REPORT

 

Report z akce Acidelika Open Air 2017 od Lenky

Příznivci "milého undergroundu jménem Acidelika" se o víkendu 16. - 18. června 2017 sjeli do rekreačního střediska Růžená v jižních Čechách na šesté pokračování techno festivalu. Nadšenci podstoupili různě dlouhou cestu z ČR, ale i z ciziny. Organizátoři ze Spiritual soundsystému se nám za to cestování následně odměnili pečlivě připraveným festivalem, kde jako headlineři vystoupili: Furfriend live, DJ Ze MigL, Dave Tarrida a Hanno Hinkelbein. Acidelika je však festival, kam se nejezdí uctívat hudební hvězdy, festival byl totiž hvězdný jako celek...

 

Open air Acidelika jsem navštívila poprvé v roce 2012 a musím uznat, že od té doby pořadatelský tým ze Spiritual soundsystému udělal v organizaci svého festivalu velký posun. Jasně, že by všechno mohlo být nablýskanější a dokonalejší, ale o to organizátorům nejde... Většinu kolem svých akcí si vymýšlí a realizují sami. O hudební stránku festivalu se stará DJ Ghándí s týmem svých nejbližších, dekorace má na starosti Spord Ufo. Akce pořádají přirozeně z nadšení a z lásky k elektronické hudbě. Za realizací pak stojí dřina a spousta volného času věnovaného přípravám. Organizátoři si vybírají hudební hosty, kteří se pohybují na poli undergroundu, a zároveň se jedná o časem prověřené stálice elektronické hudební scény. Rozhodně zde tedy neuslyšíte žádné "rychlokvašky", ale ani žádné novátorské experimenty.

Acidelika Open Air 2017

Festival si za roky svého pořádání získal hodně fanoušků z Čech i z ciziny, kteří se na něj jezdí bavit, pomáhají jako dobrovolníci s přípravami nebo festival nějak jinak podporují. Na Acidelice byl hodně sympatický pocit svobody pramenící ze vzájemné důvěry mezi organizátory a návštěvníky festivalu. Neomezovalo nás oplocení, ochranka, zákazy, žádné reklamy, hostesky s ochutnávkami nejrůznějších produktů apod. Open air také neměl žádného velkého sponzora. Jedinými sponzory zde byli: Spiritual soundsystém, Radio 1, 100% acid a všichni blázni kolem. :) Asi nejlépe to shrnula děkovná slova organizátorů: "Připravujeme to pro vás, jak nejlíp umíme, a především od srdce, s radostí a s láskou k hudbě. Zároveň je to velká dřina a hodně psychického vypětí. Jenže vy nám to potom vracíte úsměvy, děkováním a všeobecnou podporou. Tím se nám naše ztracená energie zase vrací zpět... Děkujeme za bezproblémový průběh akce, za slušné a lidské chování, za udržování pořádku a čistoty v celém prostoru, za podporu na baru a celkově za kultivovanou úroveň a za spoustu srandy! :)"

Acidelika Open Air 2017

A jak se tedy povedla ta letošní letní Acidelika? Už před příjezdem do areálu RS Růžená nás vítaly barevné dekorace, které zůstaly po minulých akcích Spirituálů. Zdobily příjezd a zároveň pamětníkům připomínaly minulé ročníky. Dalšími dekoracemi byla vyzdobená vysoká táborová brána u vstupu. Během rychlého stavění stanu v dešti jsem si všimla vychytávky: na přilehlém rybníčku plavala slova vyřezaná z polystyrenu: "Music in your soul" – heslo všech akcí Spirituálů. Počasí se umoudřilo a já jsem se pomalu nechávala vtahovat do útrob samotného festivalového organismu. Jeho srdcem byla Acidelika stage, která tepala hlavně v rytmu techna. Uvnitř prostorného šapito se nacházela vizuálně povedená stage, jejíž konstrukce byla vyrobená z masivních bambusů a ozdobená mnoha povedenými malbami z dílny Spord Ufa a Twixe. Barevné vyznění maleb se pak měnilo díky projekci a střídání světel.

