REPORT

 

Report z The DMC World DJ Championship 2012 od Supet

Pokud se alespoň trochu zajímáte o dění na česko-slovenské turntablistické scéně, určitě vám neuniklo, že se letos konalo v pořadí již třetí regionální finále DMC pro ČR a Slovensko... 

 

Vítězům tohoto regionálního kola se také již tradičně otevřela cesta na světové finále, které proběhlo ve dnech 27. a 28.9. v londýnském HMV Foru. Stejně jako v předchozích letech se do Londýna vydala čtveřice soutěžících. Za týmy to byli Friky&Flux aka Trouble Team, za kategorii Supremacy DJ Lowa a v královské kategorii Championship se tentokrát místo tradičního Fiva představil chomutovský MikeOne. Letošní světový ročník nesl pořadové číslo 29 a jelikož je to tak trochu rodinný podnik, přivítala nás klasická organizační sestava společně s nám již dobře známým moderátorem a rapperem Injou. Toho ve čtvrtek navíc doplnil pětinásobný DMC šampion, legendární DJ Craze. Na obou bylo vidět, že si moderování vyloženě užívají, sršeli vtipem a dobrou náladou, kterou úspěšně přenášeli na publikum i na soutěžící, takže atmosféra pro večerní finále kategorií Team a Supremacy snad ani nemohla být lepší.

DMC 

Jako první z české výpravy si svoje představení odbyli Friky s Fluxem, kteří se v konkurenci dalších šesti týmů rozhodně neztratili a předvedli velice povedený set. O jejich celkové umístění se s vámi bohužel nemůžu podělit, protože z nějakého důvodu se letos organizátoři rozhodli zveřejnit pouze jména prvních dvou. Co je tedy jisté, je fakt, že první skončili Misfitz z Belgie a druzí Phona z Francie. Jak už jsem zmínila, ve čtvrtek byla na pořadu i kategorie Supremacy. Tam Lowa narazil na Esquira z USA, přes kterého bohužel nepřešel, a tak se zbytek večera odehrával již bez české účasti. Vítězem Supremacy se nakonec stal Kanaďan Vekked následovaný devětatřicetiletým veteránem Ritchie Ruftonem z Velké Británie.

DMC

Kdo by si myslel, že tím čtvrteční program skončil, šeredně by se spletl. Kromě DJského zápolení bylo pro návštěvníky přichystané vystoupení The Four Owls feat. Jam Baxter a DJ Madnice a celé to svým setem zakončila legenda všech legend - DJ Q-Bert. V pátek byla na pořadu dne královská kategorie Championship. Do té se z regionálních kol probojovalo 20 DJs + vítěz Online DMC DJ Fong Fong z Francie. Aby návštěvníci mohli večer vidět pouze ty nejlepší z nejlepších, musela odpoledne proběhnout neveřejná eliminace, ze které dál postupovalo pouze 12 DJs. K velké radosti a možná i trochu k překvapení nás všech se dvanáctým postupivším stal zástupce ČR MikeOne, který tím navázal na loňský finálový úspěch Fiva.

DMC 
Vítězem se stal naprosto nezpochybnitelně Japonec Izoh, který předvedl set o dvě třídy lepší než zbytek zúčastněných. Za ním se umístili člen X-Ecutioners DJ Precision z USA a Ritchie Ruftone z Velké Británie. I během pátku byl samozřejmě přichystaný doprovodný program. V něm se jako první představili Angličani JFB a Switch. Dalším hostem byl světový šampion z roku 2008 a zároveň loňský vítěz hlasování o nejlepší DMC rutinu historie DJ Fly, který si jako posilu přivezl maskovaného bubeníka, a na své si přišli i příznivci rapu, pro které byl přichystaný koncert Jehsta. Ačkoliv kluci nedosáhli na příčky nejvyšší, s prázdnou letos z Londýna rozhodně neodjeli. Firma Sennheiser si totiž pro všechny soutěžící připravila překvapení v podobě limitované edice Night & Day, která obsahuje sluchátka HD 25 určená pro DJing a nově vyvinutá sluchátka Urban Amperior určená na ven. Celá tato edice prý vyšla v limitovaném nákladu 500 kusů a každá krabice má své jedinečné číslo, takže má každý z kluků doma opravdový unikát.

DMC
 
To je ode mě k letošnímu DMC World DJ Finals asi vše, a teď už nezbývá nic jiného, než pořádně trénovat a doufat, že se opět po roce sejdeme na jubilejním 30. ročníku, který se uskuteční v Paříži.

2012 WORLD CHAMPION

1. DJ IZOH (JAPAN) – 35 POINTS

2. DJ PRECISION (USA) – 21 POINTS

3. RITCHIE RUFTONE (UK) – 11 POINTS

4. FONG FONG (2012 ONLINE CHAMPION) – 4 POINTS

5. = SKILLZ (FRANCE) / DJ GRADED (DENMARK) / DJ VEKKED (CANADA) – 2 POINTS


DMC World Battle For Supremacy Champion 2012

DJ Vekked (Canada)

Runner Up : Ritchie Ruftone (UK)


WORLD TEAM CHAMPIONS 2012

1. MIXFITZ (BELGIUM) – 26 POINTS

2. PHONA (FRENCH) – 13 POINTS

3. CLA LESTE (BRAZIL) – 11 POINTS

4. BATTLESTAR MASSIVE (USA) – 8 POINTS

5. TROUBLE TEAM – (CZECH REPUBLIC) – 4 POINTS

6. BIGGER BANGER THEORY (PORTUGAL) – 2 POINTS


supet

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016