REPORT

 

Report ze Svojšic od Sannyho

Sobotní počasí bylo stejně proměnlivé jako světla na hlavní Techno.cz stagei. Ani to mne však neodradilo od návštěvy mého prvního open airu v roce 2004. Příroda se nakonec umoudřila a noční obloha plná zářivých hvězd zpříjemňovala clubberům zážitek z tohoto 'legendárního' techno eventu.

 

Po loňském zážitku při setu DJe Funa jsem se i letos o něco více soustředil na houseovou stage, kde tentokrát jako hlavní hvězda vystoupil DJ Colin Dale. Když k tomu přičteme ještě obsazení třetí jungleové stage, bylo opravdu z čeho vybírat.

svojskyJak již bylo letos hodně dlouho dopředu avizováno, tyto Svojšice byly, jsou a asi ještě i dlouho budou unikátní počtem vystupujících live actů. Zpočátku jsem se toho trošku obával, ovšem po vstupu do areálu kolem půl jedenácté, jsem zjistil, že oproti loňsku je to příjemná změna. V té době hrál tuším Echoplex a jeho live vystoupení mne nadchlo. Jeho set se mi zdál hodně "happy", s podmanivým, houpavým rytmem, který na mě působil uklidňujícím dojmem. Což, jak jsem záhy zjistil, se některým jedincům zdálo až příliš, a tak netrpělivě očekávali nástup Agenta.

Na Lucky House Stagei, která i letos byla schovaná pod stanem, se staral o rozjezd DJ Hech z pardubického U Merkura soundsystému. Jeho set poskládaný z příjemných groovy houseových desek nutil každého, aby se jen malinko usmíval. V jeho setu jsem zaznamenal spoustu mnou oblíbených desek. Příjemně nalaďen jsem zamířil i na třetí jungle stage, kde právě všem přítomným řádně masíroval sluchovody kolega Hecha od merkuráků DJ Vaant. Škoda jen, že ještě přitom nestíhal MCkovat :) to by byla paráda ...agentlive

Na Techno.cz stagei se všechno pomalinku schylovalo k vystoupení asi nejočekávanějšího "laifka" podle ankety našeho serveru - DJe Agenta. Ani ten nezůstal pozadu za Echoplexem a příjemně překvapil. Začátek byl opět težký. Hluboký tón úvodní smyčky dával tušit jakým směrem se bude jeho vystoupení ubírat. Způsob, jakým Agent dokázal spojit plochy bez beatů s rytmickými hutnými plochami mne velmi zaujal. Prostě byla to taková dokonalá skládačka, kde všechno do sebe přesně zapadalo.

Jelikož se mi zastesklo po něčem veselejším, zašel jsem se podívat na Lucky point, kde právě roztáčel placky Dan Walterstein aka DJ Dan Cooley. Myslím, že asi i víc lidí ocenilo jeho zařazení na lineup kolem půlnoci. Tento DJ mne potěší nejvíce, když to nejméně čekám :) A přesně tohle se mi stalo na letošních Svojšicích. Na předchozích dvou parties, kde jsem měl možnost Dana slyšet, mě trošku zklamal výběrem desek, ovšem tentokrát tahal z kufru jednu veselejší věc za druhou. Nejlépe bych to asi popsal třemi slovy - veselé, melodické, groovy. Takové bylo vystoupení Dana Cooleyho na Svojšicích.

philipAle abychom nebyli moc happy, přesuňmě se do jungle stanu, kde hrál, lámal, scratchoval a dokonce snad i zpíval Philip TBC. Jeho dredatá hlava se ztrácela za bariérou junglistů všemožného věku i pohlaví a já sám jsem se nestačil podivovat nad jeho technikou mixu a scratchingu. Dostatečně nalomen jsem se vydal zpět na Techno.cz stage, když v tu chvíli někdo zřejmě zařadil do svého setu pořádnou pecku, kterou nepobraly místní jističe a celý areál zhruba na minutku potemněl. Vždy připraven - toto osvědčené heslo skautů si zřejmě nepamatoval zvukař (jestli tam vůbec nějaký byl) na Lucky House Stagei, protože Josef Sedloň, který vystřídal Dana Cooleho, hrál dobrých pět minut jen sám pro sebe se zapnutými odposlechy. Ovšem clubbery to neodradilo a rádi počkali na jeho breakbeatový set v plné síle.

Já jsem to nevydržel a vydal se na hlavní stage podívat, kdo že to tam žije. V tu chvíli se vyjímečně za gramofony pohupoval DJ Boss a bylo na něm vidět, že obecenstvo nemá vůbec v úmyslu šetřit. Však to také svojšické publikum řádně ocenilo. Jen nechápu, jak někdo může vydržet pokyvovat hlavou do rytmu okolo 145 BPM déle jak hodinu... no kdo umí, ten umí... nebo jak to je :)

Jelikož už bylo hodně nad ránem a venkovní teplota nebyla zrovna moc vysoká, rozhodl jsem se navštívit lucky stánek, kde právě začínal Colin Dale. Po minulém Mácháči jsem očekával spíše techno, ovšem Colin předvedl, jak se umí skvěle adaptovat na prostředí. Po breakovém setu Josefa Sedloně postupně beaty narovnal a začal hrát příjemný funky house. Já už jsem poměrně unaven do konce jeho setu bohužel nevydržel a prokřehlý jsem se vydal hledat svoji motorovou plechovku do bahnitého parkoviště. sedlon

Celkové hodnocení festivalu pro mě vyznělo kladně. Oproti loňsku mne velmi zaujala hlavní stage, kde se prezentovala inteligentní taneční hudba. Co se týká organizace, nemůžu pánům Džejárovi a Agentovi a jejich teamu nic vytknout. Záchodů bylo dost, fronty skoro žádné. Oceňuji i pestrou nabídku jídla, pití a dostatek míst k sezení. Co se týká zvuku a světel, tradičně na vysoké úrovni, snad jen na jungleové stagei mohlo těch světel být o něco více, ale to je pouhý detail, že :) Čekání na déšť se vyplatilo a nám nezbývá než se těšit na Svojšice s pořadovým číslem 6.

+ organizace
-  čistota wc
+ malé fronty na barech
-  ceny na barech
+ nabídka jídla
+ světla a zvuk

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016