REPORT

 

Report z Transmission - The Creation od čéši

Tak, jak již pravidelně každý podzim bývá zvykem, rozezněla se i tento předposlední listopadový víkend O2 Arena v rytmu trance music, v čele s těmi, kteří stále dokáží lidem zvednout ruce hodně vysoko nad hlavu. Jaké bylo letošní pokračování největší halovky Transmission s podtitulem The Creation? Na to se můžete podívat v následujících řádcích...

 

Jelikož jsem toho měl za sebou a především v nohách za uplynulé dny již poměrně dost, dal jsem si před akcí zasloužený spánek a rozespalý jsem vyrážel na místo konání lehce po půl desáté. Po krátkém zaváhání na akreditacích a úžasném přístupu paní Lenky jsem se v mžiku oka ocitl v již neskutečně početném davu, který v tuto hodinu aréně vládnul. Tedy nejprve jsem si prošel lehkým davem u šatny a za půl sta dostal nálepku, která dokazovala, že to, co jsem si odložil, je skutečně mé.

Transmission

Prvním hrajícím, a pro mě absolutně neznámým, byl DJ Jorn van Deynhoven. Tento holandsko-německý DJ, jenž započal kariéru nedávno, rozezníval halu velmi příjemnou trance music, tedy opravdovou, a plnou skladeb, které mají náboj a nejsou to tupé vrtačky, jež se sem absolutně nehodí. V tuto chvíli, tedy s odstupem, si říkám, že pro něj byl tento relativně brzký čas na škodu - rozhodně by si zasloužil prohození s panem Rayelem... V jeho mixech bylo hodně pocitů a spousta zajímavých tracků jako například The Thrillseekers - "Synaesthesia" (Alex M.O.R.P.H. remix) nebo Orkidea - "Purity" (Sneijder remix), která na monstrózním zvuku zní opravdu báječně. Pokud byste chtěli, set je k dispozici zde.

Transmission

Během jeho hraní jsem se klasicky teprve rozkoukával, snažil se pozdravit pár přátel, než bude hala neprůchozí, a ujišťoval se, kde se mi bude asi nejlépe tančit. Po tomto pánovi nastoupil mnou již zmiňovaný Andrew Rayel, který tedy dle mého absolutně nezapadal do konceptu TM. Tento mladičký DJ, také s poměrně krátkou dobou na tanečním poli, neukázal zrovna to, co bych v tomto čase očekával na akci Transmission. Vím a jsem si vědom toho, že nerozumím úplně do hloubky tomuto stylu, ale tohle nemělo s trance music mnoho společného. Mixy měl neuvěřitelně krátké a rychlé, se směsicí tracků, ze kterých si člověk neužil ani tu podstatnou část, natož nějaký hezký úsek. Jeho hecování a mávání na lidi mu sice nemůže odepřít umělecký nádech, avšak hudebně to bylo největší zklamání ze všech hrajících. Za mě tedy opravdu utahané vrzání bez ladu a skladu.

Transmission

Alespoň se člověk mohl trošku více bavit efekty a vizualizací jako takovou, která tu nemá obdoby a je připravena a hlavně promyšlena do každičkého detailu. Krásné plachty, které tvořily hlavní téma a celou stage, ale bohužel tolik nevynikly jako ty loňské, především ze vzdálenějších míst v hale. Bylo to dle mého spíše světelností, která byla letos do mnohem tmavšího odstínu než minule. I tak je to ale vždy podívaná, co stojí za to, a vždy z toho má člověk opravdu velký zážitek. Při Transmixu se přesně toto všechno má projevit na plné pecky, ale nějak mi tu letos ta opravdová "pecka" chyběla. Zdálo se mi, ale to může a bude vždy čistě subjektivní, že to trošku oslabilo oproti lonskému vydání a jedinou třešničkou na pomyslném hudebním dortu při Transmixu byl výpadek zvuku, který se však záhy podařilo vyřešit a vše naštěstí běželo dál.

