REPORT

 

Report z akce Volnej Průběh Crossem od abayo

Nepočítám-li letní edici akcí VPX aka Volného Průběhu Crossem, tak můžu říci, že od posledního dílu se zahraničním hostem už uplynulo bezmála půl roku. Na březnový díl s Doc Scottem jsem si bohužel musela zaškrtnout absenci, nicméně zažila jsem všechny předchozí "volnoprůběžné večery", které byly vynikající. Když se za nimi ohlédnu, můžu konstatovat, že všechny spojovalo několik faktů – hostování v holešovickém klubu Cross, skvělé vizuály a hlavně neokoukaní zahraniční hosté, kteří nemají daleko od škatulky "bass music". V rámci VPX k nám zavítal třeba Synkro, Consequence, Stray, Sam KDC nebo Fracture. Listopadový díl se od výše uvedených faktů v ničem nelišil, takže scénář na sobotu třiadvacátého byl jasně daný - tedy strávit několik hodin v holešovickém Crossu, kam zavítali němečtí techno producenti Kettenkarussell a hlavně multižánrový Indigo!

 

Listopadový díl akce Volnej průběh Crossem sliboval poměrně brzký start už od deváté večerní, ale i s výraznějším zpožděním jsem stihla omrknout první jména spodního pódia, která pro ten večer fungovala pod hlavičkou festivalu Shotgun. Tamní podzemní prostor tam rozehřívala dvojka Mooris & Luckyboi, třeba za pomoci "Wincenta Kuntha" (Trickle). Ačkoliv jsem se na tuhle stage ještě mnohokrát vrátila, mým sluchovým orgánům bylo stejně bližší horní, hlavní pódium, které měli pod taktovkou samotní pořadatelé, tedy Volnej Průběh. Tahle parta čítá pět DJs, kteří se za pultem volně, respektive nepravidelně střídají, a jinak tomu nebylo ani v tenhle sobotní večer. Z reproduktorů k nám dolehla třeba skvělá "Sombre" (Clarity), z výběru Nitrouse potom ještě Om Unitova "Governer's Bay" či "Phantom Force" (Astrophonica's Fracture Remix). Rade zase ve své selekci zabrousil tak trošku do historie, konkrétně na kompilaci "Mosaic vol. 1", a to díky nabasované "Observation Point" (System).

VPX

Celý prostor hlavního pódia byl opět doplněn skvělou projekcí, jež se promítala nejen na prostor za pultem, ale částečně zasahovala i do prostoru parketu. To bylo dané tím, že ze stropu viselo několik menších pláten, na nichž se projekce taktéž zobrazovala a celá scenérie pak vytvářela jakýsi celistvý dojem. Publikum na parketě prozatím jen tak postávalo nebo se zlehka kývalo do rytmu a já jsem nabyla pocitu, že snad všichni, kteří se na něm pohybovali, věděli, že nemají čekat žádnou rozjařenou hudební produkci... Tedy až na jednu světlou výjimku, která se v silně podroušeném stavu asi desetkrát snažila exhibovat před DJským pultem... V jednu hodinu se už na pódiu konečně ukázala hlavní hvězda večera, tedy Indigo, který mj. tvoří také pod nickem Akkord (spolu se Synkrem, pozn. aut.).

VPX

Indigo svůj set odstartoval ambientním intrem, které zahrnovalo třeba jednu z nejnovějších věcí právě od Akkord - "Conveyor". To už ale byly zpomalené beaty ty tam a atmosféra gradovala v krásné nabasované techno. Bylo jasné, že určitě dojde i na další tracky z čerstvého debutového alba téhle dvojky, stejně tak jako na Indigovy producentské počiny. Pokud bych chtěla jeho set krátce sečíst, mohla bych říci, že zaznělo skoro celé Indigovo nejnovější "Storm EP", několik těch "Akkordů", i spousta věcí, které vyšly u Exit Records. Nicméně abych se vrátila k samotnému setu, tak musím říci, že to byl jeden z těch, které měly vývoj. Z čistých a jednoduchých poloh se hudba proměnila ve vybasované techno, které se v dalším okamžiku jako stisknutím jednoho tlačítka opět změnilo do pomalejších, tentokrát zase autonomicky laděných nálad. Těmi nás Indigo provázel bezmála celou druhou hodinu svého mixu.

VPX

Největší ohlas publika si asi ne příliš překvapivě vysloužila výborná a už dobře známá "Navigate" (Akkord), stejně jako "Move Way" (dBridge), ale mě osobně Indigo nejvíc potěšil skladbou "Nexus" z loňské produkce Akkord. Svůj set Indigo zakončoval melodickou "Acceptance" (Synkro). Lepší tečku za tak krásným setem by snad ani nenašel... Nicméně pokud by vám ani tohle krátké shrnutí toho, jak Indigo na VPX 06 zahrál, nestačilo, tak si  poslechněte kompletní dvouhodinový záznam tady. V mezičase jsem odběhla zkontrolovat i Shotgun stage, kde publikum rozjařeně bavila berlínská dvojice Kettenkarussell, která vydává na znamenitém labelu Giegling. Tihle dva pánové avizovali live show, díky které nakonec zaplnili takřka celou spodní stage. Z reproduktorů se linulo tak trochu atmosférické techno a nakonec mě zde skrze svou hudební selekci zdržel o něco déle Click Joe...

Na závěr snad můžu říci už jen to, že to byl podařený večírek. Když se ohlédnu za zahraničními jmény, které si Volnej Průběh na své akce pozval, tak musím konstatovat, že na promotérském poli u nás mají dost dobré skóre. Pokud fandíte kvalitní elektronické hudbě, tak si do diářů na rok 2014 poznačte datum 22. března, kdy se bude konat další díl VPX. Hosté už jsou prý skoro potvrzeni, takže já se třesu zvědavostí, kdo to vlastně bude...

abayo

foto: Jan Hanák

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016