REPORT

 

Report z festivalu Rosnička od sody

Poslední červencový víkend patřil sedmému ročníku festivalu Rosnička. Stejně jako roky minulé, i letos nabízel vytříbený program. Slyšet jsme mohli reggae, ska, hip-hop, house, techno, drum´n´bass. Počasí nakonec vyšlo na výbornou, organizace šlapala, jak měla, a po celou akci panovala uvolněná atmosféra...

 

Festival Rosnička mám v hledáčku už delší dobu hlavně pro jeho nekomerční program, ale až letos jsem se mohl zúčastnit alespoň části akce. Ta se již tradičně konala u rybníka Rosnička u Svitav. Areál festivalu byl perfektně zapasovaný do okolní přírody, hlavní stage v jakémsi přírodním amfiteátru a Club stage umístěna v těsném sousedství pláže rybníka, což skvěle dotvářelo zdejší atmosféru. Kvůli pracovním povinnostem jsme do areálu dorazili až po jedenácté hodině večerní, kdy na hlavním pódiu hrála jedna z našich nejlepších reggae/ska kapel Fast Food Orchestra. Ta nezklamala, ale ani nepřekvapila. Nevím, zda vystoupila v plné sestavě, ale něco mi tam chybělo... Že by to byl Dr. Kary, který s "fastfúdama" hostuje?

Festival Rosnička

Nás více zaujala Club stage, kde probíhal MUAH showcase, což je parta lidí na ose Brno-Drážďany, kterou spojuje stejný styl hudby. Jejich tech house a minimal nás hodně bavil, na co jsem se ale těšil nejvíc, to byl Leoš Hort aka HRTL, podle mě momentálně náš nejlepší liveact! Jeho nápaditost a cit při tvoření hudby se jen tak nevidí... Mohli jsme slyšet atmosférické techno nebo zasněný ambient, ale pokaždé jeho produkce vháněla úsměvy do tváří zdejších party people. Leoš je velký talent, o kterém ještě hodně uslyšíme!

Festival Rosnička

Dalším velkým lákadlem byla Polygon crew, která pořádá stejnojmenné párty zaměřené na temnější techno, jež přijela reprezentovat i sem. Sobotní odpoledne mě přesvědčilo o tom, že na tomto festivalu se podílí parta dobrovolníků, díky kterým má festival svoji neopakovatelnou atmosféru. Všude je cítit to nadšení a láska k hudbě, která nás všechny spojuje. Žádné reklamní plochy, žádní politici nebo prodejci kdejakých cetek. Panuje zde přátelská atmosféra, nikdo vás za nic neprudí, všichni mají úsměv na tváři, protože si to sem prostě přišli užít. A o to tu přece jde! Program byl tak pestrý, že si každý přišel na své. Potěšilo mě, že dorazilo hodně mladých lidí. Poslední dobou už to vypadalo, že se mládež nechodí bavit, to však zdejší omladina rozhodně vyvrátila... Mladší publikum přišlo asi hlavně na hip-hop, ale nakonec zůstalo i na techno. Každou noc se tančilo až do ranního kuropění.

Jimmy Pé

Sobotní počasí nemělo chybu! Sluníčko pálilo a za poslechu příjemné house music jsme relaxovali na pláži. Škoda jen, že se tady kvůli špatné kvalitě vody nedalo koupat. Až západ slunce nás přesvědčil o tom, abychom okoukli dění na hlavním pódiu. Tady už předváděli to nejlepší Urban Robot. Držitelé ceny Anděl za rok 2015 kombinovali hip-hop a reggae s tvrdšími elektronickými styly, čímž vytvářeli svůj originální sound. Dalším, kdo nás zaujal, to byl slovenský DJ a producent Jimmy Pé. Jeho live set neměl chybu! Známé tracky hrál tak, že jste je ještě zaručeně neslyšeli a k tomu rychlý mix plný originálních samplů a efektů. Jimmy umí plně využít dnešních možností digitální doby, je to velký bavič a sympaťák, kterému se z pódia moc nechtělo. :)

Festival Rosnička

Zbytek sobotní noci se nesl v duchu zlomených beatů na hlavní Rosnička stage a rovných live vystoupení na vedlejší Club stage, ale to už jsme znaveni rytmy opouštěli tento skvělý open air. Festival Rosnička se koná na krásném místě, pořádají ho dobrovolníci, kteří mají vytříbený hudební vkus, a díky tomu všemu má svoji neopakovatelnou atmosféru. Proto dávám palec nahoru a těšíme se za rok na viděnou!

soda

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016