REPORT

 

Report z festivalu Shotgun 2017 od sody

Druhý zářijový víkend již tradičně patřil festivalu Shotgun v Hrádku nad Nisou. Na trojzemí Německa, Polska a Česka se uskutečnil svátek nezávislé elektronické hudby. Slyšet jste mohli současná jména nekomerčního drumandbassu a techna...

 

Rok co rok se těšíme na poslední festival léta Shotgun. Nejen pro jeho vytříbený program, který jinde na našem území budete jen těžko hledat, ale i pro jeho rodinnou atmosféru. Navíc prostředí areálu Kristýna jen podtrhává skvělou akci! Jen to počasí by mohlo být lepší, ale my, stálí návštěvníci, jsme si už tak nějak zvykli, že jeden rok se sluníme na pláži a další rok klepeme kosu. Nezbývá než se zahřát a rozproudit krev v kotli.

Shotgun 2017

Stejně jako v letech minulých i tentokrát byly připraveny dva velké párty stany. V jednom zněly lámané beaty a na hlavní Shotgun stage se hrálo techno nebo minimal. Shotgun je známý i svojí vizuální show a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Volný průběh stage měla na starost pražská formace R/RFM, Shotgun stage pak stálice Stroy. Ta nás svojí vizuální show opět dostala do kolen. Jen těžko se dá popsat atmosféra, kterou umí Stroy vytvořit. Letošní ročník byl ve znamení obyčejných nafukovacích balónků, které se změnily na živoucí obraz. Za DJs se nacházely ve velké síti balónky, které byly rozhýbány větrákem. Změny osvětlení nebo projekce pak dávaly balónkům život, takže se nemohlo stát, že byste viděli jeden obraz dvakrát. Stroy mají navíc skvělý cit pro načasování a tím dotvářejí neopakovatelnou atmosféru, která vás neomrzí. Něco takového se nedá moc popsat, to se musí vidět! A co teprve slyšet...

Shotgun 2017

Organizátoři pro nás letos připravili ten nejlepší zvuk, který se momentálně dá sehnat, a to dokonalý FunktionOne. Ten byl tak silný, že i v zadních řadách nám to přeházelo vnitřní orgány. V pátek nás nejvíce zaujal berlínský DJ a producent pocházející z Londýna Call Super. Jeho jméno je úzce spjato s nizozemským labelem Dekmantel Records nebo se značkou The Trilogy Tapes. Na hraní dostal prostor celé čtyři hodiny a že stály za to! Atmosférické techno střídal house nebo až šamanské techno rytmy, které nás nenechávaly v klidu. Několikrát jsem se ocitl v transu a očividně jsem nebyl sám. Call Super má ten skvělý dar vystihnout atmosféru, z pomalejších snových nálad jsme rázem byli rozsekáni syrovým technem a naopak. Podle ohlasu návštěvníků to bylo pravděpodobně vystoupení festivalu, na které se jen tak nezapomíná!




Sobotní odpoledne patřilo odpočinku v kempu Kristýna, který se každý rok stává útočištěm party people nejen z naší republiky, ale třeba i z Německa. Kemp má svoji rodinnou atmosféru, z různých koutů se ozývá hudba nebo zavání gril, abychom si zkrátili čas čekáním na večer. Těšili jsme se na stálici Shotgunu Elektrabela, který si střihl set s Dialectem. Kluci se za mixem střídali, takže jejich set byl pestrý a pěkně to odsejpalo. Nejlepší set večera ovšem byl od polské DJky jménem Olivia. Ano, čtete dobře... I z těchto koutů Evropy může přijít skvělá hudba!

Shotgun 2017

Olivia zahrála techno set, který parádně gradoval. Kombinovala syrové techno s elektrem, to vše zahalené v acidovém kabátu. Chvílemi to řezala tak, že jsem si říkal, že za mixem nemůže být křehké stvoření. Z Lipska dorazil Leibniz, jehož live vystoupení nemělo chybu! Bavilo mě střídání známých tónů, které lovil ze svého mixu i jeho precizní technika mixování. Samply se velmi rychle měnily, takže jeho set měl ten správný spád. Tolik k těm nejzásadnějším vystoupením festivalu, které mohly být pro každého jiné, ale účel splnily na výbornou! Zbývá jen dodat: "Za rok na viděnou a tentokrát už na prosluněném Shotgunu?!" :)


soda

foto: Volejníček Jan, Ondřej Tůma

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016