REPORT

 

Report z akce Planet Giegling od ahZ

Kolikrát se vám v životě stalo, že jste ještě druhý den po akci, ze které máte psát report, nevěděli, jak začít? Asi mockrát ne - nepíšete reporty z akcí... Je třetí den po akci, kterou pověst dalekosáhle předcházela, a já furt nevím, jak začít. Kdyby dopadla tak, jak pověst předpovídala, bylo by to snažší?! A dopadla tak? Proč pisatel napíná perex i čitatele? Kolikrát nás Giegling parta bude muset navštívit, abychom dohlédli do nejtajnějších zákoutí jejího hudebního vkusu?

 

"A kde je lineup?" ptal se netrpělivý chlapec v baloňáku. Ze tmy se přichomýtla a následně zazubila přední domácí DJka: "V srdiečku..." Aby vzápětí ladně odtančila do prostoru. Klučina nahrbil spodní ret. Vykouzlilo mi to na tváři úsměv a zavřel jsem oči. Prosím nerušit. Právě se nacházíme na druhém pódiu, je třeba kolem páté ráno a selekce je o něco pestřejší, než v hlavním sále.

Planet Giegling

Vlastně to bylo celkem překvápko zjistit, že menší sál, kde proběhly před párty lajvka, bude okupován těmi Giegling DJs, jež zrovna nehráli na hlavní. Alespoň tak jsme si mysleli, že to bylo. Nicméně internet prozradil, že tu menší stage v MeetFactory během podvečerního koncertu okupovaly společně projekty Ateq, Edward, Vril a Kettenkarussell a po zbytek noci pak Edward, Kettenkarussell, Leafar Legov a DJ Dustin a na hlavní jel Vril live, Ateq live a DJ Konstantin. Ale můžu se mýlit, zkontrolovat obličeje jsem si až dopředu k DJ pultu nešel. A vůbec, byl v tom cítit tak trochu záměr členů labelu představit se pouze hudbou a obrazy.

Planet Giegling

Celou prezentaci zahájil společný koncert. Ten proběhl mezi květinami za decentního osvětlení mnoha svíček ve sklenicích vsedě a hodně ambientně až noisově. Mrkněte sami na hezký záznam z tour, zastávky v gruzínském městě Tbilisi. Sám jsem se toho nezúčastnil, ale ze spolehlivých zdrojů bylo potvrzeno, že celkové vyznění bylo příjemně zasněné a chilloutové a v duchu dramaturgických zásad postupně gradovalo. Atmošku v prostoru doplňovala sada rozličně pověšených žárovek s fade in/out efektem a ještě něco, co vypadalo jako osvětlená neuronová spojení. Omezená kapacita sálu měla také své opodstatnění - polštářky pod zadek vyšly na všechny.

Planet Giegling

Posledně, tedy na podzim 2016, když se Giegling showcase v MeetFactory uskutečnil, bylo všechno poprvý. Bylo to nový, okouzlující, přirozená práce s výzdobou skvěle doplňovala hudbu, stejně jako legendární lustr to bylo blyštivé a hudebně barevné, veselejší a voňavější. To se tentokrát, půlroku poté, povedlo zas. Ale trochu jinak. Co bylo minule do žluta, bylo tentokrát bílé, co bylo červené, bylo modré a tak dále. Prostor, hudba i nasvětlení nám pocitově ochladly. Na hlavní, o které je nyní řeč, mejdan začal hodně noisově a temně, kopáky jen tak náznakem, někdo by to nazval dubtechno.

Planet Giegling

Oblíbené zářivky visely halabala v prostoru, semtam zasvítila dvojice bílých PARů a mlžnej kulomet zasytil komoru. Ta byla, krom světel, mlhy a, světe div se, stroboskopu, vyplněna i různými 3D objekty, kupříkladu kovovou mříží, průchozím čtyřstěnem z dřevěných latí, či pověšenými černými kusy látek. Navíc byly v levé části haly vyvýšené "prakťáky", kde se dalo sedět. Celkově tedy prostor na tento večer ztemněl a v tomto duchu se nesl až do rána. A hlavně, solidně se zaplnil už od půlnoci. Bylo cítit, že se zážitky z minula rychle po městě rozkřikly. Z čehož pramenil méně příjemný důsledek a to "fullhouse" na záchodech. Partičky ukecaných týpků čekajících na zakázané uvolnění a zoufalé, v šílené frontě stojící holky sledující jiné partičky, až vymašírují z kabinek. Naštěstí před klubem opět stál burgrstánek, takže kdo potřeboval čerstvý vzduch a voraz, mohl žvýkat a "trainspottovat" právě tam.

Planet Giegling

Čili, slovem závěrečným, Giegling je label mnoha nálad a poloh, a tentokrát jsme na párty Planet Giegling v MeetFactory měli šanci slyšet a vidět tu temnější a chladnější, která není mému srdci zas až tolik blízká, nicméně i tak musím akci hodnotit vysokým skóre! Kolikrát se vám tohle v životě stane... Ostatně, když jsme u toho slůvka "kolikrát", vždycky jsem jím chtěl začít report z mejdanu. A důvody? Žádný důvody nejsou. Kdo potřebje důvody, když má Giegling?

ahZ

foto: Patrik Schimmer

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016