name is Techno" se koná v menším klubu Touster. Zajímalo by mě, co preferuješ raději, zda-li menší akce s klubovou atmosférou nebo spíše velké haly? :)

Mám-li být upřímný, je to těžké si vybrat, protože když je dobrá atmosféra, super to může být kdekoliv. Hraní na Awakenings je masivní, vidět dav 4000 lidí, který před váma šílí anebo hrát v malém klubu, kde s dobrým publikem můžete skutečně vytvořit intimní a působivou atmosféru, tak bych řekl: nejde to rozhodnout. Záleží na davu a jak moc jsou ochotní se lidi bavit. Musíte hrát na kvalitním zvuku samozřejmě, tím se to celé může hodně změnit. Musíte cítit basy!

Celkem by mě také zajímalo, jaký je aktuální stav holandské taneční scény a jak se daří technu u vás?

Stav kolem holandské taneční scény a kolem ní je opravdu dobrý v tuto chvíli. Mimo techna máme 5 DJs v top 10 DJ Mag Top 100, takže to vypadá, že vládneme světu, ale jen pokud jde o mizernou komerční taneční hudbu ... haha. Ale teď vážně. Máme spoustu skvělých techno umělců, kteří to dělají opravdu dobře. V Holandsku máme zdravou klubovou scénu s mnoha skvělými klubovými nocemi v různých městech a úžasnou festivalovou sezónou. Pokud máte rádi techno, máte v Holandsku hodně na výběr. Zdá se, že krize je venku, ale holandská taneční scéna vrcholí jako blázen.

Vím, že pocházíš  z Rotterdamu. Když se vydám na výlet do Rotterdamu, jaký klub nebo party bys určitě doporučil?

V Rotterdamu je určitě jeden klub, který byste neměli nikdy minout: Perron! (www.perron.nl) Nejlepší klubový prostor v podzemí  v tuto chvíli. Funktion One sound systém a velcí umělci téměř každý týden. Myslím, že: Jeff Mills, Oscar Mulero, Ben Sims, Marcel Dettmann, Ben Klock, James Ruskin, DVS1, Robert Hood, Tommy Four Seven  atd. Také my tam děláme pravidelnou naši  techno noc " Strictly techno". (www.strictlytechno.nl)

Zajímalo by mě, jak si přišel k elektronické hudbě? Kdy jsi  zjistil, že chceš dělat prostě techno? Jaké byly tvoje vzory a proč jsi se  rozhodl pro temnější stranu techna?

Býval jsem do punku a rockové hudby atd. Neměl  jsem rád elektronické věci, které tam byli v době, když jsem byl mladý. Až když jsem poprvé šel na párty Strictly techno v roce 1998, byl jsem okamžitě závislý na bangin technu .:) Vzory pro mě byli lidé jako Jeff  Mills, PAS, Speedy J, Surgeon, Oscar Mulero, Dave Clarke atd., ale zejména PAS a Speedy J byly mé největší inspirace tenkrát a vlastně stále jsou.

Mám od tebe spoustu vinylů, především z labelu  Arms a Audio Assault a mnoho dalších. Řadím je mezi své nejoblíbenější a byla to láska na první poslech a vždy mám  alespoň pár kousků v mém DJ bagu. V době dřívější jsi dělal techno poměrně jiné než v současné době, je tu docela znatelný rozdíl v rychlosti. Celkově lze říci, že techno zpomalilo. Myslíš si, že je to správně a čas techna, kdy se standardně hrálo  kolem 140-144bpm je už dávno za zenitem?

Myslím, že techno uzrálo v průběhu let a myslím si, že je to prostě jen vývoj a všechno se děje v "cyklech". Techno je hudební styl, který se musí vyvíjet a měnit po celou dobu, udržet to zajímavé. Vždy tak bude techno rychlejší a pomalejší a pomalejší a rychlejší, jednoduchý. To je přesně tak, jak to jde. Mám-li být upřímný, jsem opravdu rád, za je techno pomalejší , tempo 128 - 132 namísto 140 nebo vyšší, i když nikdy nevíte, co se stane v budoucnosti. :) Možná jednoho dne budeme bušit na 140 znovu. Lidé hrají opět trochu rychleji, takže pokud se vám líbí to trochu rychlejší, budete se mít docela dobře. Můžeme ho vždy měnit, je to jen otázkou našeho vkusu.

Jak se daří labelům Audio Assault a Arms? Chystáte nějaké nové projekty?

