REPORT

 

Videa z Beats for Love 2024 od ronnyho

Tak máme za sebou již 10. ročník nejlepšího českého festivalu Beats For Love, který se konal opět v úžasném prostoru v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Festival proběhl začátkem července a přivítal přes 500 umělců z celého světa. Navšívill jsem ho v průběhu všech 4 dnů a byl to zážitek na celý rok a to čekání na další ročník bude docela těžké... :) 

 

Akreditace proběhla ve středu docela rychle. Nacházela se opět ve stanu, kde byl i dostatek obsluhy a tak vše proběhlo bez čekání. Stačilo podat občanku a pásek byl již na ruce. Novinkou pro letošní rok bylo čipování vstupu a výstupu z areálu. Ihned po vstupu na každého návštěvníka dýchlo to kouzlo tohoto jedinečného prostoru. Tak jsem rychle proletěl areál a mířil k Love stage, kde se prostor značně zvětšil, což hlavně v dalších dnech návštěvníci určitě ocenili. Tato stage byla jednou z nejhezčích, které jsem na festivalech viděl. Letos to bylo opět v podobném stylu jako v předchozím ročníku, znovu nádherně bilkala všemi možnými barvami s opět masivní projekcí a silným zvukem po celou dobu konání tohoto open airu. Novinkou pro letošní rok byl přesun techno pódia na nové místo a to kousek od Future stage. Za mě určitě výborný krok! Pořadatelé si před akcí u návštěvníků udělali průzkum, a lidem chybělo více odpočinkových zón a placení bezhotovostně. Obě tyto záležitosti tak vzali letos v potaz a platit bylo možné pomocí karty, nebo mobilem. Po celé 4 dny to fungovalo bez nejmenších problémů... Pojďme k hudbě!



První den pro mě otevřel belgický DJ a autor mnoha popových hitů Felix De Laet, známý jako Lost Frequencies, který je za mě lepší producent než DJ. Jeho vystoupení bylo takové rozjezdové... Zazněly snad všechny jeho hitovky jako např. "Where Are You Now" nebo "The Feeling" a pořádná párty se tak rozjela až s nástupem dvojky W&W. Tito energičtí Nizozemci na chvilku udělali z Ostravy kotel sportovních nadšenců Oranjes. Publikum v Dolních Vítkovicích totiž při show, která trvala hodinu a půl, skákalo ze strany na stranu, zpívalo, nebo synchronizovaně mávalo rukama. Z reproduktorů duněla oslavná píseň na pilota formule 1 Maxe Verstappena i melodie dobře známé fotbalovým fanouškům třeba z aktuálního nizozemského tažení na mistrovství Evropy. Jen kulisy nebyly oranžové, ale festivalové, tedy zlatočerné. Dvojice W&W přitom dokázala zremixovat i jiné pecky. "To, že na Beats for Love zněl upravený popový hit skupiny Coldplay "Viva la Vida", zase tak zvláštní není, ale zremixovanou Mozartovu Malou noční hudbu jsme tady asi ještě neměli," usmíval se po tomto dnu programový ředitel festivalu Jiří Ramík. V jejich show nemohl chybět ani remix aktuálního songu, který se snad hraje všude, a tím je "Pedro" od Jaxomy x Agatino Romero x Raffaella Carr.




Mé kroky následně vedly do techno stanu, kde měl hrát anglický řezník Dax J. Jeho vystoupení kvůli změnám v programu začalo o něco dříve, než mělo, a tak mi muselo stačit jen 45 minut. Bohužel v první den zde nebyl ještě idealní zvuk, ale i tak to bylo techno pěkně od podlahy, jak má být.



Druhý den byl již pestřejší a na hlavní stage se hrál jak Drum´n´bass, Techno, tak i House. Od 20:00 se představili Delta Heavy alias Ben Hall a Simon James. Solidní rozjezd, přičemž svůj set zakončili songem "Ghost" z vlastní produkce. Pak následovala jedna pecka za druhou už v podání Roberta Etheridge aka Dimension. Svůj výborný set rozjel peckou "DJ Turn it Up" nebo "It's That Time".



Po jeho vystoupení se bohužel Love stage vyklidila, což mě dost zklamalo, protože teď přišlo to nejlepší z celého programu. Za DJ pult se totiž postavil muž v masce a tím nebyl nikdo jiný než vynikající producent z Německa - Boris Brejcha. Bože, to byla hudba na masivním zvuku - odpálila mě do nebe! Sám Boris svůj styl popisuje jako high-tech minimal a nemohly samozřejmě chybět ani skladby "Gravity" nebo "Up Down Jumper" a mezi poslední songy patřila i aktuální novinka "Vienna" z alba "Level One".