Acidelika Open Air 2017

Druhým důležitým hudebním místem byla Spiritual víkend stage, odkud po celý víkend "vysílali" moderátoři pražského Radia 1 (např. Jarda Dušek, Stanzim, Nitrous, Abu, Moreti nebo Myclick). Doplnili je Dash, Raveboy, Spord, Yan a další. Třetí stage byla od uskupení Cybernetic system a byla zaměřena na psychedelické podoby elektronické hudby. Jednalo se o kupoli, plachty a digitální projekce, které fungovaly jako jednotný celek. Uprostřed celého festivalového dění stál jako pevný maják bambusový objekt z dílny BAMBOO element.

Acidelika Open Air 2017

Páteční noc na hlavní Acidelika stage rozjížděli Raveboy a Yukimura. Dávali si "obíhačku" po dvou deskách, hlavní slovo měly elektro a breakbeat, kombinovali old school s aktuálními deskami, pohodičky s tvrdšími kousky. Rychlejší techno přišlo až s prvním zahraničním hostem DJ ZeMigLem, rodákem z Portugalska. Set tohoto techno veterána byl hodně energický a pestrý. Techno desky odlehčoval různými hitovkami, které nás bavily. Stan byl zaplněný tančícími lidmi, atmosféra skvělá, a panu MigLovi se moc nechtělo opustit místo za gramcema, kde se na dlouhé hodiny uvelebil. Díky tomu mělo vystoupení dalších zahraničních hostů Furfriend zpoždění. Zhruba v 05:30 si Furfriend, neboli chlupatí kamarádi, nasadili svoje originální paruky a mohla začít jejich live performance. Toto "zábavné a svými texty lehce úchylné psí techno duo" tvoří Dingo Tush (vokál) a Das Uberdog (hudba) a jejich originální vystoupení se opravdu musí zažít na vlastní kůži!

Acidelika Open Air 2017

Sobotní noc na hlavní stage rozjel celkem ostře DJ Ghándí. S nástupem dalšího zahraničního hosta Dave Tarridy se změnil techno sound. Jeho set jsem si osobně užila nejvíc ze všech vystoupení! Už vzhled tohoto pána dával tušit, že se jedná o jižana. Ano, pochází z Barcelony, ale od roku 2010 žije ve Vídni, kde tvoří muziku nejen pro svou vlastní značku Autofake. Jako další vystoupil Hanno Hinkelbein, oblíbený to host Acideliky. Během víkendu nám neméně dobře zahráli i Redcliff, Quickie, Bebe, Nana, Kredenc a další. Hudební produkce na všech hracích místech zněla nonstop po celý víkend, ale také se musí někdy odpočívat, že? ;)

Acidelika Open Air 2017

Rekreační středisko Růžená nabízelo dobré zázemí pro obnovu našeho unaveného těla po protancované party. Takže vyčůrat, pomodlit a spát. :) Přes den se daly dělat různé věci... Krásná jihočeská příroda s louky a lesy vybízela k výletu, ale většina z nás raději odpočívala, nebo si i nadále užívala festivalových radovánek. Kdo dostal hlad, mohl se najíst buď v jídelně nebo ve festivalovém stánku. V dobře zásobeném baru byly k mání různé drinky pro sobotní odpolední pohodu, odpočinek nabízela čajovna. Kdo chtěl být kreativní, mohl si nechat potisknout tričko v sítotiskové dílně...

Acidelika Open Air 2017

A jak vypadaly přípravy a realizace letošní Acideliky očima DJe Ghándího?