Transmission

Lidí se tu ale v tuto chvíli již nacházelo tolik, že zábava a atmosféra byla v červených číslech, což je fantastické a v záplavě usmívajících se lidí a plápolajících vlajek je člověku vždy tak nějak fajn, ať se děje, co se děje. Hodnotit organizaci z pohledu návštěvníka nemá asi moc smysl. Nevím skoro nikdy o nějakých zádrhelích, které bych tu měl zmínit. Bary fungují vždy rychle, precizně a nikde se na nic nečeká. Jídlo se dá obstarat také bez problémů a záchodů je požehnaně po celé hale. Ten, kdo jde tančit, si místo vždy najde a společně s přáteli, kterými se obklopí, nemusí ani nic víc řešit. A už byl tu - resident, TM legenda, Markus Schulz! Miláček publika, tvůrce hudebního podkresu pro oficiální trailer a chlapík, který má po ruce vždy připravený mikrofon.

Transmission

Težko hodnit jeho set, já si vždy tak nějak momenty zábavnosti vybavuji jen chvíli po tom, co dohraje ten a ten, a neřeknu vám tedy, jestli loni byl lepší, ale místy mě letos bavil vcelku dost! Výhodou Markuse je, že publikum u nás zná již jako své boty a v jeho setech se odehrává především přehlídka jeho vlastní tvorby. Ostatně můžete posoudit sami po poslechu jeho setu, který naleznete zde. Po druhé hodině ranní se na projekci zjevil opět stařík, jenž oznámil dalšího hrajícího. Duo Aly & Fila, které se tedy skládalo jen z jednoho DJe a tím byl Fila. Ono to tak prostě je a duo je prezentováno především z důvodů, že hlavně takto tvoří své tracky.

Transmission

Fila nastoupil neskutečně ostře, ba co víc, totálně mě to strhlo, jelikož to mělo až psytrance prvky. Sice lehce, ale bylo to tam slyšet, tomu věřte! Dav šílel a já se přesně začal dostávat do správného tempa a rytmu. Miluji tento styl, trošku svižnější a tak taneční. Lidé se bavili a bylo vidět, že i oni v pozdějších hodinách uvítají rychlejší tempo. Hodně mě v setu překvapil remix tracku Erica Prydze - "Opus", jenž má jakýsi nekonečný nájezd, ale v tomto případě to zde bylo vygradováno excelentně a celkově řadím toto vystoupení k tomu nejlepšímu, co zde bylo ke slyšení. Během jeho setu po celé hale také létaly vzduchem obří balóny, ale postupem času nějak podezřele mizely v davu. :) Doporučuji poslechnout celý set zde.

Transmission

Posledním vyslechnutým DJem, o kterém mohu napsat alespoň něco smysluplného, byl pro mě Bryan Kearney. O dva roky mladší irský rodák, co ráno držel otěže pevně ve svých rukách a celou halu vedl dál. Bylo to neuvěřitelné, ale prostě ranní DJs jsou na TM tím nejlepším, co je zde k poslechu. Publikum skoro vůbec neubývalo a i když jsem si říkal, že by ho snad mohl Bryan utahat, nestalo se tak a stále plná hala tančila jak o život. Jen si poslechněte, jak to dunělo.

Transmission

Závěrem mě z haly vyprovodil DJ Marlo. Již jen nepozorovaně, v lehkém tanečním kroku, jsem pomalu mizel a loučil se s celou velkou arénou. Plný pozitivní nálady, bolavých nohou a naplněných očekávání. I když nejsem častým navštěvníkem trance akcí, TM je pro mě vždy jednoznačnou volbou, jelikož takto precizně připravenou akci prostě nemáte šanci u nás navštívit - rozhodně ne v takovém měřítku. Děkuji všem a přeji hezký začátek zimního období!

čéša

foto: MártyHaus

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016