CLANEK

 

Greenpeace skládá “Soundtrack pro planetu”

Ekologická organizace Greenpeace vyhlásila hudební soutěž. Ke kulatému výročí 50 let od založení globální organizace a 30 let od začátku působení české kanceláře připravuje kompilaci "Soundtrack pro planetu", na kterou již věnovali svou skladbu například Ben Cristovao s Lukášem Turzou, Josef Sedloň & Sonority a Himalayan Dalai Lama. Připojit se k nim nyní mohou i další hudebníci - v rámci soutěže, která potrvá do 25. dubna.

 

S právě připravovanou kompilací "Soundtrack pro planetu" je spojený i contest. Soutěžící mají k dispozici zvukovou banku se zvuky, které nahráli lidé z Greenpeace během svých expedic po celém světě - právě jejich použití v autorské skladbě je podmínkou pro účast v soutěži. Vítěze vybere Greenpeace společně s umělci, kteří na kompilaci spolupracují. "Soundtrack pro planetu" vyjde na všech hlavních digitálních platformách, distribuci zajišťuje společnost Championship.

Himalayan Dalailama

Kompletní informace ke contestu Greenpeace včetně zvukové banky jsou zde.

Hudba hrála v historii celosvětové organizace významnou roli. Když v roce 1970 plánovala malá skupina ekologů a aktivistů expedici proti odpalování jaderných zbraní, byli to právě hudebníci, kdo pomohl vybrat finanční prostředky na pronájem staré rybářské lodi a další nezbytné výdaje. Na úspěšném benefičním koncertu ve Vancouveru tehdy vystoupili Joni Mitchell a James Taylor. A právě na základě této první mise vznikl fenomén Greenpeace.

Josef Sedlon

V průběhu dalších padesáti let kampaně Greenpeace podpořila a na ekologická témata upozornila celá řada hudebníků, i těch nejznámějších - například U2, Kraftwerk či Public Enemy. Skladatel Ludovico Einaudi hrál svou skladbu dokonce na plovoucí plošině v Severním ledovém oceánu a Thom Yorke z Radiohead vytvořil pro Greenpeace skladbu "Hands off the Antarctic" pro kampaň na ochranu světových oceánů.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016