"Vzhledem k tomu, že nebylo možné opakovat Acideliku na stejném místě jako v minulých letech, museli jsme najít nové místo. Chtěli jsme zůstat na pomezí středních a jižních Čech, protože je zde krásná příroda a hlavně zde vznikl před cca 15 lety náš sound system a mnozí naši členové se zde také narodili... Zkrátka máme k tomuto kraji velmi pozitivní vztah! Sjednali jsme si tedy schůzku s majitelem RS Růžená a vysvětlili mu, o co se jedná. Následně jsme sjednali schůzku u pana starosty a věci se mohly začít hýbat směrem dopředu. Při hledání místa, kde se bude Acidelika odehrávat, máme vždy jednu důležitou podmínku: musíme tam mít nonstop přístup týden dopředu. V podstatě se tam všichni s celým realizačním týmem odstěhujeme a v tomto "přípravném" týdnu se realizují všechny myšlenky a plány, které máme na daný ročník připravené. Nejvíc času věnujeme v tomto týdnu realizacím dekorací, které jsou pro Acideliku po hudbě velmi důležité. Takže se staví stage, což pro nás neznamená jen postavit stan a zapojit sound system, ale především se stage dekoruje stejně tak jako celý areál a okolí. Na každý detail Acideliky vlastnoručně vyrábíme dekorace pod taktovkou Matěje aka Spord Ufo. On má na starosti celkový vizuál akce a já se starám o provoz festivalu, celkovou organizaci, propagaci, komunikaci a hudební program..."

Acidelika Open Air 2017

A jak vypadaly přípravy a realizace letošní Acideliky očima zmiňovaného Spord Ufa?

"Přípravy na letní Acideliku začaly hned po té zimní. 14 dní po Acidelice v Holešovické tržnici jsem přemýšlel, jak by mohla vypadat letní stage. Šapito bylo téměř jasné - bílý stan s dřevěnými kůly se na naši akci hodí nejvíc. Celou hlavní stage i celou Acideliku jsem chtěl směřovat přírodním směrem. V lednu jsem dostal nápad udělat to celé z bambusu. Půjčili jsme si bambusy od našich kamarádů a oslovili mého dlouholetého kamaráda Jana Mráze aka Twixe, aby nám pomohl s vizuálem. Tento rok jsme směřovali dekorace do hranatého, trochu hinduisticko či mystického stylu složené z ornamentů. Vznikly tři obličeje od Twixe, které díky skvělé spolupráci s VJs fungovaly na 100%... Materiály, které jsme použili - od bambusu přes "kapadesky“ z reklamy, po barvy z různých zakázek - jsou opět recyklát. Dekorace jsem připravoval od ledna do dubna ve svém ateliéru, kde i pracuji. Ve volných chvílích jsem shromažďoval a připravoval zbytky materiálu z velkých a komerčních zakázek, až toho bylo tolik, že se to postupně muselo začít odvážet do našeho skladu za Prahou. Než začala Acidelika, jezdili jsme skoro každý víkend pracovat na dekoracích a společně s celou partou jsme tvořili vizuál a řídili chod celé akce. Díky velké spolupráci s ostatními toho vzniklo velmi mnoho. Před Acidelikou jsme vezli dvě dodávky napěchované materiálem a věcmi, které zdobily areál festivalu od příjezdové cesty přes rybník, obě stage a skoro celý kemp... Další věcí, kterou bych rád zmínil, je spolupráce s crew BAMBOO element, která postavila na Acidelice bambusový objekt, sochu či maják a vytvořila spojnici mezi Spiritual stage a Acidelika stage a celým prostorem. Jednalo se o spojný bod, který byl naprosto dokonalým dílem obohaceným o šlehající plameny z vrcholu čtyř až pětimetrové věže. Oheň přitom mohl spustit kterýkoliv návštěvník párty jdoucí kolem. Ještě bych určitě zmínil spolupráci s VJs 2Kangoo, kteří se podíleli nejen výborným vizuálem, ale také technickou stránkou věci. Potom Duck The Mainstream, kteří rozhýbají vše do halucinogenních barev..."

text + foto: Lenka

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016