REPORT

 

Report z festivalu O.Z.O.R.A. od Niky 77

O.Z.O.R.A. To není jen název obří psy trance párty, ale také jméno maďarské vesničky, ve které se tenhle barevný svátek každoročně koná. Asi padesát kilometrů směrem na jih od Balatonu, z Prahy zhruba šest set kilometrů...

 

Vše začalo roku 2004, kdy se tady sešlo asi sedm set nadšenců. Dnes jich sem jezdí každoročně několik tisíc. Letos těch tisícovek bylo asi dvacet. Rapidní nárůst návštěvníků nezpůsobila žádná mega reklamní kampaň, ani peníze od sponzora, ale obyčejná "šuškanda". Díky internetu a rychlému sdílení informací se tak jednoduše a efektivně rozšířila přirozená a zároveň nejlepší reklama. Tou je dobrá reference založená na osobní zkušenosti, potažmo zážitku. A o zážitky není na festivalu O.Z.O.R.A. vážně nouze.

O.Z.O.R.A.

Stačí se jen dívat kolem sebe a nechat se vtáhnout do barevného světa téhle kultury. A tím teď nemyslím jen dění kolem hudby a stylu psy trance. Tenhle festival nabízí mnohem širší možnosti vyžití. Jeho návštěvníci se vlastně dělí na několik skupin, podle toho co je zajímá a proč na festival přijeli. Kromě párty kaličů a hudebních fandů sem jezdí každoročně také velký počet vyznavačů nejrůznějších forem hippie, new age, esoterických směrů atd... Pro ty je tu možnost sdílet čas s ostatními, podobně laděnými lidmi z mnoha zemí světa. Ať už meditacemi pod vedením různých leaderů, společných cvičení nebo s dalšími aktivitami, o které se osobně moc nezajímám, takže jen takhle zhruba...

O.Z.O.R.A.

Další rozměr nabízí například stage určená pro divadlo a různé formy performance či kabaretu. Najdeme tady také celou dlouhou uličku stánků s nejrůznějším zbožím, od ručně dělaných šperků po oblečení a doplňky všeho druhu. O jídle ani nemluvě. Festival nabízí celou řadu dobrot mezinárodní kuchyně, většinou ve skvělé kvalitě. Tohle všechno zasazeno do nádherného prostředí malebného údolí, které jako by ani nepatřilo do klasicky rovinného podunajského Maďarska. Ono totiž tohle místo svým způsobem nepatří nikam. Je to mikrosvět, který si tady téměř na týden, co festival trvá, vytvořili podobně smýšlející lidé. Je to jiná planeta, která mi chvílemi připomínala českou počítačovou hru Samorost, jindy zas jakýsi futuristický středověk. Tohle všechno protkané klasickými, řekněme old school, hippie lidmi, kterých tady ale bylo mnohem méně, než jsem čekala.

O.Z.O.R.A.

Přestože se jedná o hodně specifický a nezávislý svět, přecejen trochu maďarské atmosféry tu bylo a to díky místní architektuře. Celé festivalové místo je zároveň také místem, které systematicky, po dlouhá léta, buduje komunita pořádajících lidí. Po celém areálu se tedy nachází nejrůznější eko stavby především ze slámy, což je tradiční maďarský stavební materiál. Do těchto architektonických skvostů jsou zasazeny hlavní hudební scény, ale i třeba malé čajovny nebo meditační zóny. Ekologie zde není tématem jen díky místním stavbám, ale tak nějak je na programu téhle kultury vůbec. Minimum smetí na zemi, recyklační výtvarné dílny pro deti i dospělé a důraz kladený na ohleduplnost vůči životnímu prostředí, což je mi hodně sympatické.

O.Z.O.R.A.

Aby to ale neznělo tak, že se na festival O.Z.O.R.A. jezdí jen meditovat a vyrábět lodičky z recyklovaného papíru. O.Z.O.R.A. je hlavně mega párty, která každý rok přiláká tisíce lidí ze všech koutů světa, aby si společně užívali místní atmosféry, která je naprosto unikátní a nepopsatelná. Jsou tady hlavně Evropané, ale není výjimkou Japonsko či Amerika. Co se týče hudby, tak hlavní stage jede nonstop psytrance a po celou dobu tady tančí několik tisíc lidí. Na atmosféře uprostřed "kotle" je to vážně znát.  Na dalších scénách pak různé odnože jako například psy break či v ranních hodinách pak psy chill. Osobně nemám přehled o DJs nebo producentech tohoto žánru, takže neřeknu víc. Stage zvaná Magic Garden nabízela většinou akustické koncerty, pro mě neznámých kapel či hudebníků. Na jedné z těch menších scén vystoupili například Deadbeat či The Orb, ale ani jedno vystoupení jsem nestihla a ani toho vlastně nelituju.

O.Z.O.R.A.

Přestože nejsem žádný velký milovník psytrance, ani hippík, ani esoterik či fanda new age směrů, tak musím říct, že festival O.Z.O.R.A. mě hodně nadchnul. Důvod je jasný. Svobodomyslnost, otevřenost a jistá forma hédonismu s kreativním a především aktivním přístupem k životu. To jsou věci, kterým fandím, a proto O.Z.O.R.A. 2013 to jistí! :) Omlouvám se za kvalitu fotek, pořizovala jsem je jen svým mobilem. Věřím však, že pro základní představu postačí. Zvlášt' panoramatické záběry by vám mohly leccos nastínit. Profi fotky s atmosférou omrkněte na web adresách níže. Stojí to za to!

text + foto: nika77

www.ozorafest.eu

http://www.facebook.com/ozora.festival

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016