CLANEK

 

Čtvrté album Hidden Orchestra lze objednat

Katalog vydavatelství Minority Records byl obohacen o čtvrté album britských Hidden Orchestra s názvem "Creaks Soundtrack", jenž vychází ve formátech 2LP a CD 20. listopadu, avšak již nyní je uvolněno do předprodeje v e-shopu vydavatelství.

 

Hidden Orchestra - "Creaks Soundtrack" 2xLP / CD obsahuje:

― 2xLP 180 gram audiofilský vinyl transparentní světle modré barvy
― 6  grafických listů o rozměrech 29x29 cm s reprodukcemi ilustrací Radima Jurdy a Jana Chlupa
― masivní plnobarevný rozkládací obal s gramáží 350 gr/m2 a sametovou laminací
― kupon s kódem pro stažení alba ve formátu FLAC
― CD v plnobarevném digipaku se sametovou laminací a šestistránkovým inlayem

Album je již nyní celé k poslechu na všech streamovacích službách. Všechny předobjednávky automaticky získají možnost okamžitého stažení alba ve formátech FLAC, ALAC a MP3. Předpokládané datum odeslání všech předobjednávek je týden před oficiálním datem vydání 20. listopadu.

Pražské studio Amanita Design uvolnilo toto léto svou novou puzzle adventuru Creaks. Tentokrát k vytvoření soundtracku angažovali Joe Achesona (aka Hidden Orchestra), který se vydal po stopách dua DVA a Joeova dlouholetého přítele a spolupracovníka Tomáše Dvořáka (Floex). Pro samotného Joea to svým způsobem byla zcela nová promyšlená hra, neb tentokráte bylo cílem vytvořit jakýsi nekonečný soundtrack, kdy hráči mohou jednotlivé úrovně hrát několikrát, a tak musely vzniknout i další hudební alternace, opakování struktur motivů a remixy původních verzí jednotlivých skladeb. "Každá z postav ve hře je reprezentována jiným nástrojem - například výběrem různých citer pro hlavní postavu. Hudba ve hře odráží postup v čase v krásném ručně kresleném uměleckém díle hry a stává se tím složitější, čím jsou i hádanky komplikovanější," prozrazuje na úvod sám Joe Acheson. Hudební mozaika na Creaks je tak velmi rozmanitá a nabídne tvůrčí rozlet, jež nese rozpoznatelný rukopis Hidden Orchestra. Ten nabízí kaleidoskop od minimalistických jazzových improvizací nejenom pro sólový klavír přes rozmanitější orchestrace pro dechy a smyčce až po konceptuální kompozice hnané v elektronickém podkladu. Hudba tak zevrubně kopíruje herní nástrahy a složitost jednotlivých levelů. "Začínáme téměř v primitivním světě, kde je hudba většinou tvořena jednoduchými nástroji starého stylu (citery, flétny, bicí nástroje) a některými domácími nástroji (laditelné zvonkohry vyrobené z rozloženého glockenspielu, harfa z kráječe vajec). Poté pokračujeme do gotického / barokního světa plného zvonů, varhan a sborů. Pak klasický svět, kterému dominují klavíry a strunné nástroje, a dále tu máme elektronický vesmír plný textur, rytmů, basových linií a melodií vytvořených na modulárním syntetizátoru, a nakonec skončíme ve futuristicky temném a magickém universu plném basklarinetu," vyjmenovává Joe jednotlivé detaily.

Hidden Orchestra

Pro každou úroveň hry takto vznikaly nové verze, remixy, reverze a Joe Acheson se sám několikrát přesvědčil, že jej uvažování nad tímto multidimenzionálním mikrosvětem dovedlo k novým formám kompozičních technik a využil i možnosti softwaru pro vytváření adaptivní hudby (na základě vloženého základního algoritmu). Ve finále bylo poskládáno přes šest hodin hudebního materiálu, ze kterého posléze určitou rešerší a produkčními úpravami vykrystalizovala ohraničená forma pro vydání jediného alba, v němž ale participuje i logika hry Creaks. K natáčení byla použita celá řada nástrojů a Joe neváhal pozvat nejenom své tradiční spolupracovníky, mezi nimiž nechyběli Poppy Ackroyd a bubenické duo Tim Lane s Jamie Grahamem, ale mezi pozvanými se objevují již zmíněný Tomáš Dvořák (klarinet), Jack McNeill (klarinet, basklarinet), Rebecca Knight (cello), Yvo Ackroyd Acheson (shakers), Ali Tocher (zvonkohra, zither-box perkuse), Su-a Lee (cello) a Phil Cardwell (trubka).

Soundtrack čítá rovných jedenadvacet položek. Prvních patnáct se dostane i na fyzickou podobu "Creaks" na 2LP a CD. Zbývajících šest se objeví coby bonusy ke stažení nebo jsou součástí celého balíku na všech digitálních platformách. O mastering se postaral osvědčený Matouš Godík.

"Creaks Soundtrack" je čtvrté studiové album Hidden Orchestra, které následuje po "Night Walks (2010), "Archipelago" (2012) a "Dawn Chorus" (2017). Loni pak éru nahrávky "Dawn Chorus" uzavřelo vydání koncertního záznamu "Live at Attenborough Centre for the Creative Arts". Za zmínku stojí i kompilace "Reorchestrations" (2015), kam Acheson seskupil své remixy pro spřízněné projekty. Efektní a virtuózní živá show Hidden Orchestra za poslední dekádu prošla desítkami zemí, kde odehráli stovky koncertů s proměnlivou sestavou hostujících hráčů za použití poutavých vizuálních efektů.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016