Pak se prostor opět zaplnil a dav přilákal švédský DJ a producent Eric Prydz, autor nesmrtelného hitu "Opus". Hudební a laserovou show muže, který stál u vzniku slavné skupiny Swedish House Mafia, nezhatil ani drobný závěrečný déšť. A paradoxně začaly padat kapky právě ve chvíli, kdy pršelo i v animacích na velkoplošných obrazovkách. S trochou nadsázky je tedy možné říct, že Eric Prydz měl své představení opravdu sladěné. "Zatímco první den festivalu bývá vždy takový rozehřívací, teď už jsme se opravdu rozjeli na plné obrátky," dodal následně ředitel Beats for Love Kamil Rudolf.



Své vystoupení začal Eric Prydz remixem "Personal Jesus" od legendárních Depešáků, ale mé kroky vedly na techno stage, kde již hrál můj velký oblibenec a mistr acid techna Holanďan Reinier Zonneveld. Majitel labelu Filth on Acid je známý především živými sety, kdy svou hudbu přináší na pódiu pomocí bicích automatů a syntezátorů. A teď už byl zvuk opět výborný a mohli jsme si užít každý tón, který se na nás valil. Zaujal určitě aktuální novinkou "Bouncing Ball", která šlape neskutečně! Mezi ty nejlepší v setu patřila i skladba "Resurrection", pod níž je podepsán Edward Artemiev. To byla panečku euforie a návrat do minulosti. Bohužel únava byla již dost velká a tak mi uniklo vystoupení No Money s Elvisem.:(




Prosluněný pátek pro mě otevřel hvězdný Andy C na hlavní stage a určitě to byl opět výborný set. Já však spěchal za Ferry Corstenem na Future stage...

 

Už po příchodu na mě dýchla neskutečná atmosféra v zaplněném stanu. Už dlouho jsem nezažil, že by se lidi bavili a skákali jak za starých časů. Ferry byl opět ve výborné náladě, set si užíval a my s ním. Jak začala znít hymna letošní akce ASOT "Destination", stan se přímo vznášel v totální hudební euforii. Song vznikl ve spolupráci s nej DJem Arminem van Buurenem. S "Out Of The Blue" jsme se zase na chvilku přenesli do roku 2010, kdy používal alter ego System F. Ve stanu jsem tancoval až do ranních hodin a byl to velmi příjemný trance večírek.




V sobotu v areálu proudilo neuvěřitelných 50 tisíc fanoušků a sám ředitel festivalu Kamil Rudolf si pochvaloval, že víc lidí se v areálu během Beats for Love během jediného dne nikdy nepohybovalo. Ano, open airu pomohlo, že pro jubilejní ročník výrazně navýšil kapacitu a tím pádem mohl prodat i více vstupenek. Hlavně díky takřka vyprodanému závěrečnému dni padl i celkový divácký rekord z roku 2022. Na Armina van Buurena a další tehdy přišlo 160 tisíc lidí, letos se součet zastavil na čísle 162 tisíc a několika stovkách k tomu. "Je to pro nás skvělá vizitka a ocenění naší práce. Zároveň to ale bereme s pokorou. Ano, radujeme se z krásných 10. narozenin. Odpočineme si, ale velmi brzy začneme chystat 11. ročník," řekl Kamil Rudolf, který v čele Beats for Love stojí od roku 2013, kdy se v Dolních Vítkovicích konala první akce.




Areál byl plný už od mého příchodu, kdy začínala hrát anglická zpěvačka a skladatelka Rebecca Claire Hill, lépe známá pod svým uměleckým jménem Becky Hill. Spolupracovala na spoustě hitů, ale než naživo si ji bohužel raději poslechnu doma. Její živák totiž nebyl moc záživný, ani její zpěv nebyl to, co bych očekával. Z alba "Believe Me Now?", které vyšlo v letošním roce, zazněl song "True Colours" nebo "Outside Of Love" ."Afterglow" je dalším úžasným songem, který dala dohromady s Wilkinsonem. Pak následovalo britské elektronické duo Chase & Status, autoři nesmtelného hitu "Baddan", který rozsekal dav a přivedl ho k totální auforii. Nechyběl track "Selecta" a starší "Blind Faith". Parádní vystoupení plné energie!



A pak nastal čas pro toho, na koho přišel rekordní počet návštevníků. Ti si ale museli počkat asi 30 minut, protože se hlavní stage speciálně pro něj přestavovala. David Guetta svou show odpálil přesně v čase, jaký byl uveden v programu a dav šílel! "Sexy Bitch" byl jeho prvním songem,  pak "Satisfaction" od Benny Bennasi a spousta dalších hitovek. Guettu jsem slyšel již mnohokrát a v Ostravě mě tedy moc nepobavil, ale lidi kolem mě byli jiného názoru a pařili jak o život. Závěr festivalu obstaral na techno stage Dubfire.



Jak pořadatelé slibovali, tak pro spoustu lidí připravili ty nejlepší 4 dny v roce a i u mně tomu tak určitě bylo. Musím je i letos (ostatně jako každý rok) pochválit a smeknout klobouk, jak festival funguje a posouvá se pořád dopředu. Ještě jednou díky a uvidíme se v roce 2025 opět začátkem července.

ronny

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016