Vedu label s Radialem (Jeroen Liebregts). Daří se skvěle. Audio Assault nedávno opustil track od špaňelských Exium, následují další  remixy od Pfirter a Developer, pak Radial release se Sawf a remixem ode mě  a a spoustu dalších věcí a plánů. Ale v současné době již nemohu bohužel nic říct. Asi 41 vinylů za 10 let. To si myslím, že jsme odvedli dobrou práci. :) Co se týká ARMS, ten je momentálně u ledu, ale možná se jednou vrátí zpátky, ale nejsem si jistý, že ano. Momentálně startuji nový label jmenující se MORD, ale vše je ještě v začátcích a počáteční tvorbě releasů. Nechci nic uspěchat.

Dříve, když jsem šel na večírek, bylo vše takové divočejší. Lidé byli mnohem kreativnější, byla cítit mohutná atmosféra, lidi křičeli, skákali, pískali, řádili. ;) Dnes je vše více umírněné, méně upřímné a pořádná atmosféra téměř raritou. Samozřejmě ne vždy a všude. Kde si myslíš, že je ta změna? Je to víc o image než o hudbě?

To vše záleží na tom, kde jste a k jaké straně se řadíte všeobecně, si myslím. Například v klubu  Perron máme tuto skvělou atmosféru, která skutečně připomíná ty staré časy, kdy jsem začal dělat party. Možná je to také tím, že v minulosti drogy byly mnohem lepší, hehehe. Ne, to je  jen vtip, ale je pravda, že některé party jsou více o módě, image a "podívej se na mě, a jak pěkněj jsem", než zcela o dobré muzice. Myslím, že to je také tím, že v minulosti bylo všechno nové a teď spousta věcí, které byly nové, už lidi nudí. Je tu nová generace, která se liší od lidí, kteří začali párty formovat před dvaceti lety, ale i dnes je tu ještě tolik skvělých parties a parádního publika. Jsem si jistý, že nová generace klubů a pařmenů bude stejně dobrá jako předchozí generace! :)

Co si myslíš o současném digitálním djingu, softwaru a všemu okolo toho? V podstatě  dnes může skládat hudbu každý. Nepamatuji, že by to bylo kdy jednodušší a DJ si říká dnes téměř každý druhý díky dnešním  technologiím. Bohužel často je to spíše na škodu. Jak to vidíš ty osobně? Koneckonců podle mého názoru je kvalita lepší než kvantita. A co ty jinak používáš pro tvorbu tvých skladeb?

Mě osobně je jedno, jestli DJ hraje z vynilů, z počítače nebo CDs. Je to o tom, co můžete vytvořit na parketu. Ve finále jde stále o míchání, akorát z jiných zvukových záznamů, si  myslím. Hrával jsem z vinylů po mnoho let a někdy mi i chybí. Ale pokrok nám vytvořil  digitální prostředí a vytvořil skvělé možnosti ,jak se může člověk maximálně realizovat. Ale jednou jsem už řekl. Výsledek poznáte vždy na parketu. Pokud jde o produkci, vytváření hudby v těchto dnech je snadnější než bývala, což usnadňuje mladým lidem vstoupit do tohoto světa. Bohužel kontrola kvality je zásadní, ale bohužel ta někdy chybí. Je to o tom, že každý chce, aby šlo album po dvou měsících na výrobu, udělat díru do světa a být superstar, pít šampaňské a v zákulisí mít supermodelky. Lidé mají méně trpělivosti v současnosti. Ale stejně jako ve všech dobách, v konečné kvalitě vždy poznáte lidi, kteří jsou kreativní a originální než ty, kteří vydávají  na deset skladeb týdně s modelovými smyčkami. Ale nechci nikoho soudit. Každý by měl dělat to, co si myslí, že je správné. Ve studiu používám Ableton v kombinaci s Maschine a některý hardware  jako je 909, 303, filterbank Sherman, Aphex 204, Orban 622 a některé VST . No hlavní je studio nastavit, pěkně kombinaci softwaru a hardwaru, s tím je práce perfektní.

V každém případě,  3.listopadu bude atmosféra přímo pekelná. Moc se na tebe těšíme  a proto bych se chtěl zeptat, co od  tebe můžeme očekávat?

Bude to nezapomenutelný večer! Přivezu svoje současné věci, novinky, bude to nářez a budou to rozhodně pořádný basy! :)

Když tě potkám u baru, na jaký drink tě můžu pozvat? Což se stane určitě hodněkrát! :))

Já jsem vždy velmi potěšen, když mi někdo nabídne dobrou single malt whisky, ale i pivo je také v pořádku. :)

Moc ti děkuji za tvůj čas a my všichni se těšíme na 3.listopad v pražském klubu Touster. Je něco, co by jsi chtěl vzkázat pražskému publiku? ;))

Já se těším, až vás všechny uvidím! Nezapomeňte nazout pořádné taneční boty! :)

 

LamyCZ

 
Bas Mooy hostem párty My name is Techno Holandský mistr temného techna Bas Mooy na akci My Name Is Techno!

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016