REPORT

 

Report z My Name Is Techno s Dr. Motte od fjanty

"Když nemůže technař do Berlína, musí Berlín k technařovi"... Tímto heslem se už po delší dobu řídí pořadatelé techno akcí nejen v Praze, ale spíše se jedná o minimalové DJs a producenty, kteří jsou samozřejmě lákadlem často spíše pro zahraniční obyvatele našeho hlavního města. Ale co pořádně našlápnuté techno?! Jít proti tomuto minimalovému mainstreamu, to je heslo pořadatelů akce My Name Is Techno (dále jen MNIT), kterými jsou LamyCZ a Shimita (Techno Connection). V dalším pokračování této klubové noci se organizátoři rozhodli do pražského klubu Cross pozvat kromě dalších skvělých DJs také ikonu berlínské klubové scény, osobu, která společně s Westbamem symbolizuje již zaniklou berlínskou Love Parade - Dr. Motte.

 

Na setkání s osobností, jako je Dr. Motte (vlastním jménem Matthias Roeingh), jsme se těšili jako malá děcka, ostatně jako na setkání se všemi headlinery, které jsme měli tu čest za dobu pořádání této klubové noci poznat (Alexander Kowalski, Ian Void, Patrick DSP, Inigo Kennedy, Bass Mooy a další). Když už jsme se konečně na hlavním nádraží našli, bylo nám jasné, že v tomto případě půjde o něco navíc... Po vřelém přivítání jsme se po několika krocích zasekli u obchůdku s příslušenstvím pro mobilní telefony, a náš plán rychlého odjezdu do klubu vzal zasvé... S vypětím všech sil jsme dostali Matthiase ze spárů blikajících skateboardů a dalších nesmyslů, a po procesu s nákupem nepostradatelné "selfie stick" jsme vyrazili na cestu do klubu. Po občerstvení, debatě o všem možném i nemožném a menší exkurzi s ukázkou vyzdobeného interiéru a exteriéru, typickou chloubou Cross klubu (Matthiasovi se blikající výzdoba samozřejmě moc líbila), konečně mohla být servírována pořádná porce techna!

Dr. Motte + Simon Shurey

Zatímco Dr. Motte odjel zkontrolovat mejdlíčka na hotelový pokoj, kormidla za DJ pultem se ujal Zwooky za Tektoys.org a dolní stage začala pomalu lákat první příznivce hutného techna. Dalším na řadě byl LamyCZ a ten si připravil jako vždy vinylové bombičky s BPM přes 140, což v mnohých vyvolalo otázku, co bude asi po tomto "mordoru" následovat. Pomyslné žezlo převzala Shimita, následovaly tedy techno placky z rukou usmívajícího se něžného pohlaví, a jen o něco lehčí BPM roztančilo již slušně zaplněný parket. Nechyběla hitovka "Out Of Space" od Prodigy pro odlehčení od běžícího stáda technobizonů, a to už se pomalu k nutné výměně techniky připravovala dvojka Makarov & Steen.

Tohle duo je zárukou kvalitního techna, svižné tracky mu vychází u mnoha zahraničních labelů a mělo možnost předvést svoje umění i v berlínském klubu Tresor, což se jen tak někomu z českých DJs a producentů nepoštěstí. Škoda jen, že jsme tam nemohli být s nimi... :) Svým typickým zvukem oba připravili perfektně půdu na přeorání pro headlinera, za kterým přijelo i mnoho mimopražských techno nadšenců. Skvěle naladěné publikum už vyhlíželo cíl své dnešní cesty. Dočkali jsme se! Dr. Motte, pán ve stříbrné mikině, ročník narození 1960. Sám jsem byl zvědavý na jeho výběr tracků a rozhodně nezklamal! Naopak, po lehčím rozjezdu ve druhé polovině setu následovalo představení, na které budu, doufám, nejen já dlouho vzpomínat... 

Dr. Motte + Simon Shurey

Za sebe mohu říct, že to bylo ta nejlepší MNIT akce, co jsem zatím za ta léta její existence zažil i díky undegroundovému prostředí dolní stage, která už v tu dobu praskala ve švech. Energii, kterou tahle osobnost techno scény přivezla, bych rád ještě někdy v životě zažil, ale i kdyby se to nepodařilo, jsem rád za každou minutu, sekundu, kterou nám prostřednictvím setu i svým chováním předal. Závěrem se vrátil k reprodukci z vinylů britský DJ Simon Shurey, žijící momentálně v Praze, kterého jste mohli slyšet na Svojšicích v roce 2016. Příjemné oldschool techno symbolicky ukončilo taneční maraton a my se jen můžeme těšit, co dalšího nám technosrdcaři z Techno Connection Shimita a LamyCZ připraví jako další lákadlo na příští díl MNIT! Určitě minimálně teplejší počasí a porci techna ve všech jeho podobách, které zatím v Praze díky takovýmto akcím přežívá stejně jako vinylové desky. Uvidíme se tam...

fjanta

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016