REPORT

 

Report z předávání cen DJ Magu 2013 od TiGiho

Letošní vyhlášení nejoblíbenějšího DJe planety vzbudilo jako každý rok mnoho rozruchu. Stejně tak, jako tomu je u voleb do poslanecké sněmovny, ani tady se lidé nemohou shodnout a projevit tak jednotu. A to je asi dobře. Každopádně víme, že vítězem je Hardwell a Tiesto největší DJskou legendou. My byli přímo na místě a celé vyhlášení viděli živě. A jak to vlastně proběhlo?

 

Nejprve bych se rád vypořádal s nejčastějšími kritickými útoky na podstatu ankety. Především je nutné si uvědomit, že jde o anketu popularity. Popularita je určitým ekvivalentem komerčnosti. Anketa v žádném případě neříká nic absolutního o kvalitě umístěných umělců. Pouhopouze je relativně srovnává podle míry oblíbenosti.

DJ Mag

Celé vyhlašování zajišťovaly dvě velké promotérské skupiny Alda Events a ID&T, které se spojily, aby uspořádaly největší akci - letošní ročník Amsterdam Dance Event. Celý galavečer proběhl v obřím halovém komplexu Amsterdam RAI formou klasické párty. S jedinou výjimkou... O půlnoci se předávalo hned několik cen, včetně té nejdůležitější, a to sice "Nejoblíbenější DJ pro rok 2013". Do haly jsme díky dopravnímu zdržení dorazili až kolem půl dvanácté, což bylo jen tak tak, abychom stihli předávání cen a konec setu belgických bratrů Dimitri Vegas a Like Mike. Samotného předávání se ujal "otec diska" - legendární Giorgio Moroder. A vyhlášení mohlo začít. Anketa přinesla mnoho zajímavých výsledků a opravdu nečekaná umístění. Například jména jako Martin Solveig, Dillon Francis, Diplo, Madeon či božský Eric Prydz se pohybují pouze v rozmezí 50. – 100. místa.

DJ Mag

Dalším překvapením může být umístění uskupení Krewella, Porter Robinson či Beatport blockbustera Martina Garrixe (kdo by neznal hitovku "Animals"). Celou anketu však vyhrál pětadvacetiletý Hardwell, který se tak stal nejmladším vítězem v historii. Na druhé příčce se umístil loňský vítěz Armin van Buuren a třetí pozici okupuje Švéd Avicii. Zajímavý je také fakt, že v první desítce nalezneme hned šest Holanďanů. V rámci letošního ročníku proběhla také anketa o nejoblíbenějšího DJe za posledních dvacet let (neboli nejoblíbenější DJ všech dob). Tu s přehledem ovládl matador hudební scény Tiesto. Nejlépe umístěným nováčkem v anketě se stal Dyro, který skončil na překvapivém třicátém místě. Svou korunovaci mohl Hardwell stvrdit ihned na místě a to sice vítězným hodinovým setem. Dalo by se říci, že to bylo takové "Best of", které Robbert na lidi v hale rozbalil. Začal peckou "Never Say 
Goodbye", pokračoval s "Apollem" či "Spacemanem". Celou tu dobu byl dav jak u vytržení. S jistotou mohu říci, že takhle řádící publikum jsem dlouho neviděl. Lidé zpívali, skákali a užívali si jeho set, jak jen to bylo možné. Hodinka utekla jako voda a my se rozhodli z hlavního pódia přesunout do vedlejší haly, kterou ovládal Fedde le Grand.



Tenhle sympaťák do nás sázel o něco méně provařené hitovky a nebyla tu taková atmosféra jako v hlavním sále, ale na druhou stranu velice potěšil skladbou "Eat, Sleep, Rave, Repeat", kterou složil legendární Fatboy Slim a remixoval ji Calvin Harris. Po hodince jeho skvělého setu jsme se opět přesunuli k hlavnímu pódiu, kde se na svůj set připravoval švédský hitmaker Alesso. Narovinu říkám, že se jednalo o nejlepší hudební produkci večera. Tenhle mladej řízek dokáže burcovat davy a navíc umí dělat i dobrou muziku. Zazněly skladby jako: "Years", "Clash", "We Come We Rave We Love" (Swedish House Mafia), "Calling" a na závěr dvě naprosté tutovky: "If I Lose Myself" (spolupráce s One Republic) a "Under Control" (spolupráce s Calvinem Harrisem). V tu chvíli zpívala celá hala, která jen čekala, až "dropnou beaty" a totální šílenství tak mohlo vypuknout. Skoro se tak stalo...



Několikatisícový dav začal skákat jako jeden muž. Neuvěřitelné! Tleskal jsem a teď už jen doufal, že ho někdo znovu přiveze do ČR. Po tomhle heroickém výkonu jsme se opět přemístili do vedlejší haly, kde dav netrpělivě očekával "mafiána" Steva Angella. Ten nám naservíroval mnoho remixů a mashupů, ale opět tu byla atmosféra komornější než na hlavním pódiu. Steve přesto dokázal dav vyburcovat a roztančit. Jeho "Knas", superhit "Reload" či "SLVR" (spolupráce s Matisse & Sadko) - tohle všechno sázel pomocí dokonalého mixu. On prostě umí! To byla dokonalá tečka za tímhle mejdanem... Za poslední žetony (ano, opět žetony) jsem si koupil kus žvance a my se mohli vypravit zpět do naší krásné vlasti a doufat, že za rok se sem opět vrátíme.

TiGi

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016