REPORT

 

Report z ADE 2013 od TiGiho

O víkendu se uskutečnila v holandském Amsterdamu jedna z největších událostí v oblasti elektronické a taneční hudby – Amsterdam Dance Event. V rámci tohoto svátku proběhlo například vyhlášení výsledků DJ Mag TOP 100, nechyběly ani klubové či halové akce, na kterých vystoupila ta největší DJská esa. Jedné takové párty jsem se zúčastnil, a tady jsou mé dojmy...

 

Cíl cesty byl jasný - amsterdamská supermoderní arena Ziggo Dome, kde měli zahrát dva nejlépe vydělávající DJové současnosti - Tiesto a Calvin Harris. Na cestu jsme vyrazili z Prahy autem a v holandském hlavním městě byli za devět hodin, ubytovali se na hotelu a vyrazili do haly. Ta se nachází v jižní části města poblíž amsterdamské areny, na které hraje slavný fotbalový tým Ajax Amsterdam.

ADE

Ziggo Dome

Ziggo Dome je krásná moderní hala, která splňuje všechny parametry pro pořádání podobných akcí. Jelikož byla nedávno postavena, vše je zde nové a opravdu luxusní. Speciální vyhrazené prostory pro kuřáky s odvětráváním, dobře zařízené bary s dostatečnou kapacitou, šatny, locker boxy či luxusně vycpané sedačky s dostatečným prostorem (O2 Arena by mohla závidět). Uvnitř se pochopitelně platí žetony, které můžete vyměnit v dostupných automatech uvnitř haly. Tohle placení má jednu zásadní výhodu - neexistují fronty! Na každém baru jsem byl první na řadě a upozorňuji, že bylo vyprodáno (12.000 lístků). Barmani měli čas i na další věci, než jen vybírání peněz a počítání drobných mincí. Kdy to konečně českým promotérům dojde?! Co se týče nabídky nápojů, tak ta byla standardní jako na kterékoli jiné akci (pivo, vodka, energy drinky, rum, cola atd). Co se však týče nabídky jídla, tak to je jiná liga! Po celé areně bylo tolik druhů jídla, že i Jirka Babica by koukal! Nejvíce mě dostal stánek s hranolkami, kde měli vyskládané brambory, vy jste některé z nich vybrali a ty před vámi oloupali, nakrájeli, usmažili a navrch dali kýbl majonézy. Hotovo... Tomu říkám servis!

ADE

K čemu ten náramek?

Do haly jsme se dostali kolem jedenácté hodiny, kdy mixážní pult ovládal mladičký talent Danny Avila. Tenhle osmnáctiletý týpek vystupuje na těch největších akcích a prosazuje se zejména díky své produkci, kterou má na svůj věk neuvěřitelně dobrou. Potěšil nás zejména trackem "Reload" od Sebastiana Ingrossa a Tommyho Trashe a svou skladbou "Voltage". Nicméně většinu času jeho setu jsme věnovali prohlídce haly a speciálního náramku, který nasazovali všem u vstupu. Byla v něm baterie, pár LEDek, ale nedalo se to nikde zapnout – v tu chvíli mi došlo, že to budou řídit vzdáleně a synchronizovaně. To znamenalo jediné, najít si místo nahoře na tribuně, abychom na tu show dobře viděli. A vskutku tomu tak bylo! Po skončení Dannyho se rozjela pětiminutová Heineken show (hlavní sponzor večera), která rozblikala celou halu a výsledný obraz vypadal úchvatně. Dámy a pánové, těchto pár světýlek posunulo párty na další level a za sebe mohu říci, že jsem oněměl. Celkový dojem byl vskutku epický a ty hlavní taháky měly teprve přijít. Prvním z nich byl...

ADE

Calvin Harris

Kdo by ho neznal? V rádiích se točí jeho hity jak cigaretové krabičky u Zemana na stole a v hitparádách se pravidelně objevuje na prvních pozicích. Svůj set začal hitovkou "Sweet Nothing" a v krasojízdě pokračoval něčím mnohem tvrdším. Ostatně celý jeho set byl o něco tvrdší, než jak jej můžete znát z rádia. Pochopitelně jsme mohli slyšet skoro všechny jeho provařené tracky, avšak většinou v remixech či mashupech. Publikum reagovalo velice bouřlivě a dávalo producentovi skvělou zpětnou vazbu. Největší potlesk od obecenstva jednoznačně sklidil za skladbu "I Need Your Love". Při jeho setu se také naplno rozjela světelná show a my si tak vychytávku s náramky mohli vychutnat až do dna. Celé hraní zakončil novinkou "Under Control", na které spolupracoval společně se švédským producentem Alessem. A my už netrpělivě očekávali miláčka domácího publika...

Tiesto

Jak je tomu poslední dobou zvykem, tak svůj set začal mashupem Lany del Rey, Rehaba a Quitina – "Chasing Young And Beautiful". Pokračoval tvrdou hitovkou "Move To The Rhythm", na které spolupracoval s italskou dvojkou Nari and Milani. Většina jeho setu se nesla v duchu progresivnějšího house zvuku a na kvalitním sound systému to působilo vskutku impozantně. Ten byl mimochodem celý večer čistý a perfektně sladěný (tohle prostě Holanďani umí). Na Tijsovi bylo vidět, že rád hraje doma a lidem to dával jasně najevo - nejen do mikrofonu, ale i tím, co vyváděl za mixpultem. To samozřejmě fungovalo i obráceně. Fanoušci byli u vytržení, že si mohou na svého miláčka zase zapařit a vychutnat si tak jeho skvělý cit pro hudbu. V davu jsme viděli i vlajky s "welcome home", které dávaly jasně najevo, že si ho tady stále váží.



Jeho set utíkal velice svižně, light show jela stále na maximum a do toho se občas přidal nějaký ten ohňostroj či konfety. Tiesto však na konci velice přitvrdil a pustil také pár hardstyle tracků. Co si budeme povídat, tenhle styl v Holandsku prostě frčí a lidé začali pochodovat na takové pecky jako "Digital Playground" od Technoboy And Isaac či "Licht Uit" od The Opposites v coone remixu. Pan Verwest nezapoměl zahrát ani své starší hitovky, aby potěšil ty, co zašli zavzpomínat a vrátit se zpátky do minulosti. My si nejvíc zaskákali na jeho velkou hitovku "Flight 643", která nás odlepovala z podlahy úplně sama, ale největší ohlas publika měly klasiky "Traffic" a "Adagio For Strings". Skutečně jsem v tu chvíli čekal, že hala spadne.

ADE

To už se ale jeho set chýlil ke konci a my se odebrali směrem na hotel. Ještě vyzvednout věci z lockerboxu a hurá na parkoviště pro auto. Při odchodu jsme dostali leták, na kterém bylo napsáno "See you next year". A já souhlasím - uvidíme se příští rok, protože tohle za to stálo!

TiGi

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016