PARTYINFO

 

DUKE ELLINGTON ORCHESTRA

Datum konání:
28.09.2012 - pátek
Místo konání:
Praha - Lucerna
Live:
Hana Robinson, Duke Ellington Orchestra
 
 
Turné věhlasného Duke Ellington Orchestra se přesunuje z jara na září tohoto roku

Jediný oficiální a uznávaný orchestr, jenž uchovává odkaz velikána rané swingové scény - Duke Ellington Orchestra, přijede do Prahy místo původně plánovaného 19. dubna až v září. Příčinou je přeložení celého evropského turné tohoto předního big bandu jeho americkým managementem. Příznivci Ellingtonovy hudby však o umělecký zážitek nepřijdou – jeho autorské skladby a nezaměnitelná hudba v podání těchto vynikajících hudebníků zazní ve Velkém sále pražské Lucerny v nově potvrzeném termínu 28. září. Již zakoupené vstupenky zůstávají nadále v platnosti. Platí to i pro vystoupení orchestru v Bratislavě, které proběhne 27. září.

 

Kromě hlavní hvězdy večera – jednoho z nejvýznamnějších a nejdéle působících světových big bandů - Duke Ellington Orchestra se návštěvníci mohou těšit na již avizované vystoupení talentované a chválené české šansonierky Hany Robinson, po jejímž boku se rovněž představí kontrabasista a baskytarista Antonín Šturma a hráč na saxofon a klarinet Petr Kroutil. Trio se zhostí čestné role zahajovatelů celého večera.

 

Vstupenky na koncert Duke Ellington Orchestra jsou nadále k dispozici exkluzivně v předprodejní síti Ticketpro. Jejich cena začíná na 850 Kč. V případě dotazů či nejasností ohledně vstupného je možné kontaktovat pořadatele koncertu, agenturu Mersey na telefonním čísle 541 240 623. Veškeré další informace na www.brnokoncert.cz.

Duke Ellington Orchestra, jehož koncert se uskuteční v novém podzimním termínu, slibuje ještě autentičtější zvuk a atmosféru, než tomu bylo na pražském koncertě před dvěma lety. Pro tyto vlastnosti ostatně patří těleso ke stálým hostům řady prestižních mezinárodních přehlídek a ceněn je i mezi odborníky specializovanými na tvorbu a interpretaci samotného Duke Ellingtona.

Uměleckou úroveň big bandu střežil již Ellington, když od roku 1923 do roku 1931 hledal vhodné složení, zaměření i název svého tělesa. Duke Ellington and his Orchestra prošel křtem ohněm během hospodářské

krize, aby se stal tomuto výtečnému pianistovi a autorovi více než 2 tisíc jazzových skladeb oporou až do jeho smrti. Během své kariéry Duke Ellington získal 12 Grammy, tři z toho posmrtně. Orchestrem prošlo mnoho později slavných jazzmanů i těch, kteří této formaci dali přednost před sólovou kariérou.

Duke Ellington odstartoval kariéru v období „roaring twenties“, kdy s tradicionalistickou klasikou cloumala charlestonová horečka a kdy se začaly objevovat první příznaky swingového šílenství. Mnohé hudebníky výrazně ovlivnila i další vývojová stadia jazzu od bebopu až po současnost. Duke Ellington nové vývojové trendy vnímal a vstřebával, ale jen natolik, aby neutrpěla osobitost projevu jeho orchestru a aby neovlivnil originalitu vlastní tvorby, kterou raději označoval za „americkou muziku“ než za jazz…

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016